Home design
home design

Πανελλήνιες: Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις

Οι Πανελλήνιες 2021 ολοκληρώθηκαν για τους υποψηφίους των ΓΕΛ και πλησιάζουν προς το τέλος τους για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ. Το επόμενο μέλημα των υποψηφίων είναι για το πώς θα συμπληρώσουν το Μηχανογραφικό Δελτίο τους και το πώς θα κινηθούν οι Βάσεις 2021.

Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για άνοδο των βάσεων, κυρίως λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που εφαρμόζεται για πρώτη φορά φέτος.  Όπως υπολογίζεται, η άνοδος μπορεί να φτάσει ακόμα και στα 8.500 μόρια στα περιφερειακά Πανεπιστήμια, και όπως έχει επισημανθεί, το 30% των υποψηφίων είναι πιθανό να μείνει εκτός ΑΕΙ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Τα Νέα”, οι εκτιμήσεις καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι φέτος αναμένεται να μην μπορέσει να εισαχθεί σε κάποιο από τα ανώτατα ιδρύματα της χώρας κάθε υποψήφιος που θα έχει συγκεντρώσει βαθμολογία κάτω των 8.500 μορίων. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, η ανακοίνωση των βαθμολογιών των υποψηφίων αναμένεται μεταξύ 6-8 Ιουλίου. Αμέσως μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών, το υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει και την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που θα διαμορφωθεί ανά τμήμα.

Για πρώτη φορά, οι υποψήφιοι θα πληροφορηθούν για τις βαθμολογίες τους και στο κινητό τους τηλέφωνο με SMS από το Υπουργείο Παιδείας.

Μόλις ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας και η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που θα διαμορφωθεί ανά τμήμα, οι υποψήφιοι θα μπορούν να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό δελτίο τους που φέτος, για πρώτη φορά, θα είναι διπλό. Οι υποψήφιοι θα μπορούν να επιλέξουν εκτός των ΑΕΙ και τμήματα Δημοσίων ΙΕΚ.

Βάσεις 2021: Οι επιδόσεις των υποψηφίων

Τα θέματα στις Πανελλήνιες 2021 χαρακτηρίζονται σε γενικές γραμμές ευκολότερα, από την περσινή χρονιά, κάτι το οποίο θα οδηγήσει σε καλύτερες επιδόσεις. Όπως αναφέρουν “Τα Νέα”, εξεταστές επισημαίνουν ότι από τα μέχρι στιγμής δεδομένα προκύπτει πως οι βαθμολογίες στα Μαθηματικά είναι ελαφρώς καλύτερες από πέρσι, ενώ, το ίδιο συμβαίνει στη Νεοελληνική Γλώσσα και την Έκθεση, καθώς και στη Βιολογία. Από την άλλη μεριά, φαίνεται πως οι υποψήφιοι δυσκολεύτηκαν στα Οικονομικά και στη Φυσική.

Αν αποδειχθεί ότι οι φετινοί υποψήφιοι έγραψαν καλύτερα σε γενικές γραμμές από ό,τι την περασμένη χρονιά, αυτόματα θα έχουμε δυο αποτελέσματα. Όπως επισημαίνει το alfavita.gr, η ελάχιστη βάση εισαγωγής θα κινηθεί σε σχετικά υψηλά επίπεδα καθώς ο μέσος όρος του πεδίου είναι η μια από τις δυο τιμές που θα τη διαμορφώσει. Επιπλέον, ευκολότερα θέματα και καλύτερες επιδόσεις, εύλογα σημαίνουν στην πλειονότητα των τμημάτων και άνοδο των μορίων.

Οι προτιμήσεις των υποψηφίων είναι, επίσης, ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες που θα ορίσει τις τελικές διακυμάνσεις των βάσεων στα τμήματα.

Οι Βάσεις 2021 ανά Επιστημονικό Πεδίο

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε από “Τα Νέα”, ανά επιστημονικό πεδίο θα παρατηρηθούν τα εξής:

Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο, των Ανθρωπιστικών Σπουδών: Θα υπάρξει σαφής άνοδος των βαθμολογιών σε όλες τις κλίμακες. Και μάλιστα εδώ είναι που περιμένουμε βάση εισαγωγής σε συγκεκριμένα τμήματα άνω των 10.000 μορίων. Αυτό φυσικά θα καταγραφεί και στις περιζήτητες σχολές, νομικές, ψυχολογίας, παιδαγωγικά (τα τμήματα προσχολικής αγωγής φέτος έχουν και περισσότερους εισακτέους, καθώς έχουν ενισχυθεί). Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που, βέβαια, αφορά κυρίως χαμηλές βαθμολογίες θα σκαρφαλώσει πάνω από 10.000 μόρια σε πολλές σχολές.

Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο, των Θετικών Επιστημών: Στα Μαθηματικά, όπως προαναφέρθηκε, οι βαθμολογίες αναμένεται να είναι στα ίδια με τα περσινά επίπεδα, με αύξηση των χαμηλότερων βαθμολογιών. Η Φυσική δεν ήταν δύσκολη, αλλά κουραστική, οπότε δεν μπορούν ακόμη να εξαχθούν σαφή συμπεράσματα. Πάντως, τα περιζήτητα τμήματα του πεδίου και τα πολυτεχνεία φέτος αναμένεται να δυσκολέψουν τους υποψηφίους για τα προγράμματά τους. Πάνω από 8.000 μόρια αναμένεται η βαθμολογική «είσοδος» στο πεδίο.

Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο, των Επιστημών Υγείας: Οι ιατρικές σχολές ανεβαίνουν φέτος και πάλι πάνω από τα 19.000 μόρια όπως τα περισσότερα από τα περασμένα χρόνια (πλην των δύο τελευταίων).

Στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο, των Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής: Αναμένεται να εντοπιστεί και το μεγαλύτερο βαθμολογικό ενδιαφέρον της φετινής χρονιάς, με τα «πάνω» και τα «κάτω» που αναμένεται να εντοπιστούν. Εάν υπάρξουν πτώσεις βαθμολογιών (έστω και μικρές) θα είναι σε αυτό το πεδίο το οποίο άλλωστε προσελκύει ετησίως εκατοντάδες υποψηφίους.

Σχόλια

coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis