home design 800x400
home design 1170Χ320

Λακωνία: Πρώην κομάντο “μάστορας” στις λαθρανασκαφές

Ένας Πολωνός, πρώην κομάντο εγκατεστημένος εδώ και έξι χρόνια στην Αρεόπολη της Μάνης είχε γίνει “μάστορας” στις λαθρανασκαφές. Ο 59χρονος άνδρας είχε κινήσει τις υποψίες των ντόπιων αφού τον έβλεπαν να εξαφανίζεται σε απόμερα ορεινά σημεία.

Οι πληροφορίες έφτασαν ως τους αστυνομικούς του τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Ασφάλειας Αττικής, κλιμάκιο της οποίας έφτασε την Παρασκευή στην Αρεόπολη και, μαζί με άνδρες του τοπικού αστυνομικού τμήματος, έκανε έρευνες στο σπίτι του 59χρονου και σε οχήματα που χρησιμοποιούσε. Έτσι, διαπιστώθηκε ότι ο Πολωνός πρώην στρατιωτικός έκανε συστηματικά λαθρανασκαφές στην περιοχή της με ευρήματα από διάφορες χρονικές περιόδους.

Επιπλέον, κατασχέθηκαν ένας ανιχνευτής μετάλλων με τον οποίο αναζητούσε τις αρχαιότητες, ένα περίστροφο κρότου και εκτόξευσης φωτοβολίδων με εννέα φυσίγγια, δυο μαχαίρια το ένα από τα οποία πτυσσόμενο στρατιωτικού τύπου, ένα σπρέι πιπεριού, 378 φυσίγγια κρότου, δέκα φωτοβολίδες με δυο χοάνες εκτόξευσης, ένας μεγεθυντικός φακός και 165 τυπωμένα φύλλα χαρτιού στα οποία απεικονίζονται διάφορα αρχαία αντικείμενα για τα οποία ερευνάται αν τα έχει πουλήσει σε συλλέκτες του εξωτερικού.

Η αξία των ευρημάτων επιβεβαιώθηκε από την εξέτασή τους από ειδικούς της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας και Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του υπουργείου Πολιτισμού και παραδόθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης για φύλαξη. Ο αλλοδαπός πρώην αξιωματικός οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Γυθείου κατηγορούμενος για παραβάσεις των νόμων περί προστασίας αρχαιοτήτων και περί όπλων.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis