home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Μια εικονομαχία που προσβάλλει το Ναύπλιο

|

Χρόνος ανάγνωσης

2 λεπτά

|

1 σχόλιο στο Μια εικονομαχία που προσβάλλει το Ναύπλιο

Μία απαράδεκτη διατύπωση που προσβάλλει τους Χιώτες αλλά και τους Ναυπλιώτες, προκύπτει από απάντηση εφημέριου εκκλησίας του Ναυπλίου σε αίτημα που υποβλήθηκε από σύλλογο του Ακριτικού νησιού ώστε να μεταφερθεί μία εικόνα που φυλάσσεται σε ναό της Αργολικής πρωτεύουσας για καθολικό προσκύνημα στη Χίο κατά την επέτειο της σφαγής του 1822.

Μάλιστα φέρεται να γνωρίζουν για την άκρως προσβλητική απάντηση τόσο ο μητροπολίτης Αργολίδας Νεκτάριος, όσο και ο δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος.

Τι έχει συμβεί

Όπως επισημαίνει σχετικά ο Μπάμπης Αντωνιάδης:

Το ιστορικό

«Σας περιγράφω μια πραγματική ιστορία από τα εκκλησιαστικά δρώμενα της πόλης μας.

Μετά τη σφαγή της Χίου το 1822, η εικόνα της Αγίας Ματρώνας της Χιοπολίτιδος, μαζί με άλλες επτά εικόνες, φυγαδεύτηκαν από το νησί και μεταφέρθηκαν, μέσω Σπετσών, σε εκκλησία του Ναυπλίου.

Ο σύλλογος των Κουρουνιωτών Χίου ζήτησε πρόσφατα την εικόνα από την εκκλησία του Ναυπλίου για καθολικό προσκύνημα στη Χίο, κατά την επέτειο της σφαγής.

Η απάντηση του εφημέριου

Αντιγράφω τμήμα της απάντησης (15-2-2020) του εφημέριου της εκκλησίας του Ναυπλίου, που έχει την εικόνα, προς τον σύλλογο Κουρουνιωτών Χίου.

« …πόσο δε μάλλον να απέλθωσιν τα ιερά και ιστορικα αυτά κειμήλια προς περιοχάς που καταφανώς απειλούνται τον τελευταίον καιρόν εντονότερα και ανησυχητικά πλέον από τους ιδίους προαιώνιους εχθρούς, όπως αναφέρετε στην επιστολή σας οι οποίοι διεκδικούν να ονομάζουσιν ως “γαλάζια πατρίδα” ή ως “θάλασσα των Νήσων” το Αιγαίο και μάλιστα ύστερα από την ανεξέλεγκτη , επαυξανόμενη καθημερινή μετανάστευση εκεί χιλιάδων αμέτρητων πλέον Μουσουλμάνων, γεγονός που προοιωνίζει ζοφερόν το Χριστιανικόν μέλλον της νήσου ταύτης όπως και άλλων νήσων του ανατολικού Αιγαίου». Και συνεχίζει «Μήπως λοιπόν ήρθε όντως η ώρα να μεταφέρετε προς ασφάλειαν τα ιερά και όσια του τόπου σας εις την Ηπειρωτικήν Ελλάδα με τα αναγκαία εννοείται πρωτόκολλα παράδοσης παραλαβής;»

Μάλιστα ο εφημέριος αυτός λοιπόν της πόλης του Ναυπλίου (σαν εθελοντής θεματοφύλακας της ιστορίας) έχει όλη την καλή διάθεση να διαφυλάξει την ιστορική κληρονομιά της Χίου…

Συμφωνούν Μητροπολίτης και Δήμαρχος;

Ποιά είναι η άποψη του Μητροπολίτη Αργολίδας, Νεκτάριου, γι’ αυτές τις διατυπώσεις γιατί από το έγγραφο φαίνεται ότι είναι ενημερωμένος.;

Ποιά είναι η άποψη του δήμου Ναυλιέων που έχει ενημερωθεί για το έγγραφο από 15-2-2020; Συμφωνεί με τέτοιες διατυπώσεις;

Μήπως η θέση αυτή, απέναντι σε ένα ελληνικό νησί, μας προσβάλλει ως πόλη;»

Σχόλια

Ένα σχόλιο

  1. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΣΣΑΛΗΣ

    Θα ήταν χρήσιμο να πληροφορηθούμε ποιός είναι ο <> αυτός εφημέριος της πόλης μας και τις ενέργειες, αν υπήρξαν, των κ.κ μητροπολίτη και δ

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis