home design 800x400
home design 1170Χ320

Ιπποκράτειος Πολιτεία – Κατσιμίδι – Αφίδνες: Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας καταστροφής

Το Πριν και το Μετά από την καταστροφική πυρκαγιά. Είχε προβλεφθεί αλλά δεν έγινε τίποτα (Βϊντεο).

Είναι δεδομένο πως μια ημέρα στην περιοχή θα έχουμε δασική πυρκαγιά. Τα λόγια του Υποδιοικητή 6ου Πυροσβεστικού Σταθμού Βασίλη Βαθρακογιάννη κατά την διάρκεια ενημέρωσης των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της Ιπποκράτειου Πολιτείας τρία ολόκληρα χρόνια πριν είναι μαχαιριά στην καρδιά.

Ήταν 30 Ιουλίου του 2018 όταν παρουσιάζαμε το βίντεο με τίτλο Ιπποκράτειος Πολιτεία SOS. Το Μάτι της Πάρνηθας.

Τότε είχαμε κάνει εκτενή έρευνα στους κινδύνους που κρύβει η ευρύτερη περιοχή που βρίσκεται στους πρόποδες της Πάρνηθας.

Ήταν τέτοιο το εύρος της έρευνας μας που είχαμε κάτσει και είχαμε βρει μέσω του Google Earth τους δεκάδες δρόμους της περιοχής που οδηγούν σε αδιέξοδα και παρουσιάζει στο δελτίο ειδήσεων της η κρατική τηλεόραση.

Και αφού ορθά το Κράτος και οι αρμόδιες υπηρεσίες μετά την τραγωδία στο Μάτι είχαν αποφασίσει πως από εδώ και στο εξής προτεραιότητα σε τέτοιες περιπτώσεις θα δίνετε στην ανθρώπινη ζωή και ένα από τα πρώτα πράγματα που θα γίνεται είναι η εκκένωση των περιοχών που κινδυνεύουν από τους πολίτες θα έπρεπε να έχουμε προχωρήσει και σε μια σειρά επιπλέον ενεργειών τόσο για την προστασία των δασών όσο και των ζώων που ζουν σε αυτά.

Όπως για παράδειγμα την διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, την σηματοδότηση των περιοχών προκειμένου να γνωρίζουν τόσο οι πολίτες όσο και τα μέσα διάσωσης και πυρόσβεσης πως να κινηθούν. Που έχει αδιέξοδα που είναι οι έξοδοι από τους οικισμούς προς τα που είναι η Εθνική Οδό προς τα που είναι η Βαρυμπόμπη (δεν γνωρίζουν όλοι την περιοχή καλά και οι επισκέπτες καθημερινά είναι εκατοντάδες).

Θα έπρεπε στους μικρούς και στενούς αδιεξόδους δρόμους να έχουν φροντίσει στο τελος τους να υπάρχει το κατάλληλο άπλωμα προκειμένου εάν μπει ένα πυροσβεστικό όχημα να μπορεί να κάνει επιτόπου αναστροφή και να διαφύγει και πολλά πολλά ακόμα μέτρα που εμείς δεν είμαστε ειδικοί για να αναφέρουμε.

Δεν είναι δυνατόν να συνυπάρχουν αγκαλιασμένα σπίτια και πεύκα και εμείς να τα παρατηρούμε δίχως να φροντίζουμε να δώσουμε μια λύση.

Αντίο φίλε

Ποιος ήταν ο 38χρονος εθελοντής που σκοτώθηκε.

Ο καλός μας φίλος, στενός συνεργάτης και πάντα γελαστός Βασίλης Φιλώρας έσπευσε εθελοντής για την διάσωση περιουσιών και η κατάρρευση της καλωδίωσης της κολόνας του ηλεκτρικού ρεύματος του στέρησε την ζωή.

Ο Βασίλης Φιλώρας ήταν μόλις 38 ετών. Πατέρας 2 παιδιών και ένας ένας επιτυχημένος επαγγελματίας.

Κορυφαίος τεχνικός στο χώρο των drone και εξειδικευμένος χειριστής και εκπαιδευτής.

Ως κάτοικος της ευρύτερης περιοχής και πάντα φιλότιμος έσπευσε σε βοήθεια μαζί με άλλους φίλους του για απεγκλωβισμό ανθρώπων στην περιοχή, όπου μόλις είχε ξεκινήσει η απομάκρυνση ηλικιωμένων, παιδιών και ζώων έπεσε όμως σε παγίδα θανάτου στο λαβύρινθο της Ιπποκράτειου Πολιτείας. Βαρύ συρμάτινο καλώδιο αποκολλήθηκε από κολόνα ηλεκτροδότησης και τον χτύπησε στο πρόσωπο και τον θώρακα.

Διακομίστηκε χωρίς αισθήσεις στο ΚΑΤ. Εκεί για 70 λεπτά έγιναν απεγνωσμένες προσπάθειες ανάνηψης αλλά δεν κατέστη δυνατόν να επανέλθει στη ζωή.

Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ καλέ μας φίλε.

Το βίντεο είναι αφιερωμένο στον Βασίλη:

Βίντεο: Up Stories

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis