home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΑργολίδαΠολιτική

Πουλάς: Να αποζημιωθούν οι πληγέντες αγρότες με δίκαιο και αντικειμενικό τρόπο

«Στηρίζουμε το απολύτως λογικό και δίκαιο αίτημα των αγροτών και των εκπροσώπων των συνεταιρισμών για έγκαιρη εκτίμηση των ζημιών και για γρήγορη πληρωμή των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ».

Σε απάντηση στην ερώτηση που συνυπέγραψε ο Ανδρέας Πουλάς, σχετικά με τις ζημιές από παρατεταμένο καύσωνα και παγετούς κυρίως σε δενδρώδεις καλλιέργειες, αμπέλια και κηπευτικά σε Περιφερειακές Ενότητες της χώρας -συμπεριλαμβανομένης και της Αργολίδας-, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής:

«Για τις ζημιές που προξενήθηκαν από τους παγετούς της Άνοιξης και τους καύσωνες περί τα τέλη Ιουνίου -αρχές Ιουλίου 2021 κυρίως σε δενδρώδεις καλλιέργειες, αλλά και κηπευτικών αμπελιών κ.λ.π. στην ευρύτερη περιοχή των Π.Ε. Αργολίδας, Κορινθίας και Χαλκιδικής έγιναν συνολικά 286 αναγγελίες παγετού και 88 αναγγελίες για καύσωνα και υποβλήθηκαν 4.649 δηλώσεις ζημιάς για παγετούς και 925 δηλώσεις ζημιάς μέχρι στιγμής για καύσωνα.

Στα Υποκαταστήματα ΕΛ.Γ.Α. Τρίπολης (αρμόδιο για την Αργολίδα), Πάτρας (αρμόδιο για την Κόρινθο) και Θεσσαλονίκης (αρμόδιο για Χαλκιδική) έχουν στελεχωθεί άμεσα και με επιπλέον γεωτεχνικό εποχικό προσωπικό για την έγκαιρη διενέργειά των εκτιμήσεων.

Κατόπιν τούτων, για τις ανωτέρω ζημιές το έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων έχει σχεδόν ολοκληρωθεί για τις περισσότερες καλλιέργειες που αφορούν τους παγετούς της Άνοιξης και σε εξέλιξη βρίσκεται για τους πρόσφατους καύσωνες, ενώ η ολοκλήρωση τους αναμένεται εντός του θέρους 2021 και πριν την συγκομιδή των προϊόντων.

Για όλες τις ανωτέρω ζημιές μετά την ολοκλήρωση των εκτιμήσεων θα κοινοποιηθούν τα πορίσματα και θα ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς.

Όσον αφορά για τα εσπεριδοειδή καθώς και για τις ελαιοκαλλιέργειες, οι γεωτεχνικές υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α. παρακολουθούν την εξέλιξη των καλλιεργειών στις ανωτέρω περιοχές και εφόσον διαπιστωθεί απώλεια παραγωγής η οποία οφείλεται στις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν το 2021, θα προχωρήσουν στην ένταξη και αυτών των ζημιών σε πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων εφόσον βεβαίως, πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις του Κανονισμού Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων.»

Αναφορικά με την απάντηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξη και Τροφίμων ο κ. Πουλάς έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Στηρίζουμε το απολύτως λογικό και δίκαιο αίτημα των αγροτών και των εκπροσώπων των συνεταιρισμών για έγκαιρη εκτίμηση των ζημιών και για γρήγορη πληρωμή των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ.

Οι αγρότες της Αργολίδας και των άλλων περιοχών της χώρας που έχουν πληγεί από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, λόγω των μεγάλων ζημιών και του υψηλού κόστους παραγωγής αδυνατούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις και βρίσκονται σε απόγνωση.

Η κυβέρνηση οφείλει να αποζημιώσει άμεσα, δίκαια και αντικειμενικά όλους τους πληγέντες αγρότες. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για καθυστέρηση και ολιγωρία».

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button