home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΚοινωνίαΕλλάδα

Κόλαση στην Εύβοια: Χτυπούν οι καμπάνες για να εκκενωθούν χωριά (βίντεο)

Εκκενώνονται από τα ξημερώματα οικισμοί - Δυσκολεύονται να επιχειρήσουν τα εναέρια μέσα λόγω της αυξανόμενης έντασης του αέρα

Μια αληθινή κόλαση ζουν οι άνθρωποι στην Εύβοια καθώς συνεχίζεται, με το πρώτο φως της μέρας, η μάχη με τις φλόγες. Στις 7:30 το πρωί άρχισε η εκκένωση του χωριού Κεχριές του Δήμου Ελυμνίων Μαντουδίου-Αγίας Άννας, καθώς η φωτιά που καίει από προχθές, Τρίτη 3 Αυγούστου, κινείται πλέον απειλητικά με ταχύτητα προς το χωριό.

Συγκλονιστική ήταν η στιγμή που ήχησαν οι καμπάνες στις Κεχριές για άμεση εκκένωση του χωριού, αφού οι φλόγες πλησιάζουν επικίνδυνα.

Ωστόσο οι κάτοικοι δεν εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και στήνουν αναχώματα για να εμποδίσουν τη φωτιά να καταστρέψει τις περιουσίες τους.

Έκκληση για εναέρια μέσα

Στην περιοχή δεν έχει ακόμα σηκωθεί για ρίψεις νερού κάποιο πτητικό μέσο, καθώς η ορατότητα είναι περιορισμένη, εξαιτίας των πυκνών καπνών.

Διαβάστε ακόμα

Έκκληση για εναέρια μέσα απεύθυνε ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας αφού η κατάσταση είναι απελπιστική και αν δεν επιχειρήσουν άμεσα τα εναέρια μέσα θα είναι ανυπολόγιστη η καταστροφή.

“Η κατάσταση είναι πάρα πολύ άσχημη, χθες το βράδυ το μέτωπο κινήθηκε προς Ανατολικά Βόρεια των χωριών Κουρκουλων και Σκεπαστής και απειλεί την Ανατολική πλευρά του δήμου. Έχουμε πολλές αναζωπυρώσεις, τώρα τα τελευταία λεπτά στο χωριό των Κεχριών και Κουρκουλών αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα, ενώ υπάρχει ένα σημαντικό μέτωπο από την πλευρά την βόρεια στα σύνορα του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας με τον δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού. Είναι αναγκαία η ενίσχυση των δυνάμεων με εναέρια μέσα, ήδη επιχειρούν πέντε μέσα αλλά είναι πολύ λίγα σε σχέση με το μήκος των μετώπων Και αυτή τη στιγμή τρέχουμε για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές και τις περιουσίες τους“, λέει.

‘Οπως ανέφερε, συνολικά έχουν εκκενωθεί περίπου 10 οικισμοί.

“Συνολικά έχουν εκκενωθεί περίπου 10 οικισμοί και κάποιοι εκκενώθηκαν τα ξημερώματα. Σήμερα και πάλι γιατί η φωτιά ξανά πλησίασε. Συγκεκριμένα τα χωριά των Κουρκουλών, της Σκέπαστής, των Αμελάντων, των Κεχριών. Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη”.

Φοβόμαστε ότι τα μέτωπα θα συναντήσουν συμπαγή δάση τα οποία έχουν συσσωρευμένο πολύ μεγάλο όγκο καύσιμης ύλης και μετά η δυνατότητες κατάσβεσης των μετώπων θα είναι πραγματικά δυσανάλογες των δυνατοτήτων μας”, προειδοποιεί.

Πέντε τα μέτωπα της φωτιάς

Το νέο μέτωπο που καίει είναι στη Δάφνη, κοντά στις Ροβιές, ενώ υπάρχουν άλλα 4 μέτωπα σε Ροβιές, Σκεπαστή, Δρυμώνα και Μαρούλι.

Στα μέτωπα στη βόρεια Εύβοια επιχειρούν αυτήν τη στιγμή 165 Πυροσβέστες με 57 οχήματα καθώς και πεζοπόρα τμήματα, 3 αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα, εκ των οποίων ένα ως συντονιστικό.

Συνδρομή παρέχουν 82 πυροσβέστες από τη Γαλλία, το Λιμενικό Σώμα, ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας η φωτιά βρισκόταν σε ύφεση, όμως από τις 3:00 εντάθηκαν οι άνεμοι και άρχισε πλέον να πλησιάζει τα σπίτια του χωριού Αμέλαντες. Από τα μεσάνυχτα, δε, οι πυροσβετικές δυνάμεις ενισχύθηκαν από άλλες που ήρθαν από το μέτωπο της Βαρυμπόμπης.

Με πληροφορίες από: Lawandorder.gr, Ghetto Magazine, ΛΑΖΟΣ ΜΑΝΤΙΚΟΣ (debater.gr)

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button