home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Φωτιά στην Αρχαία Ολυμπία: Πάνω από 100 εγκλωβισμένοι στο χωριό Κλάδεος – Συγκλονιστική μαρτυρία

«20 άτομα ήμασταν εγκλωβισμένοι για 1,5 ώρα», δήλωσε κάτοικος του χωριού Πεύκες. «Κινδύνευσαν άνθρωποι ενώ οι φλόγες έκαιγαν τις γύρω αυλές».

Σε πύρινο κλοιό συνεχίζει για δεύτερη μέρα να βρίσκεται η Αρχαία Ολυμπία με τις συνεχίες αναζωπυρώσεις να κάνουν ακόμα πιο δύσκολο το έργο των πυροσβεστών και ανυπόφορη τη ζωή των κατοίκων, που αγωνιούν για τη τύχη των περιουσιών τους. Σε τραγική κατάσταση βρίσκονται οι κάτοικοι στο χωριό Κλάδεος, καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες στο χωριό υπάρχουν περίπου 100-150 εγκλωβισμένοι.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κάτοικος, μιλώντας στο OPEN, στο χωριό υπάρχουν ηλικιωμένοι και μητέρες με παιδιά που δεν έχουν φύγει.

Oι κάτοικοι είναι συγκεντρωμένοι σε ένα σημείο και κάνουν ό,τι μπορούν με βυτία και κλαδιά, ενώ δεν έχουν μπαταρία -αφού από χθες έχει κοπεί το ρεύμα- και είναι αδύνατον να επικοινωνήσουν με κάποιον για να σωθούν.

Εκκενώθηκε κατασκήνωση και 11 οικισμοί

Λίγα λεπτά νωρίτερα, δόθηκε εντολή για προληπτική εκκένωση και για την περιοχή της Φρίξας, στην Ηλεία, καθώς το μέτωπο της φωτιάς επεκτείνεται συνεχώς.

Ήδη, εκκενώθηκε η κατασκήνωση στην Φρίξα και τόσο τα παιδιά όσο και το προσωπικό της κατασκήνωσης έχουν μεταφερθεί με ασφάλεια στην Εστία Κρεστένων, για προληπτικούς λόγους.

Αυτή την στιγμή όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στο ilialive.gr ο αρχηγός της κατασκήνωσης Μιχάλης Βιγγόπουλος δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για την ασφάλεια των ατόμων της κατασκήνωσης.

Στο χωριό Βύλιζα υπάρχουν δύο εγκλωβισμένοι, ενώ σπίτια καίγονται στο χωριό Πεύκες.

Με νέο μήνυμα του 112 προς τους πολίτες ζητά την εκκένωση 11 οικισμών.

Eγκλωβισμένοι για 1,5 ώρα

Εγκλωβισμένοι για περίπου μιάμιση ώρα έμειναν περίπου 20 άτομα εξαιτίας της φωτιάς στο χωριό Πεύκες στην Ηλεία. Σύμφωνα με κάτοικο της συγκεκριμένης περιοχής κινδύνευσαν άνθρωποι ενώ οι φλόγες έκαιγαν τις γύρω αυλές.

«Η φωτιά ερχόταν προς το μέρος μας με άγριες διαθέσεις. Με ιδιωτικά μέσα καταφέραμε και με την συνδρομή των αστυνομικών που ήρθαν στη συνέχεια καταφέραμε να ανοίξουμε τον δρόμο. Αυτοί που μείναμε πίσω είχαμε έτυχε και είχαμε υδροφόρες. Τα λεπτά περνούσαν απελπιστικά», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

«Στο χωριό έχουν καεί κάποιες αποθήκες και δεν μπορώ να γνωρίζω για σπίτια. Πιθανότατα έχουν μείνει πίσω και άνθρωποι, ο δρόμος από ένα σημείο και μετά ήταν ανοιχτός για να φύγει όποιος ήθελε, αλλά δε γνωρίζω», τόνισε ακόμη.

Αυτοψία Μητσοτάκη

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη στις πληγείσες από τις πυρκαγιές, περιοχές της Ηλείας. Πρώτος σταθμός του Πρωθυπουργού ήταν το Κινητό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων «Όλυμπος», ενώ στη συνέχεια στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας όπου ενημερώθηκε για τη μάχη που δόθηκε για τη διάσωση του αρχαιολογικού χώρου από τη φωτιά και αμέσως μετά μετέβη σε γειτονικές περιοχές που υπέστησαν καταστροφές.

«Καταλαβαίνω απόλυτα το θυμό, την οργή, την αγανάκτηση πολιτών οι οποίοι έχουν δει τις περιουσίες τους να καταστρέφονται», δήλωσε μεταξύ άλλων και διαβεβαίωσε πως η πολιτεία θα σταθεί στο πλευρό των πυρόπληκτων.

«Δυστυχώς, παρά το γεγονός ότι έχουμε περισσότερα εναέρια μέσα κατά κεφαλήν από οποιαδήποτε άλλη χώρα, είναι αδύνατον τα μέσα αυτά να είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή σε όλα τα σημεία της χώρας», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Δείτε στο [αρακάτω βίντεο τις δηλώσεις Μητσοτάκη:

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis