home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Οέο; Πού είναι το θέατρο στο Ναύπλιο;

|

Χρόνος ανάγνωσης

3 λεπτά

|

0 Σχόλια στο Οέο; Πού είναι το θέατρο στο Ναύπλιο;
Πιθάρι

Ψάχνουν οι φοιτητές του τμήματος θεατρικών σπουδών στο Ναύπλιο μέσω Google για να βρουν θέατρο για τις σπουδές τους και τις παραστάσεις στο Ναύπλιο και βρίσκονται απέναντι σε μια εικονική πραγματικότητα με «θέατρα» που στην πράξη δεν υπάρχουν. Με ανακοίνωση αγανάκτησης το Κέντρο Αγώνα φοιτητριών φοιτητών Σχολής Καλών Τεχνών Ναυπλίου τονίζει:

«Πληκτρολογώντας στην μπάρα αναζήτησης της πλατφόρμας του Google, Θέατρο Ναυπλίου ή Θέατρο στο Ναύπλιο ή Ναύπλιο Θέατρο, ο αλγόριθμος θα σου εμφανίσει μια σειρά πληροφοριών που κάνουν σαφή σχεδόν εξαρχής τη λανθάνουσα ύπαρξη του θεάτρου ως φυσικό χώρο δράσης στον τόπο μας. Ειδικότερα αποτελέσματα όπως Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Δημοτικό Θέατρο Ναυπλίου (Τριανόν), ΟΣΕ Δημοτικό Ανοιχτό Θέατρο Ναυπλίου, Θέατρο Discover Nafpliou κ.α. με μια πρώτη ματιά δίνουν την εντύπωση πως η πρωτεύουσα του νομού Αργολίδας, έχει προβλέψει για τη συντήρηση και συνέχιση του πολιτισμού στην περιοχή.

Επιλέγοντας την περιήγηση σε κάποιον από τους προτεινομένους ιστοτόπους αντιλαμβάνεσαι ότι η πραγματικότητα δεν είναι αυτή που νομίζεις.

Το Ναύπλιο υπάρχει χωρίς Θέατρο. Η πρώτη πρωτεύουσα της χώρας ακρωτηριάζεται πολιτισμικά. Ο Δήμος της πόλης αφήνει στην τύχη της την έκφραση μέσω του Θεάτρου που τόσο έχουμε ανάγκη είτε ως θεατές είτε ως εκφραζόμενα μέλη της κοινωνίας. Ο παλιός και παραμελημένος χώρος του Τριανόν (πρώην τζαμί), επί της πλατείας Συντάγματος, ανακαινίζεται και προορίζεται να χρησιμοποιείται αποκλειστικά ως εκθεσιακός χώρος. Παρά την επίγνωση όλων για την κατάσταση του χώρου και των ελλιπών υποδομών, οι ενέργειες που έχουν κινηθεί για την ύπαρξη ενός νέου σύγχρονου δημοτικού θεάτρου είναι ελάχιστες. Εκείνο που δε γνωρίζουν οι περισσότεροι πολίτες του Ναυπλίου είναι η διακρατική συνθήκη που δεσμεύει τους θρησκευτικούς χώρους σε ό,τι αφορά τη χρήση και εκμετάλλευσή τους.

Θέλουμε ένα αληθινό Θέατρο το οποίο θα τηρεί τις προδιαγραφές που μπορούν να υποστηρίξουν την καλλιτεχνική μας έκφραση. Είναι ανάγκη να έχουμε πρόσβαση στην πιο ζωντανή και ολοκληρωμένη τέχνη η οποία εμπεριέχει, σε μεγάλο βαθμό τη μουσική, το χορό, τα εικαστικά και ψηφιακά μέσα. Το Θέατρο ανορθώνει το πολιτισμικό, πνευματικό και καλλιτεχνικό πνεύμα των πολιτών ευαισθητοποιώντας τους κοινωνικά, πολιτικά, συναισθηματικά και εμπλουτίζοντάς τους με νέες εμπειρίες και ερεθίσματα.

Χρειάζεται ένα Θέατρο στο Ναύπλιο όπως αρμόζει σε κάθε πόλη. Αφενός, τα ανοιχτά δημόσια Θέατρα, που ενεργοποιούνται κυρίως τους θερινούς μήνες, δίνουν πρόσβαση σε θεατές που παρακολουθούν χωρίς εισιτήριο, κάνοντας έτσι ένα άνοιγμα στην κοινωνία. Αφετέρου, τα κλειστά Θέατρα πολλαπλασιάζουν τις δημιουργικές και καλλιτεχνικές δυνατότητες των θεατρικών παραγωγών, ανάλογα με τον εξοπλισμό και τις υποδομές που έχουν να προσφέρουν οι χώροι. Η χρήση των κλειστών Δημοτικών Θεάτρων ενδείκνυται για όλο το χρόνο, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών.

Στο Ναύπλιο δραστηριοποιούνται θεατρικές ομάδες πολιτών, των Πανεπιστημιακών τμημάτων θεατρικών σπουδών και Παραστατικών και ψηφιακών τεχνών αλλά και θεατρικές ομάδες εκτός της πόλης που την επισκέπτονται ώστε να συμμετάσχουν σε φεστιβάλ φοιτητικά και μη, θεατρολογικά συνέδρια κ.α. Είναι η στιγμή να μιλήσουμε περισσότερο για το τώρα, με την ελπίδα το αύριο να μοιάζει περισσότερο με τον κόσμο που ονειρευτήκαμε χθες. Ας μην επιτρέψουμε ο τόπος μας να μείνει πολιτισμικά γυμνός. Ας προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στην ερώτηση “που είναι το θέατρο στο Ναύπλιο” με πράξεις».

Αυτό που παραβλέπουν οι φοιτητές είναι και οι ευθύνες της σχολής τους και ειδικότερα του τμήματος θεατρικών σπουδών που δεν φρόντισε για την ύπαρξη έστω και υποτυπώδους θεάτρου».

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis