home design 800x400
home design 1170Χ320

Αυτοψία Μητσοτάκη στην Ηλεία: Καταλαβαίνω το θυμό, η πολιτεία θα σταθεί στους πληγέντες

«Εάν υπάρχουν ακόμα λίγοι που έχουν επιφυλάξεις για το εάν η κλιματική αλλαγή είναι πραγματικό φαινόμενο, τους καλώ να έρθουν εδώ πέρα», ανέφερε ο Πρωθυπουργός (Βίντεο).

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη στις πληγείσες από τις πυρκαγιές, περιοχές της Ηλείας. Πρώτος σταθμός του Πρωθυπουργού ήταν το Κινητό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων «Όλυμπος», ενώ στη συνέχεια στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας όπου ενημερώθηκε για τη μάχη που δόθηκε για τη διάσωση του αρχαιολογικού χώρου από τη φωτιά και αμέσως μετά μετέβη σε γειτονικές περιοχές που υπέστησαν καταστροφές.

Αμέσως μετά έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η χώρα αντιμετωπίζει μία πρωτοφανή περιβαλλοντική κρίση, με πολλαπλές μεγάλες πυρκαγιές σε πολλά σημεία της χώρας. Αποτέλεσμα ενός καύσωνα ο οποίος μπαίνει πια στη δεύτερη εβδομάδα του. Θέλω και εγώ με τη σειρά μου να ευχαριστήσω όχι μόνο τις γυναίκες και τους άνδρες της Πυροσβεστικής, αλλά τους εθελοντές μας, αλλά και τους πολίτες της Ηλείας, οι οποίοι πραγματικά αγωνίστηκαν σε απόλυτη συνεργασία με τις κρατικές δυνάμεις για να περιορίσουν- στο βαθμό που αυτό ήταν εφικτό- τις μεγάλες ζημιές από αυτήν την καταστροφική πυρκαγιά.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ και σε όσες και σε όσους έδωσαν αγώνα να προστατευτεί ο ιερός χώρος της Ολυμπίας, με αυτόν τον τεράστιο παγκόσμιο συμβολισμό. Είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ το χώρο σήμερα, ευτυχώς είναι και ο χώρος και ο περιβάλλων χώρος παντελώς προστατευμένος και ακέραιος. Όμως -όπως βλέπετε- η μάχη συνεχίζεται, έχουμε ακόμα ενεργά μέτωπα εδώ στην Ηλεία. Αύριο περιμένουμε μία ακόμα πιο δύσκολη μέρα καθώς εκτιμούμε ότι θα έχουμε ενισχυμένους ανέμους. Θέλω να διαβεβαιώσω όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες ότι κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Θέλω επίσης να πω ότι καταλαβαίνω απόλυτα το θυμό, την οργή, την αγανάκτηση πολιτών οι οποίοι έχουν δει τις περιουσίες τους να καταστρέφονται.

Δυστυχώς, παρά το γεγονός ότι έχουμε περισσότερα εναέρια μέσα κατά κεφαλήν από οποιαδήποτε άλλη χώρα, είναι αδύνατον τα μέσα αυτά να είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή σε όλα τα σημεία της χώρας.

Και η κατανομή γίνεται πάντα με ορθολογικά κριτήρια ακολουθώντας τις επιταγές του κεντρικού συντονιστικού της Πυροσβεστικής το οποίο είναι και το μόνο το οποίο έχει ολοκληρωμένη εικόνα για τους κινδύνους που εγκυμονούνται σε κάθε φωτιά.

Θέλω, επίσης, να τονίσω πόσο σημαντικό είναι το γεγονός ότι μπορούμε πια και κάνουμε οργανωμένες εκκενώσεις έτσι ώστε να προστατεύουμε το υπέρτατο αγαθό το οποίο είναι η ανθρώπινη ζωή. Και φυσικά αυτές οι εκκενώσεις δεν μπορούν να γίνουν εάν δεν έχουμε τη συνεννόηση και τη συνεργασία των τοπικών κοινωνιών. Γι’ αυτό και πάλι ένα μεγάλο ευχαριστώ. ‘Οταν γίνεται μία εκκένωση γίνεται για το καλό των πολιτών, για να προστατεύσουμε τις ζωές τους. Από εκεί και πέρα ας αντιμετωπίσουμε πρώτα αυτό το πολύ δύσκολο διάστημα το οποίο έχουμε μπροστά μας. Όταν θα έρθει η ώρα -και θα έρθει πολύ σύντομα- η πολιτεία θα σταθεί δίπλα στους πολίτες οι οποίοι επλήγησαν.

Έχουμε πια ένα νομοθετημένο πλαίσιο για κρατική αρωγή. Το οποίο σημαίνει ότι όσοι πολίτες είδαν τα σπίτια τους να καταστρέφονται από τη φωτιά θα γνωρίζουν ότι θα τυγχάνουν αποζημίωσης, έτσι ώστε τα σπίτια αυτά να μπορούν να κατασκευαστούν και πάλι και βέβαια οι παραγωγοί μας θα αποζημιωθούν και αυτοί, είτε για την σοδειά τους είτε για κατεστραμμένα δέντρα. Έχουμε αποδείξει όλο αυτό τον χρόνο όπου έχουμε χειριστεί μία σειρά από δυστυχώς φυσικές καταστροφές με πιο έντονη αυτή του Ιανού ότι είμαστε και γρήγοροι και αποτελεσματικοί στην αποζημίωση των πολιτών.

Κάτι τελευταίο και γενικότερο. Εάν υπάρχουν ακόμα λίγοι οι οποίοι έχουν επιφυλάξεις για το αν η κλιματική αλλαγή είναι ένα πραγματικό φαινόμενο τους καλώ να έρθουν εδώ να δουν την ένταση των φαινομένων και να διαπιστώσουν ότι δυστυχώς πια εάν δεν κάνουμε κάτι σύντομα θα αντιμετωπίζουμε ολοένα και πιο δραματικές καταστάσεις.

Η χώρα έχει ήδη μεριμνήσει, μέσα από το επόμενο ΕΣΠΑ, να εξασφαλίσει πόρους οι οποίοι θα πλησιάζουν τα 2 δις ευρώ για το μεγαλύτερο πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας το οποίο θα έχει πότε υλοποιηθεί στη χώρα. Και αυτοί οι πόροι είναι πόροι οι οποίοι θα επενδυθούν με συνετό τρόπο για να προστατεύσουμε τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών. Θα έχουμε την ευκαιρία όταν τελειώσει αυτή η μεγάλη περιπέτεια να μιλήσουμε πολύ πιο αναλυτικά για αυτό το πρόγραμμα.

Αυτό το οποίο προέχει σήμερα είναι η αντιμετώπιση της κατεπείγουσας κατάστασης την οποία έχουμε μπροστά μας. Θα ξαναπώ, όλοι -νομίζω ότι το βλέπετε- γίνεται ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και τις επόμενες μέρες».

Ενημέρωση από τη Λίνα Μενδώνη


Η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, στη διάρκεια της σύσκεψης, στον Αρχαιολογικό Χώρο, ενημέρωσε για τις ενέργειες που έγιναν προκειμένου να κρατηθεί μακριά η φωτιά:

Στον Αρχαιολογικό χώρο, έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν μόνιμα συστήματα πυροπροστασίας και συγκεκριμένα:

-Πύραυλοι καταιονισμού ύδατος σε πλήρη λειτουργία πέριξ του Αρχαιολογικού Χώρου του Αρχαιολογικού Μουσείου και του Μουσείου της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας

-Πυροσβεστικές φωλεές σε πλήρη λειτουργία πέριξ των παραπάνω χώρων.

Τις προηγούμενες μέρες ελήφθησαν προληπτικά μέτρα και συγκεκριμένα:

-Πλήρης αποψίλωση και καθαρισμός του Αρχαιολογικού Χώρου Ολυμπίας και των χώρων γύρω από τα Μουσεία από τη χαμηλή βλάστηση

-Διαβροχή από τους πυραύλους καταιονισμού ύδατος επί αρκετές ημέρες πριν από την
έναρξη της πυρκαγιάς για την αύξηση της υγρασίας στους χώρους γύρω από τον Αρχαιολογικό Χώρο και τα Μουσεία.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης της πυρκαγιάς έγιναν οι εξής ενέργειες:

-Ενημέρωση της ομάδας επιφυλακής και όλων των υπαλλήλων της Υπηρεσίας για παραμονή τους στην Υπηρεσία.

-Ενημέρωση και απομάκρυνση των επισκεπτών από τον Αρχαιολογικό Χώρο και το Μουσείο της Ολυμπίας.

-Κλείσιμο του Αρχαιολογικού Χώρου και των Μουσείων της ΕΦΑ ΗΛΕΙΑΣ.

-Συνεχής ρίψη ύδατος από το σύστημα πυροπροστασίας στον περιβάλλοντα χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ολυμπίας για τη συντήρηση της υγρασίας σε υψηλά επίπεδα.

-Συνεχής διαβροχή από το προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων περιμετρικά της στέγης του Αρχαιολογικού Μουσείου και του περιβάλλοντος χώρου με χρήση των φωλεών πυρόσβεσης.

-Διάνοιξη μεγάλων αντιπυρικών ζωνών από τις αρμόδιες Υπηρεσίες για την αναχαίτιση των μετώπων της πυρκαγιάς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να γίνει μια ολοκληρωμένη παρέμβαση ώστε να αντιμετωπιστούν οριστικά ανάλογα προβλήματα στο μέλλον ενώ τόνισε, επίσης την ανάγκη να γίνουν εγκαίρως, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, αντιπλημμυρικά έργα ώστε να αντιμετωπιστούν προβλήματα λόγω της διάβρωσης του εδάφους.

Τι ανέφερε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

«Θερμά ευχαριστούμε τους πολίτες της Ολυμπίας και των γύρω κοινοτήτων γιατί με ηρωικό τρόπο συμμετείχαν μαζί μας στην αντιμετώπιση μιας εξαιρετικά δύσκολης πυρκαγιάς που ένα τμήμα της αφορούσε την προστασία του αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας.

Τα καταφέραμε όλοι μαζί, σας αξίζουν συγχαρητήρια εσάς εδώ τους ντόπιους πολίτες, πολλά μπράβο στους πυροσβέστες, άνδρες και γυναίκες, που με ηρωισμό μέρα και νύχτα τα πεζοπόρα τμήματα βρίσκονται μέσα στη φωτιά και την έχουν αντιμετωπίσει σε μεγάλο βαθμό.

Μαζί Θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες να τις αντιμετωπίσουμε και να βγούμε νικητές. Σας ευχαριστώ».

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, τόνισε:

«Είχαμε την ευκαιρία σήμερα να επισκεφτούμε μαζί με τον Πρωθυπουργό, τους Υπουργούς και τον δήμαρχο και όλους τους συναρμόδιους φορείς όλες τις περιοχές που επλήγησαν χθες αλλά και συνεχίζουν να πλήττονται σήμερα στην περιοχή στον Δήμο της αρχαίας Ολυμπίας. Επισκεφτήκαμε τον αρχαιολογικό χώρο, επισκεφτήκαμε το χώρο που γίνεται σήμερα ο συντονισμός στο κινητό συντονιστικό κέντρο και φυσικά επισκεφτήκαμε το σημείο που χθες δόθηκε η πιο μεγάλη μάχη με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, με όλα τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας που συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να δίνουν μάχη σώμα με σώμα με την πύρινη λαίλαπα.

Έχω την αίσθηση ότι ο συντονισμός των στελεχών της Πολιτικής Προστασίας, των Σωμάτων Ασφαλείας και όλων όσων συνέτρεξαν στην προσπάθειά μας, θα έχει τα αποτελέσματα που όλοι θέλουμε και σε κάθε περίπτωση αποδεικνύεται με την παρουσία όλων εδώ σήμερα και με τα όσα ειπώθηκαν ότι η πολιτεία θα είναι παρούσα και για την μετέπειτα πορεία και την -φυσικά- ανακούφιση των πολιτών».

Στη σύσκεψη στο Κινητό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων «Όλυμπος» μετείχαν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, η Βουλευτής της ΝΔ, Διονυσία Αυγερινοπούλου, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Π.Σ. Στέφανος Κολοκούρης, ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος και ο Δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας.

Σχόλια

riviera banner

newsletter banner anagnostis