Home Design
Ρεπορτάζ

Βουβό έμεινε το δημοτικό τραγούδι

Έφυγε από τη ζωή η Φιλιώ Πυργάκη σε ηλικία 82 ετών νικημένη από την επάρατο

Νικήθηκε από τον καρκίνο η Φιλιώ Πυργάκη.

Η Φιλιώ Πυργάκη, η οποία διατηρούσε ιδιαίτερες σχέσεις με το Άργος και το Κεφαλάρι, έδινε τα τελευταία χρόνια μάχη με τον καρκίνο, ενώ τον περασμένο Μάιο έχασε τον σύζυγό της, για τον ίδιο λόγο.

Τη δυσάρεστη είδηση επιβεβαίωσε η τραγουδίστρια Μαρία Γιαννακά.

Η Φιλιώ Πυργάκη

Γεννήθηκε στον Ασπρόκαμπο Κορινθίας το 1939 και τραγουδούσε σε πανηγύρια από την ηλικία των 14 ετών, από το 1953. Ύστερα από ένα ατύχημα που είχε, μετακόμισε στην Αθήνα, όπου παρουσιάστηκε στη δισκογραφική εταιρία Columbia, με την οποία κυκλοφόρησε πολλούς δίσκους 45 στροφών.

Ο πρώτος της δίσκος κυκλοφόρησε το 1967 και λεγόταν «Βαρέθηκα τα νιάτα μου», με μουσική και στίχους του Κώστα Κοντογιώργη, ο οποίος την είχε εντάξει στην ορχήστρα του. Αργότερα, αναγνωρίστηκε στον χώρο του Δημοτικού τραγουδιού και παράλληλα συνεργάστηκε με μεγάλους και σπουδαίους μουσικούς.

Η Φιλιώ Πυργάκη πέρα από την Ελλάδα έκανε πολλές εμφανίσεις στο εξωτερικό (όπως στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στην Αυστραλία, στην Σκανδιναβία κ.α.) και έτσι κυκλοφόρησε σε πάρα πολύ κόσμο το νεοδημοτικό τραγούδι με μεγάλη επιτυχία.

Υπολογίζεται ότι έχει κυκλοφορήσει πάνω από 200 διαφορετικούς δίσκους όλων των μορφών.

Δισκογραφία
1950 – Γλέντι Στα Κλαρίνα
1960 – Φιλιώ Πυργάκη Live №. 2
1974 – Φιλιώ Πυργάκη
1979 – Τσελιγκοτράγουδα
1980 – Κοντά Στις Ρίζες Μας №. 2
1982 – Τα καμπήσια
1983 – Τα Ελατόκλαρα
1983 – Το Ξεκίνημα
1985 – Mια βραδιά στο πανηγύρι
1987 – Μια βραδιά με την Φυλλιώ (Live)
1989 – Της Ρούμελης Οι Σταυραετοί
1991 – Μες του Χελμού τα Έλατα
1994 – Ανταριασμένα Μου Βουνά
1997 – Τραγούδια Από Τις 45 Στροφές
2002 – Βουνά Για Χαμηλώσετε
2002 – Χρυσός Αετός
2003 – Τα Καλύτερα Καλαματιανά – 24 Αυθεντικά Δημοτικά Τραγούδια
2003 – Τα Καλύτερα Τσάμικα – 23 Αυθεντικά Δημοτικά Τραγούδια
2006 – Επιτραπέζια τραγούδια της τάβλας
2007 – Η Φωνή Που Αντέχει Στο Χρόνο
2008 – Τα Πατροπαράδοτο
2012 – Παλιοζωή Περαστική
2019 – Καλώς Ανταμωθήκαμε

Ακολουθήστε το www.anagnostis.org στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο www.anagnostis.org

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε ακόμα

Back to top button