home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Πευκιάς Ξυλοκάστρου: 750.000€ για την αναβάθμιση του αισθητικού δάσους

Προγραμματική σύμβαση για την αναβάθμιση του αισθητικού δάσους Πευκιά υπέγραψαν ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας και ο δήμαρχος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης Βλάσης Τσιώτος.

Η εν λόγω σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας και του εν λόγω δήμου, με προϋπολογισμό 756.492 ευρώ, αφορά σε παρεμβάσεις προστασίας του δάσους του Πευκιά -ενός από τα συνολικά 19 χαρακτηρισμένα αισθητικά δάση της χώρας μας.

Τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν περιλαμβάνουν: α) την προστασία του δάσους με την αντικατάσταση της φθαρμένης συρμάτινης περίφραξης, β)την αντικατάσταση των υφιστάμενων 9 πυλών εισόδου, γ)τοποθέτηση ανάλογου φωτισμού για την ασφάλεια-προστασία πολιτών στο πεζοδρόμιο επί της ΠΕΟ Κορίνθου-Πατρών, δ)βελτίωση των συνθηκών αναψυχής με νέους τραπεζοπάγκους, καθιστικά, καλάθια απορριμμάτων και πληροφοριακές πινακίδες.

Λίγα λόγια για τον Πευκιά Ξυλοκάστρου

Ο Πευκιάς που βρίσκεται στην ανατολική άκρη του Ξυλοκάστρου και εκτείνεται σε μήκος δύο χιλιομέτρων είναι το πιο μεγάλο κομμάτι του αρχαίου πευκοδάσους που κάλυπτε τις νότιες ακτές του Κορινθιακού κόλπου. Σήμερα, έχει συνολική έκταση 275 στρέμματα και περιλαμβάνει δέντρα που υπερβαίνουν σε ηλικία τα 300 χρόνια, ενώ στο οικοσύστημά του βρίσκουν καταφύγιο σπάνια ενδημικά είδη χλωρίδας.

Συνολικά έχουν καταγραφεί στον χώρο περί τα 83 είδη φυτών, μεταξύ των οποίων ο σχίνος, η μυρτιά, η λυγαριά, ο πρίνος, το αρμυρίκι, η μοσχοϊτιά, ο ασπάλαθος, ο ράμνος, η κουκουναριά, το κυπαρίσσι, η κουτσουπιά, η χαρουπιά, ο φοινικικός κέδρος, η κουμαριά, η πικροδάφνη, ο πλάτανος, η μηδική, η αγριελιά, η δάφνη του Απόλλωνος, ο ευκάλυπτος, η τραχεία πεύκη, η θαλάσσια πεύκη, το γλαυκό κυπαρίσσι, η αγγελική, η κυανόφυλλη ακακία και η ακακία Κωνσταντινουπόλεως (αλβιζία).

Το μοναδικό πευκοδάσος αποτελούσε ανέκαθεν τοπίο ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς και γι’ αυτούς τους λόγους λατρεύτηκε από ποιητές και λογοτέχνες όπως ο Άγγελος Σικελιανός, ο Κώστας Καρυωτάκης, ο Νίκος Καζαντζάκης κ.ά.

Μάλιστα, στη δεκαετία του ’20 αποτελούσε το επίσημο παραθεριστικό κέντρο της ελληνικής κυβέρνησης. Στους κατάφυτους χώρους του ευωδιαστού πευκοδάσους του απολάμβαναν τον θερινό τους περίπατο βασιλείς, πρωθυπουργοί, διάσημοι ηθοποιοί, φημισμένοι καλλιτέχνες, λογοτέχνες και ποιητές, ονομαστές οικογένειες και εξέχουσες προσωπικότητες της Ελλάδας και της Ευρώπης, που κάθε καλοκαίρι κατέκλυζαν το Ξυλόκαστρο για τον παραθερισμό και την αναψυχή τους.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis