home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΚοινωνίαΕυρώπη

Εσείς μπορείτε να ζήσετε με 800€ το μήνα;

Ένα πείραμα ευρωπαϊκών διαστάσεων θα μπει σε εφαρμογή από τι 16 Ιουνίου 2021, όταν η ΜΚΟ «UBI4ALL» θα κληρώσει το πρώτο της Βασικό Εισόδημα Άνευ Όρων σε μία ή έναν από τους περίπου 12.000 μέχρι στιγμής εγγεγραμμένους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι πάνω από το ένα τρίτο των εγγεγραμμένων είναι από την Ελλάδα.

Το βασικό εισόδημα χρηματοδοτείται μέσω crowdfunding, ενώ οι μηνιαίες πληρωμές των 800€ δεν θα έχουν καμία προϋπόθεση. Για κάθε πολίτη της ΕΕ ηλικίας τουλάχιστον 16 ετών, η εγγραφή για την κλήρωση θα είναι ανοιχτή έως τις 14 Ιουνίου, στις 9:00 μ.μ.

Η ιστοσελίδα είναι διαθέσιμη στα ελληνικά και σε άλλες 19 ευρωπαϊκές γλώσσες.

Ένα από τα αποτελέσματα του πειράματος του UBI4ALL μπορεί να είναι τι θα άλλαζε κάποιος στη ζωή του με ένα βασικό εισόδημα και αν τελικά οδηγεί σε τεμπελιά ή ενδυνάμωση των ανθρώπων. Το πείραμα δεν είναι επιστημονικό πρόγραμμα, αλλά αναμένεται να δώσει σαφείς ενδείξεις από τις αναφορές των νικητών.

Η εφαρμογή του βασικού εισοδήματος εντός της ΕΕ μπορεί να είναι η απάντηση στις επισφαλείς μισθολογικές συνθήκες, τους μετασχηματισμούς στην αγορά εργασίας λόγω της αυτοματοποίησης και ως ένα μέσο σταθεροποίησης της ζήτησης των καταναλωτικών αγορών.

Ο εμπνευστής Helwig Fenner από τη Γερμανία λέει: «Θα προσθέσουμε πραγματικές εμπειρίες στις ατελείωτες θεωρητικές συζητήσεις σχετικά με το Βασικό Εισόδημα και έτσι θα γίνει κάτι απτό. Στην πραγματικότητα, εκατοντάδες δωρεές έγιναν για να δοθούν χρήματα σε κάποιο άτομο που δεν είναι υποχρεωμένο να κάνει τίποτα. Έτσι, το βασικό εισόδημα διασφαλίζει την ανθρωπιά της ανθρωπότητας».

Η συνάδελφός του Ana Catarina Neves από την Πορτογαλία προσθέτει: «Η κρίση της πανδημίας έδειξε ότι εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν ξαφνικά να αντιμετωπίσουν τη φτώχεια. Ήρθε η ώρα να υποστηρίξουμε την ιδέα ενός εγγυημένου εισόδημα σε όλους».

Η ομάδα του UBI4ALL αποτελείται από επτά μέλη από διαφορετικές χώρες της ΕΕ. Ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών για Βασικό Εισόδημα Άνευ Όρων (https://sign.eci-ubi.eu), η οποία στοχεύει να μαζέψει ένα εκατομμύριο υπογραφές έως τον Ιούνιο του 2022 για να υποχρεώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει τα απαραίτητα μέτρα. Η Πρωτοβουλία έχει ήδη συγκεντρώσει το 12% του στόχου, ενώ η Ελλάδα έχει μαζέψει πάνω από το 50% του ελάχιστου ορίου υπογραφών.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button