home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Ηλεία: Εκκενώνεται η Αρχαία Ολυμπία – Μάχη για να σωθεί ο αρχαιολογικός χώρος

Διακόπηκε η κυκλοφορία την στην Ε.Ο. Τριπόλεως – Πύργου. Κάηκαν σπίτια και υπάρχουν εγκλωβισμένοι. Εσπευσμένα μεταβαίνουν στο σημείο Μενδώνη και Χρυσοχοΐδης.

Κι’ ενώ μαίνονται ανεξέλεγκτες δύο πυρκαγιές στην ευρύτερη περιοχή της Ηρακλειάς και της Μιράκα, εντολή να εκκενωθούν προληπτικά η Αρχαία Ολυμπία και η κοινότητα Μιράκα, δόθηκε από την Πυροσβεστική. Μάλιστα κινδυνεύει να καεί και ο εμβληματικός αρχαιολογικός χώρος, την ίδια στιγμή που διεξάγονται οι Ολυμπιακοί αγώνες του Τόκιο.

Νωρίτερα, μήνυμα μέσω του 112 εστάλη σε όσους βρίσκονται στους οικισμούς Πελόπιο Πλάτανο, Κοσκινά, Μάγειρα, Κλαδέο να εκκενώσουν προς Πύργο μέσω Ε.Ο. Τρίπολης Ολυμπίας, ενώ όσοι βρίσκονται στην Καυκωνιά ή Χελιδόνι να εκκενώσουν προς Λάλα.

Στο σημείο επιχειρούν 95 πυροσβέστες με 31 οχήματα και τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού τέσσερα αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα.

Πληροφορίες για εγκλωβισμένους – Καίγονται σπίτια

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρχαν εγκλωβισμένοι στο Οινοποιείο Ολύμπια Γη στο Κοσκινά Αρχαίας Ολυμπίας, ωστόσο η Πυροσβεστική κατάφερε να τους απομακρύνει με ασφάλεια.

Εγκλωβισμένοι υπάρχουν σε στάβλο στην περιοχή του Πελοπίου, μεταδίδει το ilialive.gr.

Οι κάτοικοι εγκαταλείπουν έντρομοι τα σπίτια τους, καθώς πλέον η φωτιά είναι σε απόσταση αναπνοής από τα χωριά Πουρνάρι, Πλάτανο και Πελόπιο.

Παράλληλα, το patrisnews.gr μετέδωσε ότι η φωτιά καίει σπίτια στο Πελόπιο, στο Πουρνάρι και στον Πλάτανο, ενώ υπάρχουν εγκλωβισμένοι κάτοικοι τόσο σε αυτό το σημείο όσο και στην Καυκανιά, όπου η φωτιά έχει περικυκλώσει το χωριό κι έχει προκαλέσει καταστροφές σε σπίτια.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη για τον απεγκλωβισμό τους. Η αστυνομία πηγαίνει πόρτα-πόρτα στον οικισμό για να διασφαλίσει ότι όλοι θα απομακρυνθούν με ασφάλεια, ενώ ήδη απεγκλωβίστηκαν μία ηλικιωμένη και ο γιος της. Στην Καυκανιά υπήρξε πτώση κολώνας της ΔΕΗ που εμποδίζει την έλευση πυροσβεστικών στο σημείο.

Ο Δήμαρχος Πύργου, μιλώντας στο newsit.gr είπε ότι ο ίδιος είχε πληροφορίες και για δύο εγκλωβισμένους πυροσβέστες, που όμως τελικά, σώθηκαν.

Video: Patrisnews

Μάχη για να σωθεί ο Αρχαιολογικός χώρος

Η πυροσβεστική προσπαθεί να δημιουργήσει κλοιό προστασίας γύρω από την αρχαία Ολυμπία, ενώ η φωτιά πλησιάζει επικίνδυνα τον Κρόνιο λόφο που είχε υποστεί σημαντικές ζημιές από τις πυρκαγιές του 2007 Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη στιγμή στήνεται διπλή αντιπυρική ζώνη στο ξενοδοχείο «Αμαλία» που βρίσκεται κοντά στον Αρχαιολογικό Χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας. Στην ουσία, δίνεται μάχη για να σωθεί ο Αρχαιολογικός Χώρος.

Στην Αρχαία Ολυμπία μεταβαίνει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αλλά και η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη που θέλει να έχει άμεση εποπτεία της κατάστασης στον αρχαιολογικό χώρο.

Διακοπή κυκλοφορίας στην Ε.Ο. Τριπόλεως- Πύργου

Λόγω των πυρκαγιών, η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εθνική Οδό Τριπόλεως – Πύργου από το 124ο χλμ μέχρι το 130ο χλμ έχει διακοπεί λόγω πυρκαγιάς.

Η Αστυνομία καλεί τους πολίτες να μην μετακινούνται προς Ηράκλεια, Πελόπιο,Πλάτανο, Καυκόνια, Κοσκινιά, Πουρνάρι, Χελιδόνι, Μάγειρα, Κλαδέο, Μοιράκα.

Στις περιοχές πραγματοποιούνται ρίψεις νερού από εναέρια μέσα του Πυροσβεστικού Σώματος.

Οι οδηγοί καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη μετακίνησή τους και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αστυνομικών.

Σε πλήρη ετοιμότητα και επιφυλακή βρίσκεται και το Κέντρο Υγείας Ολυμπίας και το Γενικό Νοσοκομείο Πύργου για παν ενδεχόμενο.

Φαρμάκης: Ζούμε τραγικές στιγμές

Στο πύρινο μέτωπο βρίσκεται και ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ο οποίος έκανε λόγο για τραγικές στιγμές, αφήνοντας υπόνοιες για εμπρησμό.

Δείτε παρακάτω τις δηλώσεις του:

Video: Patrisnews

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis