home design 800x400
home design 1170Χ320

Τραγωδία δίχως τέλος στην Εύβοια: Οι κάτοικοι ολομόναχοι έφευγαν με καΐκια

Με καΐκια και φουσκωτά μέχρι κι από τη Σκόπελο έγινε ο απεγκλωβισμός δεκάδων ανθρώπων από τις παραλίες της Αγίας Άννας

Μια τραγωδία δίχως τέλος ζουν οι κάτοικοι της βόρειας Εύβοιας, οι οποίοι δεν έχουν σταματήσει στιγμή να φωνάζουν εδώ και τρεις μέρες ότι έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους, χωρίς ουσιαστική πυρόσβεση και χωρίς αποτελεσματική επέμβαση εναέριων μέσων.

Το νησί ζει τη μεγαλύτερη καταστροφή της ιστορίας του, αφού όλο το βόρειο τμήμα του έχει παραδοθεί στις φλόγες σε ένα μέτωπο πολλών δεκάδων χιλιομέτρων. Χθες βράδυ, Πέμπτη 5 Αυγούστου, κάτοικοι και επισκέπτες της περιοχής Αγίας Άννας βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στις παραλίες της περιοχής, με τη θάλασσα στα πόδια τους και τη φωτιά στην πλάτη τους.

Μόλις ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις, καΐκια της περιοχής και ιδιωτικά φουσκωτά σκάφη ακόμη κι από τη Σκόπελο έσπευσαν στην περιοχή για να απεγκλωβίσουν τους ανθρώπους που έμπαιναν κατά κύματα μέσα στη θάλασσα για να σωθούν από την πύρινη λαίλαπα.

Επισκέπτες και κάτοικοι της Αγίας Άννας απεύθυναν έκκληση μέσω των κοινωνικών δικτύων για να μεταφερθούν οι κάτοικοι από την περιοχή καθώς είχαν αφεθεί στην τύχη τους και καμία συγκροτημένη ενέργεια εκκένωσης από θαλάσσης δεν είχε οργανωθεί

Ο κόσμος που έχει εγκλωβιστεί στο σημείο, αρκετοί δε βρίσκονται μέσα στο νερό, κουνάνε τα χέρια τους και φωνάζουν για να εντοπιστούν. «Δημήτρη φώναξε μια πάνω, αν ακούγονται», λέει ο Χάρης Καραμεσινης στον συγκυβερνήτη του σκάφους, ο οποίος τρέχει στη πλώρη, αναζητώντας για εγκλωβισμένους μέσα στο σκοτάδι.

Οι πρώτες προσπάθειες αποδεικνύονται άκαρπες κι έτσι ο κυβερνήτης του ταχύπλοου, δίνει εντολή να γυρίσουν όλο τον κόλπο.

Γύρω τους απλώνεται η «κόλαση του Δάντη». Το αποτρόπαιο θέαμα κόβει την ανάσα και σφίγγει το στομάχι.

Στο μεταξύ στην περιοχή έχουν φτάσει και δεκάδες καΐκια.

Στη δεύτερη απόπειρα να προσεγγίσουν την ακτή, εντοπίζουν δεκάδες κόσμου μέσα στη θάλασσα. Τους τραβάνε από το νερό και τους βάζουν στο σκάφος. «Έβαλα δώδεκα άτομα πάνω» λέει ο Χάρης Καραμεσινης.

Σε ένα καΐκι ανέβηκαν πέντε και στο παραδίπλα, επιπλέον επτά άτομα. Μέσα σε μια ώρα, όλοι οι εγκλωβισμένοι, σώοι και ασφαλείς, επιβιβάζονται στα πλωτά μέσα και μεταφέρονται στο Μαντούδι.

«Θα καεί όλη η Βόρεια Εύβοια χωρίς εναέρια μέσα…», λένε οι ίδιοι οι πυροσβέστες και εθελοντές στο EviaZoom.gr.

Μετά από 20 οικισμούς, πλέον κάηκαν επίσης η Αγία Άννα, η Κεράμεια, η Παλαιόβρυση.

Έχουν καεί εκατοντάδες σπίτια, αυτοκίνητα, επιχειρήσεις και κινδυνεύουν ξεκάθαρα ανθρώπινες ζωές καθώς η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου, όπως τόνισε και ο Δήμαρχος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης σε δραματικό τόνο

Την ίδια ώρα, από το πρωί της Παρασκευής η φωτιά κινείται προς στη Στροφυλιά, με τους πυροσβέστες να δίνουν μάχη ώστε οι φλόγες να μείνουν μακριά από το Μαντούδι

Στην ενδοχώρα η φωτιά έχει περάσει από την Κοκκινομηλιά, πέρασε το «μακρύ ρέμα», περιοχή όπου πίστευαν ότι θα μπορούσαν να την σταματήσουν, συνέχισε προς Κρυονερίτη, προς Μηλιές και έχει κυκλώσει τις Αγδίνες.

«Απελπιστική» χαρακτήρισε την κατάσταση ο δήμαρχος Ιστιαίας Αιδηψού Γιάννης Κοτζιάς, σημειώνοντας πως «η ταχύτητα της φωτιάς είναι πολύ μεγάλη χωρίς όμως να πνέουν αυτή τη στιγμή ισχυροί άνεμοι. Αν δεν μας στείλουν εναέρια μέσα για να σταματήσουμε τις φλόγες η φωτιά θα καταλήξει στη θάλασσα…».

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Ιστιαίας ΑιδηψούΆγγελο Μισιρλή, που μίλησε στο ΑΠΕ ΜΠΕ, «τις προηγούμενες μέρες και ώρες προσπαθούσαμε να συγκροτήσουμε την άμυνά μας με αντιπυρικές ζώνες. Μέσα σε λίγα λεπτά η φωτιά τα κατέστρεψε όλα….».

Η τεράστια πυρκαγιά στη βόρεια Εύβοια παραμένει ανεξέλεγκτη, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι πυροσβέστες με δεκάδες οχήματα.

Στο δυτικό μέτωπο, εκτός από την εκκένωση της Κοκκινομηλιάς, διατάχθηκε η εκκένωση των χωριών ΚρυονερίτηςΜηλιές και Βασιλικά.

https://twitter.com/tripyourmind/status/1423420587100278788

Με πληροφορίες από eviazoom.gr, protothema.gr, ert.gr

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis