home design800Χ400

home design 1170Χ320

Πότε έρχεται Ελλάδα το νέο ελπιδοφόρο φάρμακο για το Αλτσχάιμερ

banner efxes anagn

Έπειτα από πολλά χρόνια, οι άνθρωποι με Αλτσχάιμερ, έχουν πλέον ελπίδες και αυτό οφείλεται στον Στέλιο Παπαδόπουλο, πρόεδρο της εταιρείας Biogen Ιnc που έφτιαξε το πρώτο ελπιδοφόρο φάρμακο για τη νόσο που ταλαιπωρεί πολλούς ηλικωμένους σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα σήμερα κατ’ εκτίμηση ζουν περίπου 200.000 άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ και συναφείς διαταραχές.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι αυτό “είναι ένα τεράστιο, αλλά πρώτο βήμα στη μάχη στην ιστορία κατά του Αλτσχάιμερ. Μια δύσκολη ασθένεια και μας έχει παρουσιάσει πολλά εμπόδια να φέρουμε φάρμακα για την αντιμετώπισή του. Η τελευταία φορά που εγκρίθηκε φάρμακο ήταν το 2003”.

Ερωτηθείς για το ποια είναι ακριβώς η δράση του ελπιδοφόρου φαρμάκου ο πρόεδρος της Biogen Ιnc ανέφερε: “Αυτό το φάρμακο είναι το πρώτο που χτυπά τον βιολογικό μηχανισμό του Αλτσχάιμερ και όχι απλώς τα συμπτώματά του. Την ιδέα ότι ένα σοβαρό κομμάτι της ασθένειας, τις οποίες στο συγκεκριμένο φάρμακο μπορεί και βοηθάει να καθαρίσουν και να διοχετευτούν έξω από τον εγκέφαλο. Οι κλινικές μελέτες –σε χιλιάδες ασθενείς- ξεκίνησαν το 2007 και ήταν αποκλειστικά προσαρμοσμένες στο πρώτο στάδιο της ασθένειας. Ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων θα δώσει έγκριση για όποιον ασθενή κρίνει σκόπιμο ο γιατρός του. Τα αποτελέσματά τα δικά μας είναι αποκλειστικά για ασθενείς στα πρώτα στάδια της ασθένειας”.

Πότε αναμένεται να έρθει στην Ελλάδα

Την Δευτέρα 7/6 πήραμε έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων και έχουμε καταθέσει αιτήσεις σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΕ. Υπολογίζω κάποια στιγμή το 2022 αναμένεται να δοθεί έγκριση στην Ευρώπη και θα έρθει στην Ελλάδα. Η απόφαση αυτή πάρθηκε μετά από δύο χρόνια ανάλυσης των δεδομένων που είχαμε καταθέσει και τα οποία είχαν συλλεχθεί από πολυετείς μελέτες που ξεκίνησαν από το 2007” ανέφερε, ενώ διευκρίνισε πως “το φάρμακο αυτό καθυστερεί την εξέλιξη της νόσου”.

Δράση και κόστος του φαρμάκου

Αν οι ασθενείς πάρουν το φάρμακο στο πρώτο στάδιο της ασθένειας, απλώς επιβραδύνουν τα συμπτώματα. Σίγουρα δεν αντιστρέφεται και ούτε καν σταματάει ακαριαία. Είναι το πρώτο βήμα…”, σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος και πρόσθεσε τα επόμενα 10-20 χρόνια θα έχουμε ακόμα πιο σημαντικά φάρμακα για το Αλτσχάιμερ.

Μιλώντας για το υψηλό κόστος της νέας θεραπείας  ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι στην Αμερική το ετήσιο κόστος για κάθε ασθενή είναι 56.000 δολάρια“Τυπικά τα φάρμακα στην Ευρώπη κοστίζουν λιγότερο από ότι στην Αμερική και στην Ελλάδα ακόμη λιγότερο. Θα είναι απόφαση του κράτους κατά πόσο θα αποφασίσει πώς θα το πληρώσει και το ποσοστό που θα συμμετέχει ο ασθενής”.

Η νόσος Αλτσχάιμερ

Στην Ελλάδα σήμερα κατ’ εκτίμηση ζουν περίπου 200.000 άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ και συναφείς διαταραχές. Η  διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ δεν είναι είναι εύκολη υπόθεση καθώς πολλές συναφείς διαταραχές που πλήττουν την λειτουργία της μνήμης έχουν παρόμοια συμπτώματα και εκδηλώσεις. Έτσι στο 2-40% των περιπτώσεων μπορεί η διάγνωση να είναι λανθασμένη.

«Η κλινική διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ απαιτεί έναν συνδυασμό εργαστηριακών, απεικονιστικών και γενετικών εξετάσεων.

Η Νόσος Αλτσχάιμερ, χρόνια νευροεκφυλιστική ασθένεια του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, χαρακτηρίζεται στην ήπια μορφή της από σταδιακή απώλεια της μνήμης και περιορισμό των υπόλοιπων νοητικών λειτουργιών του εγκεφάλου. Είναι νόσος της «τρίτης ηλικίας», παρόλο που σποραδικά συναντώνται περιστατικά και σε μικρότερες των 65 ετών ηλικίες.

Αρχικά συμπτώματα είναι η ήπια έκπτωση μνήμης και άλλων νοητικών λειτουργιών που συχνά περνούν απαρατήρητα, τόσο από τον ασθενή όσο και από τα μέλη της οικογένειάς του.

Όσο η νόσος εξελίσσεται, επηρεάζονται σταδιακά και οι δραστηριότητες της καθημερινής ζωής. Με την πάροδο του χρόνου οι δυσκολίες αυτές γίνονται τόσο σοβαρές, ώστε ο ασθενής να εξαρτάται ολοκληρωτικά από τους άλλους. Πολλές φορές, στις δυσκολίες αυτές, προστίθενται και διαταραχές συμπεριφοράς, όπως επιθετικότητα, απάθεια, διαταραχές ύπνου και όρεξης, υπερκινητικότητα.

Η έγκαιρη διάγνωση είναι πολύ σημαντική για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της νόσου από τον ίδιο τον ασθενή, τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής του, αλλά και προκειμένου οι συγγενείς και όσοι φροντίζουν τους πάσχοντες να είναι καλύτερα ενημερωμένοι και προετοιμασμένοι να χειριστούν τα προβλήματα που προκαλεί η νόσος στον άνθρωπό τους, αλλά και στους ίδιους.

Σήμερα, οι πάσχοντες υπολογίζονται σε 47 εκατομμύρια παγκοσμίως, με τον αριθμό να αγγίζει τα 135 εκατομμύρια έως το 2050 δεδομένης της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης. Στην Ελλάδα οι πάσχοντες από άνοια και νόσο Αλτσχάιμερ υπολογίζονται σήμερα σε 200.000, αριθμός ο οποίος μέχρι το 2050 αναμένεται να ξεπεράσει τις 600.000.

Σχόλια

newsletter banner anagnostis