Home design
home design

Καιρός: Τι είναι η «Ψυχρή Λίμνη» που φέρνει καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις στην Πελοπόννησο

Άστατος θα είναι ο καιρός την εβδομάδα που ξεκινά, με κύρια χαρακτηριστικά τη ζέστη και τις καταιγίδες. Όπως εξήγησε ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης στο OPEN οι επόμενες μέρες «θα ξεκινούν με ζέστη, το απόγευμα θα εκδηλώνονται βροχές και ισχυρές καταιγίδες και μετά πάλι ο καιρός θα φτιάχνει μέσα στη νύχτα. Έτσι θα πάμε μέχρι την Κυριακή».

Την εμφάνισή του θα κάνει το φαινόμενο Ψυχρή Λίμνη, που εκδηλώνεται κυρίως τα απογεύματα. Υπεύθυνα είναι τα νεφικά συστήματα που θα προσεγγίσουν τη χώρα μας από την περιοχή της Ιταλίας και των βόρειων – βορειοδυτικών Βαλκανίων. Πρόκειται για ψυχρές αέριες μάζες στα ανώτερα τμήματα της ατμόσφαιρας. Το απόγευμα έχουμε τις μεγαλύτερες θερμοκρασιακές διαφορές μεταξύ της ανώτερης ατμόσφαιρας και της θερμοκρασίας του εδάφους με αποτελέσματα να υπάρχει έντονη καιρική αστάθεια.

Την Τετάρτη και την Πέμπτη η αστάθεια θα εκδηλωθεί σε όλο τον ηπειρωτικό κορμό, συμπεριλαμβανομένης και της Πελοποννήσου.

Έρχονται καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις

Οι χαμηλές θερμοκρασίες που αναμένεται να επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, οι οποίες στο χάρτη που ακολουθεί έχουν τη μορφή ψυχρής λίμνης, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες κοντά στο έδαφος και τα αυξημένα ποσά υγρασίας, θα ευνοήσουν την ανάπτυξη καταιγίδων με τα εντονότερα φαινόμενα όπως συνηθίζεται αυτήν την εποχή να εκδηλώνονται κατά τις θερμές κυρίως ώρες της ημέρας.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι αυτό το είδος καταιγίδων της θερμής περιόδου του έτους, ευνοεί την εκδήλωση χαλαζοπτώσεων.

Έτσι, σύμφωνα με το meteo.gr έντονη αστάθεια θα επικρατήσει στη χώρα έως και την Πέμπτη, με βροχές και καταιγίδες που τοπικά θα είναι ισχυρές και θα συνοδεύονται από έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα, ενισχυμένους ανέμους και χαλαζοπτώσεις.

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζονται προγνωστικοί χάρτες βροχοπτώσεων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/ meteo.gr με βήμα τριών ωρών, για το διήμερο Δευτέρα – Τρίτη.

Όπως διακρίνεται τα εντονότερα και πιο γενικευμένα φαινόμενα αναμένονται κατά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες. Στις περιοχές που θα επηρεαστούν συμπεριλαμβάνονται ο νομός Αττικής και η πόλη της Αθήνας.

Τι είναι το φαινόμενο της «ψυχρής λίμνης»

Η «Ψυχρή Λίμνη» είναι μια εκτεταμένη περιοχή χαμηλών πιέσεων με χαμηλές θερμοκρασίες.

Αν δεν αλλάξει σημαντικά η κυκλοφορία της ατμόσφαιρας, μπορεί να μείνει στάσιμη σε μια περιοχή για αρκετές ημέρες, όπως συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες. Αυτό έχει ως συνέπεια την απόκλιση της θερμοκρασίας από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα στα χαμηλά στρώματα της ατμόσφαιρας.

Ο καιρός της Τετάρτης

Βροχές θα σημειωθούν την Τετάρτη 9 Ιουνίου στα νησιά του Ιονίου και στα ηπειρωτικά κυρίως τις μεσημβρινές και τις απογευματινές ώρες, ενώ σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν κατά τόπους στα ηπειρωτικά και κυρίως στην Πελοπόννησο συμπεριλαμβανομένης και της Αργολίδας.

Στην υπόλοιπη χώρα λίγες παροδικές νεφώσεις με τοπικούς όμβρους θα αναπτυχθούν κυρίως στα ορεινά της Κρήτης τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο ανατολικό Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και ο καιρός θα είναι άστατος.

Αναλυτικά η πρόγνωση από την ΕΜΥ:

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Τα φαινόμενα το βράδυ θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά και κυρίως στη δυτική Πελοπόννησο θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Τα φαινόμενα το βράδυ θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις, αυξημένες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε θα εκδηλωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες κατά τόπους στα ηπειρωτικά και κυρίως στην ανατολική Πελοπόννησο θα είναι ισχυρές.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με τοπικούς όμβρους και πιθανώς στα ορεινά της Κρήτης πρόσκαιρες καταιγίδες.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα βόρεια τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις οι οποίες κυρίως από τις μεσημβρινές ώρες θα είναι αυξημένες και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και καταιγίδες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Τα φαινόμενα το βράδυ θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Βόρειοι 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

Σχόλια

coffee berry
expo360x90
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis