home design 800x400
home design 1170Χ320

Μουδιασμένοι στο Κατάκολο: Γιατί δεν βγαίνουν στην πόλη οι τουρίστες από τα κρουαζιερόπλοια

Μακέτα λιμανιού Κατάκολου

Λύθηκε το θέμα της έως τώρα αποτροπής αποβίβασης επιβατών κρουαζιερόπλοιων στα κατά τόπους λιμάνια της χώρας, και στην προκειμένη περίπτωση στο λιμάνι του Κατακόλου, στην Ηλεία. Παρόλο όμως που οι επιβάτες αποβιβάζονται πλέον στο λιμάνι, τα τοπικά καταστήματα δεν έχουν δει τουρίστα ούτε ζωγραφιστό!

Πού πάνε άραγε όλοι αυτοί και γιατί δεν αφήνονται να κάνουν τις βόλτες τους στην πόλη;

Κλαίνε οι επαγγελματίες

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης (Ο.Ε.ΕΣ.Π.), κατά τη συνεδρίαση που πραγματοποίησε στις 3 & 4 Ιουλίου 2021 στην Αμαλιάδα Ηλείας, συζήτησε μεταξύ άλλων θεμάτων, κατόπιν εισηγήσεως του Συλλόγου Επαγγελματιών Κατακόλου «Η Αλληλεγγύη», για την κατάσταση που επικρατεί μετά την επανεκκίνηση του τουρισμού και την έναρξη της κρουαζιέρας στην τουριστική περιοχή του Κατακόλου.

Το λιμάνι του Κατακόλου λειτουργεί ως λιμάνι προσέγγισης για την εξυπηρέτηση κρουαζιερόπλοιων, τα οποία φιλοξενούν μεγάλο αριθμό επιβατών. Η κομβική του θέση, πάνω στις πλόες των κρουαζιερόπλοιων, επιτρέπει την εύκολη πρόσβαση στην περιοχή αλλά και σε έναν παγκοσμίως γνωστό προορισμό, την Αρχαία Ολυμπία. Γίνεται αντιληπτό ότι η τοπική κοινωνία και οικονομία στηρίζονται κυρίως στην κρουαζιέρα.

Όμως, λόγω της πανδημίας οι περιορισμοί των υγειονομικών πρωτοκόλλων στην κρουαζιέρα δεν επιτρέπουν στους επιβάτες να επιλέξουν ατομικές βόλτες ή περιηγήσεις στην περιοχή. Αντίθετα, οι επιβάτες με το που κατεβαίνουν από το κρουαζιερόπλοιο επιβιβάζονται άμεσα σε λεωφορεία και συμμετέχουν μόνο σε προγραμματισμένες εκδρομές των εταιρειών της κρουαζιέρας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ουδείς να επισκέπτεται τις επιχειρήσεις της περιοχής και οι επιχειρηματίες να αγωνιούν για το μέλλον των επιχειρήσεών τους, των εργαζόμενών τους αλλά και των ιδίων.

Οι επιχειρηματίες, τηρώντας, όλο αυτό το διάστημα, ευλαβικά και απαρέγκλιτα τους υγειονομικούς όρους λειτουργίας των καταστημάτων τους, ζητούν από τις εταιρείες της κρουαζιέρας να ακολουθήσουν διαφορετική πολιτική αλλά και αναθεώρηση της εγκυκλίου από το Υπουργείο Υγείας.

Για τους λόγους αυτούς, ζητούμε:

  • Ελεύθερη μεταφορά επιβατών στην περιοχή του Κατακόλου από τις εταιρείες της κρουαζιέρας, αφού η περιοχή μέχρι σήμερα έχει δείξει εικόνα ασφαλούς λιμανιού».

«Πανηγυρισμοί» για 23 ελεύθερους επιβάτες

Με μειωμένο αριθμό επιβατών έφτασε προχθές στο Κατάκολο το κρουαζιερόπλοιο Seadream. Ουσιαστικά πρόκειται για μια εταιρία που προσφέρει στους πελάτες της υπερπολυτελές yachting και όχι απλά μια κρουαζιέρα.

Το γεγονός ότι οι 23 επιβάτες που μετέφερε κυκλοφόρησαν ελεύθερα στην περιοχή του Κατακόλου και της Αρχ. Ολυμπίας, οφείλεται στο ότι η συγκεκριμένη εταιρία σύμφωνα με πληροφορίες πραγματοποιεί κρουαζιέρα μόνο με εμβολιασμένους πελάτες. Έτσι δεν υπάρχει θέμα περιορισμών.

Αυτό είναι κάτι που ισχύει και σε άλλες εταιρίες και που θα επεκταθεί σε ακόμα περισσότερες.

Όσο ανεβαίνουν τα ποσοστά του εμβολιασμού τόσο οι ναυτιλιακές εταιρίες θα προχωρούν στην επιλογή της κρουαζιέρας μόνο για εμβολιασμένους πελάτες, ώστε το ταξίδι τους να είναι απόλαυση και όχι μια αποστειρωμένη διαδικασία λόγω περιορισμών.

Σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις και από άλλες εταιρίες που θα πραγματοποιούν κρουαζιέρες πως θα υπάρχουν “ελεύθεροι” και εμβολιασμένοι επιβάτες στα πλοία τους.

Ας μην ξεχνάμε ότι εφαρμογή των πρωτοκόλλων της κρουαζιέρας, γίνεται με βάση τους διεθνείς κανονισμούς που ισχύουν λόγω της πανδημίας και όχι με βάση τις επιθυμίες κάποιου τοπικού φορέα.

Η επιστροφή στην κανονικότητα της κρουαζιέρας, θα αργήσει και αυτό είναι γνωστό στους εμπλεκόμενους από την αρχή. Τα βήματα θα γίνονται αργά – αργά και όσο το επιτρέπουν οι συνθήκες της πραγματικότητας που βιώνουμε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Πότε ανοίγει η κρουαζιέρα με ελεύθερη αποβίβαση

Όπως ενημερώθηκε, ο δήμαρχος Πύργου, Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, που όλο το προηγούμενο διάστημα είχε κινηθεί με όποιους εφικτούς τρόπους για την εξεύρεση της λύσης που ζητούσαν κι όλοι οι εμπλεκόμενοι επιχειρηματίες – επαγγελματίες, το αμέσως προσεχές διάστημα «ανοίγει» η κρουαζιέρα, με ελεύθερη την αποβίβαση.

Ανέφερε, συγκεκριμένα, πως μιλώντας με την TUI Cruises του μετέφερε ότι ήδη το Mein Schiff 5 στην επόμενη άφιξη του στο Κατάκολο στις 19 του μήνα, εν μέσω δρομολογίου Κέρκυρα – Πειραιάς, θα έχει ελευθερία αποβίβασης των επιβατών του και στο τοπικό λιμάνι.

Ο κ. Αντωνακόπουλος εξέφρασε τη δικαιολογημένη ικανοποίηση του για τη σημαντική αυτή εξέλιξη.

Παράλληλα πάντως τόνισε πως: «Με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας και την αποτροπή διασποράς του κορωνοϊού, εφιστάται η μέγιστη προσοχή στην τήρηση όλων των προβλεπομένων μέτρων που έχει πάρει το κράτος και ισχύουν σχετικά γύρω από όλες τις θαλάσσιες συνδέσεις εντός της χώρας».

Σχόλια

riviera banner

newsletter banner anagnostis