home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΠελοπόννησοςΟικονομία

Πελοπόννησος: Σε αναμμένα κάρβουνα εστίαση και έμποροι

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται εστιάτορες, ιδιοκτήτες καφέ και μπαρ, καθώς και έμποροι στην Πελοπόννησο, και όχι μόνο. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης (Ο.Ε.ΕΣ.Π.), κατά τη συνεδρίαση που πραγματοποίησε στις 3 & 4 Ιουλίου στην Αμαλιάδα Ηλείας, συζήτησε, μεταξύ άλλων θεμάτων, για τα προβλήματα της αγοράς που έχουν προκύψει αλλά και για τα προβλήματα πουθα δημιουργηθούν από τον διαχωρισμό της εστίασης σε αμιγείς και μεικτούς χώρους.

  • Ο κορωνοϊός μεταλλάσσεται με ταχύτητα πλέον και κανείς δεν ξέρει τι εξέλιξη θα έχει. Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης, όλο αυτό το διάστημα,τήρησε όλα τα προβλεπόμενα από τις αρχές μέτρα για να είναι ασφαλή τακαταστήματα και να δέχονται τους πελάτεςσε απόλυτα ασφαλές περιβάλλον. Ύστερα από την απόφαση της κυβέρνησης για διαχωρισμό των καταστημάτων οι αντιδράσεις είναι έντονες από τους επιχειρηματίες καθώς καλούνται να επιλέξουν είτε μία covid – free επιχείρηση, είτε αυστηρότερα πρωτόκολλα λειτουργίας, από τις 15 Ιουλίου. Οι επιχειρηματίες τονίζουν ότι είναι λάθος η συγκεκριμένη κυβερνητική απόφαση και είναι ανέφικτο το μέτρο αυτό. Η μεταβίβαση της ευθύνης και ο εποπτικός έλεγχος στους ιδιοκτήτες θα δημιουργήσει διαπληκτισμούς και τακαταστήματα θα αναγκαστούν να έρθουν σε ρήξη με τους θαμώνες τους αλλά και να προσλάβουν νέο προσωπικό για τους ελέγχους, επιπλέον έξοδο μετά την μακρά περίοδο υποχρεωτικής απραξίας. Η κυβέρνηση οφείλει να ξανασκεφτεί την απόφαση αυτή και να βρει άλλους τρόπους πειθούςώστε να κάμψει τις αντιδράσεις όσων δεν έχουν ακόμη κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό.
  • Από την άλλη μεριά, στον κλάδο του λιανεμπορίου, ο αιφνιδιασμός των επιχειρήσεων από την πρόωρη έναρξη των εκπτώσεων μάς έκανε όλους να αντιληφθούμε ότι η κυβέρνηση δεν υπολογίζει τους φορείς ούτε τους επιχειρηματίες. Η καθυστερημένη ανακοίνωση του Υπουργείου Ανάπτυξης δημιούργησε σύγχυση και βρήκε ανέτοιμους,τους ήδη εξαντλημένους επιχειρηματίες, καθώς δεν έλαβε υπόψη ότι οι εκπτώσεις απαιτούν μια προεργασία. Έκανε τους επιχειρηματίες να «τρέχουν» το Σαββατοκύριακο προκειμένου να προλάβουν να προετοιμάσουν όσα ορίζει ο νόμος για την σωστή διενέργεια των εκπτώσεων, χωρίς να τους υπολογίζει. Εφόσον ο στόχος της κυβέρνησης είναιη τόνωση της εμπορικής κίνησης, θα έπρεπε να δοθεί κι άλλος χρόνος για την προετοιμασία των καταστημάτων και να μην φέρει τους επιχειρηματίες σε κατάσταση συναγερμού, ανατρέποντας τα προσωπικά τους σχέδια. Έχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι οι μακράς διάρκειας εκπτώσεις ευνοούν μόνο τις μεγάλες αλυσίδες και δεν προσδίδουν κάποιο θετικό πρόσημοστις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Παράλληλα, έχουμε ζητήσει να καταργηθούν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις και να περιοριστεί η χρονική διάρκεια των τακτικών εκπτώσεων καθώς το μείζον θέμα που απασχολεί τους επιχειρηματίες δεν είναι η συχνότητα των εκπτωτικών περιόδων αλλά η έλλειψη ρευστότητας και οι αλλαγές στην καταναλωτική συμπεριφορά.Τέλος, πάγιο αίτημα της Ο.Ε.ΕΣ.Π. ήταν και παραμένει η νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας και δηλώνουμε για ακόμα μια φορά, με ξεκάθαρο τρόπο, την πλήρη αντίθεσή μας στην κατάργησή της.Επαναλαμβάνουμε ότι αυτό που λείπει από την αγορά είναι η οικονομική ρευστότητα και όχι ο χρόνος. Η κυβέρνηση οφείλει να σέβεται τον κόπο των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και να τους στηρίζει. Οφείλει να πάρει εσπευσμένες αποφάσεις, όπως η συγκεκριμένη και για άλλα καίρια ζητήματα που καίνε την αγορά, όπως είναι οι επιταγές και η ρευστότητα- ενίσχυση των επιχειρήσεων, αν θέλει να βοηθήσει πραγματικά και να τονώσειτην αναιμική αγοραστική κίνηση.

«Οι κινήσεις της κυβέρνησης για όλους τους κλάδους πρέπει να έχουν στόχο τη προστασία της ανθρώπινης ζωής αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να ακολουθηθούν από τέτοιες πολιτικές που δεν θα έχουν αλγεινές οικονομικές συνέπειες για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες», αναφέρει καταλήγοντας η Ο.Ε.ΕΣ.Π.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button