home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΑργολίδαΠολιτική

Νοτοπούλου και Γκιόλας στα εγκαίνια της 24ης έκθεσης Αγροτουρισμού Επιδαύρου

Στα εγκαίνια της 24ης έκθεσης Αγροτουρισμού Επιδαύρου που άνοιξε χθες, Κυριακή 4/7, τις πύλες της, παρευρέθηκαν η τομεάρχης Τουρισμού της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Νοτοπούλου, με τον βουλευτή Αργολίδας, Σύριζα Π.Σ, Γιάννη Γκιόλα και τον συντονιστή της Νομαρχιακής Επιτροπής Σύριζα Π.Σ Αργολίδας, Τάκη Παπαϊωάννου .

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κατερίνα Νοτοπούλου κατά τον χαιρετισμό της, εξήρε τις ενέργειες της τοπικής αυτοδιοίκησης για την ανάδειξη της Επιδαύρου ως βιώσιμου προορισμού, με βιώσιμη ανάπτυξη που θα εισφέρει οικονομικά αποτελέσματα σε περισσότερους και δικαιότερα, αλλά ταυτόχρονα θα διασφαλίζει και την βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα των προορισμών.

Ένα «παγκόσμιο διαμάντι» όπως είπε χαρακτηριστικά η Κατερίνα Νοτοπούλου. «Τουρισμός 365 ημέρες το χρόνο, σημαίνει κάτι παραπάνω από ήλιο, θάλασσα και αμμουδιά» ανέφερε, υποστηρίζοντας πως τώρα είναι η ώρα να αναπτυχθούν μορφές τουρισμού που συμβάλλουν στην ήπια τουριστική ανάπτυξη και μπορούν να αποφέρουν νέες πηγές εσόδων στις τοπικές κοινωνίες.

Ως βασικό παράδειγμα έφερε αυτό του αγροτουρισμού ο οποίος όπως τόνισε έχει πολυεπίπεδη συνεισφορά στη αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος.

«Ο τουρισμός υπαίθρου γενικότερα, που αναπτύσσεται κοντά στην φύση για να δώσει στον ταξιδιώτη την ευχαρίστηση να βιώσει την αγροτική και φυσική ζωή, συμβάλει αποφασιστικά στον στόχο της διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου, αλλά και της ενίσχυσης και διαφοροποίησης του αγροτικού εισοδήματος» δήλωσε, και για να γίνει αυτό πρέπει να «εκπαιδεύσουμε τους αγρότες σε νέες μεθόδους καλλιέργειας και νέες καλλιέργειες» ταυτόχρονα όμως, να μπουν τα τοπικά προϊόντα στην τουριστική αλυσίδα.

Η κ. Νοτοπούλου χαρακτήρισε λυπηρό το χαμηλό ποσοστό απορροφητικότητας της αγροτικής παραγωγής από τον τουρισμό, υποστηρίζοντας πως για να αλλάξει αυτό και να αποτελέσει τομή στην αναδιάρθρωση του παραγωγικού μας μοντέλου απαιτούνται συνέργειες παραγωγών και επιχειρηματιών του τουρισμού.

«Εχουμε χρέος να οικοδομήσουμε τον τουρισμό του μέλλοντος, με στόχο την ενίσχυση τόσο της ανταγωνιστικότητάς του ελληνικού τουριστικού κλάδου όσο και της ικανότητάς του να αναπτύσσεται με βιώσιμο τρόπο προς όφελος της τοπικής κοινωνίας», τόνισε.

Ο βουλευτής Αργολίδας Σύριζα ΠΣ, Γιάννης Γκιόλας, στο χαιρετισμό του ανέφερε ότι «η Έκθεση Αγροτουρισμού που διαρκεί ήδη για 24 χρόνια είναι ένας ιδιαίτερα επιτυχής θεσμός που στηρίχθηκε και ενδυναμώθηκε λόγω του αρχαιολογικού και περιβαλλοντικού πλούτου της περιοχής και τη διαρκή διαχρονική προσπάθεια των παραγωγών, των εκθετών και των Κοινοτήτων και Δημοτικών Αρχών της Επιδαύρου. Βασίσθηκε όμως, στο εύφορο της Επιδαύρειας γης, τα ποιοτικά της προϊόντα και την εργατικότητα των παραγωγών.

Στην πορεία του χρόνου αποδεικνύεται ότι είναι απαραίτητο να ανανεωθεί, να εκσυγχρονισθεί σαν ζωντανή και δυναμική οντότητα. Ετσι θα προκληθεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον και θα επεκταθεί σε όφελος κυρίως των παραγωγών και των ασχολούμενων με τον Τουρισμό, αλλά και ευρύτερα των κατοίκων όλου του Δήμου.

Δύο απαραίτητες προϋποθέσεις που θα ωθήσουν και θα ενισχύσουν το θεσμό αλλά και την παραγωγικότητα είναι:

Α. Οι συνεργατικές και συνεταιριστικές ενώσεις, ως φορείς αύξησης της παραγωγικότητας και βελτίωσης της ποιότητας των τοπικών προϊόντων, αναλαμβάνοντας την καλλιέργεια και την τυποποίηση μέχρι και τη διάθεση στον καταναλωτή.

Β. Οι αναγκαίες υποδομές, όπως κυρίως η άρδευση με την ολοκλήρωση του ήδη συντελούμενου έργου μεταφοράς του νερού του Αναβάλου, καθώς και ο σχεδιασμός και η κατασκευή των δευτερευόντων δικτύων, έργα που σχεδιάσθηκαν, έγιναν, εκτελούνται και αναμένεται να ολοκληρωθούν χάρη σε προσπάθειες που από κοινού και με σύμπνοια καταβάλλονται από όλες τις πολιτικές δυνάμεις επ’ ωφελεία του συνόλου των κατοίκων της περιοχής.

‘Ετσι, η πανέμορφη πόλη της Αρχαίας Επιδαύρου κάθε ΠαρασκευοΣαββατοΚύριακο, παράλληλα με τις παραστάσεις του Μικρού θεάτρου της Επιδαύρου, θα γίνεται κέντρο πολιτισμού και τουριστικής προσέλευσης, οι παραγωγικοί φορείς της Αργολίδας, η Ελλάδα που παράγει, η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, θα αναδεικνύουν την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της Επιδαύριας γης, προβάλλοντας τα τοπικά προϊόντα και τη γαστρονομία, δημιουργώντας μια ισχυρή ταυτότητα, στηρίζοντας την τοπική τουριστική αγορά και κοινωνία».

Στην έκθεση λαμβάνουν μέρος παραγωγοί με τα ακόλουθα προϊόντα: τοπικά Αγροτικά προϊόντα , προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας, ηδύποτα, Σαπούνια και καλλυντικά παραδοσιακά παραγόμενα, συνεταιριστικά προϊόντα καθώς επίσης προϊόντα τέχνης, χειροτεχνίας και οικοτεχνίας ντόπιων παραγωγών.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button