home design
ΑργολίδαΚοινωνίαFeatured

Αδιέξοδο στο Ναύπλιο για ναυαγοσώστες – Ακάλυπτες οι ακτές

Άκαρπος ο διαγωνισμός καθώς κανείς δεν υπέβαλλε προσφορά. Δεν βρίσκουν άτομα για να καλύψουν τους 11 πύργους, τη στιγμή που ήδη πνίγηκε ένας άνδρας στην Καραθώνα και σώθηκε στο παρά πέντε μία ηλικιωμένη στην ίδια παραλία.

Στην απροθυμία που επέδειξαν οι κλειστές ναυαγοσωστικές σχολές ώστε να καλύψουν τις παραλίες του Ναυπλίου, οφείλεται το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο Δήμος Ναυπλιέων, ο οποίος παρότι κίνησε κανονικά τη διαδικασία διαγωνισμού που προβλέπεται με βάση την κείμενη νομοθεσία, και ενώ το σχετικό κονδύλι είναι εξασφαλισμένο, δεν βρέθηκε η απαιτούμενη επάρκεια σε ανθρώπινο δυναμικό.

Για τους 11 πύργους που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στις παραλίες του Δήμου Ναυπλιέων απαιτούνται τουλάχιστον 21 ναυαγοσώστες. Ωστόσο δεν υπήρξε ανάλογο ενδιαφέρον από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό, καθώς δεν υποβλήθηκε καμία προσφορά για την ανάληψη του έργου, παρά την αρχική προθυμία του Δημήτρη Καπράνου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μείνουν ακάλυπτες οι ακτές σε Καραθώνα, Τολό, Κονδύλι και Πλάκα Δρεπάνου.

Εδώ να σημειωθεί πως ήδη είχαμε τον πρώτο πνιγμό στην Καραθώνα από τις 26 Ιουνίου, ενώ λίγο έλλειψε να πνιγεί και μία ηλικιωμένη πριν από 4 ημέρες στην ίδια παραλία. Στη δεύτερη περίπτωση η επέμβαση των λουόμενων ήταν σωτήρια για τη γυναίκα που ανεσύρθη αρχικά χωρίς τις αισθήσεις της.

Η ανακοίνωση Γαβρήλου

Σύμφωνα με ενημέρωση του Αντιδημάρχου Ναυπλιέων, υπεύθυνου για την Πολιτική Προστασία, Σταύρου Γαβρήλου:

«Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ναυπλιέων, κατόπιν των υπ’ αρ. 174/2021 (ΑΔΑ: ΩΖΠ2ΩΚΦ-Φ6Φ) και 175/2021 (ΑΔΑ: ΩΗΥΤΩΚΦ-ΥΙΛ) αποφάσεών της, αποφάσισε ομόφωνα και ενέκρινε τις τεχνικές προδιαγραφές των υπ’ αρ. 17/2021 και 18/2021 μελετών της Διεύθυνσης Καθαριότητας Περιβάλλοντος και Πρασίνουτου Δήμου Ναυπλιέων, οι οποίες αφορούν την ναυαγοσωστική κάλυψη παραλιών της ΔΕ Ναυπλίου και ΔΕ Ασίνης αντίστοιχα.

Εκκίνησαν, λοιπόν, οι σχετικές διαδικασίες διεξαγωγής του διαγωνισμού στις 18.06.2021, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ισχύουσα νομοθεσία, προκειμένου να παρασχεθεί η ναυαγοσωστική κάλυψη, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Π.Δ. 71/2020, όπως αυτό τροποποιήθηκε με το άρθρο 101 του ν. 4804/2021 και ισχύει για το 2021.

Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ναυπλιέων, με την υπ’ αρ. 189/2021 απόφασή της (ΑΔΑ: ΡΠ2ΣΩΚΦ-ΜΩΛ) απεφάνθη υπέρ της διενέργειας διαδικασίας διαπραγμάτευσης (από την εκεί ορισθείσα τριμελή επιτροπή) για την ναυαγοσωστική κάλυψη των πολυσύχναστων παραλιών της ΔΕ Ναυπλίου για το έτος 2021.

Κατόπιν τούτων,τα αρμόδια όργανα του Δήμου προχώρησαν σε έρευνα αγοράς για την άμεση ναυαγοσωστική κάλυψη, πλην, όμως, διαπιστώθηκε απροθυμία από τις κλειστές ναυαγοσωστικές σχολές να καλύψουν τις παραλίες μας. Ο μοναδικός που επέδειξε κατ’ αρχάς προθυμία για την κάλυψη αυτή ήταν ο κ. Δημήτριος Καπράνος, ο οποίος είχε συνεργασθεί και κατά το παρελθόν με τον Δήμο Ναυπλιέων.

Άμεσα, όπως προκύπτει από την υπ’ αρ. πρωτ. 10499/2021 πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για κατάθεση προσφοράς του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ναυπλιέων, εκλήθη ο κ. Καπράνος να καταθέσει την προσφορά του και τα απαραίτητα δικαιολογητικά έως την 09.07.2021, ημέρα Παρασκευή και ώρα 10:00 π.μ., ώστε να του ανατεθεί η ναυαγοσωστική κάλυψη άμεσα για το χρονικό διάστημα των 47 ημερών περίπου από την υπογραφή της σύμβασης. Η διαδικασία αυτή επιλέχθηκε, προκειμένου οι παραλίες μας από την επόμενη ημέρα (10.07.2021) να έχουν ναυαγοσωστική κάλυψη.

Δυστυχώς, όμως, και για άγνωστους λόγους ο κ. Καπράνος, μεταβάλλοντας προθέσεις και συμπεριφορά αρνήθηκε να υποβάλει κάποια προσφορά και κατ’ επέκταση να αναλάβει την κάλυψη των παραλιών με ναυαγοσώστες.

Ο Δήμος, όπως όλοι οι Δήμοι της Χώρας, που διαθέτουν παραλίες, κατά την παρούσα χρονιά έχει συναντήσει τεράστια προβλήματα οικονομικής φύσεως, αλλά και συνεργασίας από όσους δραστηριοποιούνται στην ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών .

Παρά ταύτα, Ο Δήμος κατόρθωσε να εξασφαλίσει τις πιστώσεις που απαιτούνται για τη ναυαγοσωστική κάλυψη και να προβεί στις διαγωνιστικές διαδικασίες ανάθεσης αυτής, τόσο με διαγωνισμό, όσο και με τη διαδικασία διαπραγματεύσεως για την άμεση κάλυψη των παραλιών.

Δυστυχώς, όμως, κάποιοι που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στον τομέα αυτό, αδιαφορούν για την ευόδωση του σκοπού της ναυαγοσωστικές κάλυψης, που είναι η ασφάλεια και η ζωή των λουόμενων θεωρώντας την ως μια συνήθη οικονομική – κερδοσκοπική δραστηριότητα.

Ως απόρροια όσων προελέχθησαν, ο Δήμος Ναυπλιέων θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προς εύρεση άλλης επιχείρησης, με στόχο πάντοτε τη διασφάλιση και προστασία της ζωής των λουόμενων».

Ακολουθήστε το www.anagnostis.org στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο www.anagnostis.org

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε ακόμα

Back to top button