home design 1800x300 (banner)
ΑργολίδαΑυτοδιοίκηση

Λαϊκή Συσπείρωση: Η αξιοποίηση του στρατοπέδου Ναυπλίου και οι συνέπειες

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Ναυπλίου, Κώστας Γκόνης και Μαρία Αλημπέρτη, αναφέρονται στο κατά πόσο συμφέρουσα είναι για τους δημότες η συμφωνία που συνήψαν ο Δήμος Ναυπλιέων και το Ταμείο Εθνικής Άμυνας, για την αξιοποίηση του αποδεσμευμένου τμήματος 160 στρεμμάτων του Στρατοπέδου «Ζησιμόπουλου».

Η απόφαση αυτή -όπως αναφέρουν οι ίδιοι- ελήφθη από το Δημοτικό Συμβούλιο χωρίς οι δημοτικοί σύμβουλοι να έχουν γνώση του συμφωνημένου Πρωτοκόλλου Συναντίληψης και Συνεργασίας, κάτι το οποίο καθιστά την εισήγησή τους ελλιπή γιατί έπρεπε να επισυναφθεί και το εν λόγω Πρωτόκολλο μεταξύ του ΤΕΘΑ και του Δήμου Ναυπλιέων όπου εκεί ξεκαθαρίζονται οι δεσμεύσεις του Δήμου.

Αναλυτικότερα, για το θέμα, αναφέρονται τα εξής:

«Στο Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπλίου στις 22/6/2021 έγινε αποδεκτό το Πρωτόκολλο Συναντίληψης και Συνεργασίας (ΠΣΣ) μεταξύ του Ταμείου Εθνικής Άμυνας και του Δήμου Ναυπλίου με αντικείμενο την αξιοποίηση του αποδεσμευόμενου τμήματος 160 περίπου στρεμμάτων εκ του Στρατοπέδου «Ζησιμόπουλου» ιδιοκτησίας του ΤΕΘΑ, με τη διαδικασία της πολεοδόμησης, καθώς και την προσωρινή παραχώρηση προς χρήση στον Δήμο Ναυπλιέων, τμήματος εκ του παραπάνω ακινήτου έκτασης 30 στρεμμάτων, με αποκλειστικό σκοπό, την κατασκευή Σχολικών Μονάδων.

Η απόφαση αυτή ελήφθη από το Δημοτικό Συμβούλιο χωρίς οι δημοτικοί σύμβουλοι να έχουν γνώση του συμφωνημένου Πρωτοκόλλου Συναντίληψης και Συνεργασίας (ΠΣΣ).

Η εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας και η παρέμβαση του δημάρχου ήταν ελλιπής γιατί έπρεπε να επισυναφθεί και το Πρωτόκολλο Συναντίληψης και Συνεργασίας μεταξύ του ΤΕΘΑ και του Δήμου Ναυπλίου όπου εκεί ξεκαθαρίζονται οι δεσμεύσεις του Δήμου.

Ο Δήμαρχος έκανε λόγο για ιστορική συμφωνία που θα λύσει πολλά προβλήματα του Δήμου ιδιαίτερα σε χώρους σχολικής στέγης.

Αυτή η συμφωνία όμως είναι πράγματι προς όφελος των δημοτών ή είναι ετεροβαρής υπέρ του ΤΕΘΑ;

Το ΠΣΣ που υπόγραψε ο Δήμαρχος και επιμελώς απέκρυψε από το Δημοτικό Συμβούλιο αναφέρει όλες τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει ο Δήμος έναντι του ΤΕΘΑ.

Συγκεκριμένα:

1. Ο Δήμος Ναυπλιέων αναλαμβάνει με τη διαδικασία της Πολεοδόμησης να αποδώσει τις κατάλληλες χρήσεις γης και όρους δόμησης στην ΤΕΘΑ.

2. Ο Δήμος Ναυπλιέων θα εκτελέσει και θα υλοποιήσει με μέριμνα και δαπάνες του, όλες τις αναγκαίες εργασίες που θα απαιτηθούν, προκειμένου να αποδεσμευτούν κτίρια και υποδομές εάν βρίσκονται εντός της προς πολεοδόμηση έκτασης του στρατοπέδου Ζησιμόπουλου.

3. Η ετήσια αποζημίωση για την έκταση που θα παραχωρηθεί αρχικά στο Δήμο για την κατασκευή σχολείων ανέρχεται σε ετήσιο μίσθωμα 54.000 ευρώ. Μέχρι την ολοκλήρωση της πολεοδόμησης και πάντως όχι μετά την παρέλευση τριών ετών η εν λόγω αποζημίωση δεν θα καταβάλλεται σε χρήμα.

4. Ο Δήμος Ναυπλιέων δεσμεύτηκε για την ανάληψη εκτέλεσης και υλοποίησης, με μέριμνα και δαπάνες του, των παρακάτω εργασιών.

α. Την ανέγερση νέου μεταλλικού κτηρίου ή την επισκευή υφισταμένου προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του ενεργού στρατοπέδου, σε αποθηκευτικούς χώρους.

β. Την ανέγερση νέου μεταλλικού κτηρίου ή την επισκευή υφισταμένου προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε αποθηκευτικούς χώρους της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού.

γ. Την ανέγερση νέου μεταλλικου κτηρίου ή την επισκευή υφισταμένου προκειμένου να λειτουργήσει ως Κέντρο Ψυχαγωγίας Μονάδας (ΚΨΜ).

δ. Την κατασκευή περίφραξης τύπου ΝΑΤΟ, στα όρια της παραχωρούμενης έκτασης του στρατοπέδου.

ε. Την κατασκευή νέου περιμετρικού φωτισμού και του Ηλεκτρονικού Συστήματος Ασφάλειας (ΗΣΑ).

στ. Την αναδρομολόγηση – διαχωρισμό των δικτύων Κοινής Ωφέλειας (ΔΕΥΑΝ,ΔΕΔΔΗΕ-ΟΤΕ κλπ).

ζ. Την αναδρομολόγηση των δικτύων αποχέτευσης, άρδευσης και απορροής όμβριων υδάτων.

η. Τη μεταφορά και επαναλειτουργία των δύο αντλιών καυσίμου τύπου πεζοδρομίου, με τις αντίστοιχες δεξαμενές τους, σε θέση που θα υποδειχθεί από τη Στρατιωτική Υπηρεσία.

Πόσο λοιπόν συμφέρουσα είναι αυτή η συμφωνία για τους δημότες;

Ο Δήμος χάνει την έκταση των 160 στρεμμάτων που έπρεπε να διεκδικήσει και επιπλέον επιβαρύνεται με την υποχρέωση να τα πολεοδομήσει και να τα εντάξει στο σχέδιο πόλης Ναυπλίου προκειμένου να δημιουργηθούν οικόπεδα για λογαριασμό του ΤΕΘΑ με πολλαπλάσια αξία. Η επιβάρυνση του Δήμου είναι τεράστια γιατί θα υποχρεωθεί να εξυπηρετήσει με υποδομές έναν νέο οικισμό με πληθυσμό περίπου 2000 κατοίκων. Αν ενταχτούν στο σχέδιο πόλης 160 στρέμματα του στρατοπέδου τότε δε πρόκειται ποτέ να ενταχθεί στο σχέδιο πόλης η περιοχή του Προφήτη Ηλία γιατί οι εντάξεις γίνονται με πληθυσμιακά κριτήρια.

Ο Δήμαρχος προσπάθησε με παραπληροφόρηση να υποστηρίξει στο Δημοτικό Συμβούλιο τη συμφωνία λέγοντας ότι με την πολεοδόμηση θα πάρει άλλα 80 στρέμματα με την εισφορά σε γη. Δε διευκρίνισε όμως ότι αυτά τα 80 στρέμματα είναι δρόμοι, πλατείες και χρήσεις γης για την εξυπηρέτηση του οικισμού, που μόνο υποχρεώσεις για αυτά θα έχει ο Δήμος. Όσο για τα παλιά κτίσματα που θα προκύψουν εντός του σχεδίου και θα ωφεληθεί ο Δήμος, αυτά θα τα αγοράσει ο Δήμος πανάκριβα γιατί θα απαλλαγεί το ΤΕΘΑ από αντίστοιχη εισφορά σε χρήμα για τις υποδομές.

Το στρατόπεδο αποτελεί δημόσιο κτήμα. Το τμήμα που δεν περιλαμβάνεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα εθνικής άμυνας πρέπει να αποδοθεί στο Δήμο Ναυπλίου. Οι χώροι αυτοί να αποδοθούν στο λαό της περιοχής για ελεύθερη και δωρεάν χρήση ως χώροι πρασίνου, αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμoύ».

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε ακόμα

Back to top button