home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Μουδιασμένοι στο Τολό: Οι τουρίστες δεν έφτασαν ακόμα

Ιούνιος 2021 στο Τολό

Η μικρή τουριστική κίνηση στο Τολό κρατάει ακόμα μουδιασμένες τις τουριστικές επιχειρήσεις που προσπαθούν να δουλέψουν, μετά από μια μακρά περίοδο καραντίνας και lockdown κάνοντας το φετινό καλοκαίρι απρόβλεπτο για τον τουρισμό.

Οι ξένοι τουρίστες είναι ακόμα …μετρημένοι και περιορίζονται κυρίως στα πιο δημοφιλή και προωθημένα στο εξωτερικό ξενοδοχεία, με τους μεμονωμένους τουρίστες να μην αρκούν για να μοιραστεί η «πίτα» στα υπόλοιπα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα.

Ιούνιος 2021 στο Τολό
Ιούνιος 2021 στο Τολό

Την ίδια ώρα, αρκετά από τα τουριστικά καταστήματα, τις ταβέρνες, τα καφέ και τις υπόλοιπες επιχειρήσεις που ζουν από την τουριστική κίνηση το καλοκαιριού παρουσιάζουν μειωμένη κίνηση ή δεν κάνουν “σεφτέ”.

Μάλιστα, σε αντίθεση με άλλες – προ κορωνοϊού – χρονιές διακρίνει κανείς ξενοίκιαστα καταστήματα, αλλά και κάποια κλειστά, σε μια εποχή που το Τολό (αν μπορούσαμε να γυρίσουμε το χρόνο πίσω) θα έπρεπε να σφίζει από τουρισμό, όπως άλλωστε και όλες οι τουριστικές περιοχές της χώρας.

Ιούνιος 2021 στο Τολό
Ιούνιος 2021 στο Τολό
Ιούνιος 2021 στο Τολό
Ιούνιος 2021 στο Τολό

Το καλοκαίρι είναι μπροστά

Οι πιο αισιόδοξοι λένε ότι θα μπορούσε αντί για μικρή να είναι μηδενική η κίνηση, ελπίζοντας στο υπόλοιπο καλοκαίρι που είναι μπροστά, αφού ακόμα διανύουμε τις πρώτες μέρες του Ιούνη.

Εκτός από τους ξένους τουρίστες όμως, οι ντόπιοι επαγγελματίες ποντάρουν και στους Έλληνες, είτε σε μεμονωμένους επισκέπτες, είτε σε αυτούς που κλείνουν διαμονές με το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους».

Οι επιλογές εξάλλου για τον επισκέπτη είναι άπειρες και καλύπτουν όλα τα γούστα, γευστικά και ψυχαγωγικά. Παράλληλα, οι υπηρεσίες που παρέχονται είναι υψηλού επιπέδου και σε προσιτές τιμές.

Ιούνιος 2021 στο Τολό

Επιπλέον κόστος και προβλήματα

Εκτός από όλα τα άλλα κάποιοι επαγγελματίες της περιοχής θεωρούν ότι το επιπλέον κόστος και η διαδικασία για τα τεστ είναι υπολογίσιμοι παράγοντες για τους ξένους τουρίστες που σκέφτονται να έρθουν στην Ελλάδα.

Ελβετός που έχει ιδιόκτητο σπίτι κοντά στο Τολό λέει στο anagnostis ότι εκτός το κόστος μετακίνησης για να έρθει αυτός και η οικογένειά του στο εξοχικό τους, χρειάστηκε να ξοδέψει επιπλέον 600 ευρώ για τα τεστ κορωνοϊού.

Παράλληλα όμως, οι αποφάσεις από την κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας προσγειώνουν τις προσδοκίες για την πορεία του τουρισμού τη χρονιά που διανύουμε, τουλάχιστον για τον Ιούνιο, με την έλευση των Βρετανών να είναι περιορισμένη, ενώ και τον Ιούλιο τα πράγματα φαίνεται ότι θα είναι δύσκολα, δεδομένου ότι και να συμβεί τότε η θετική αναθεώρηση, θα έχει χαθεί ένα σημαντικό μέρος του Ιουλίου, αφού απαιτούνται κάποιες ενέργειες, ώστε κάποιος να έρθει στη Ελλάδα. Θετικά ωστόσο είναι για την ώρα τα μηνύματα από Γερμανία, ΗΠΑ και Γαλλία.

Πάντως, αν και η κίνηση προβλέπεται να μη φτάσει σε καμία περίπτωση τα επίπεδα προ πανδημίας, οι προετοιμασίες στα σύνορα και τα καταλύματα είναι πυρετώδεις.

Τα νέα μέτρα

Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε τί θα ισχύει στη χώρα από τη Δευτέρα στις 6 το πρωί σχετικά με ζητήματα που αφορούν το υπουργείο Τουρισμού.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκαν τα εξής:

Η υποχρέωση για τη διενέργεια test για την είσοδο στη χώρα να καταλαμβάνει τους ανηλίκους 6 ετών και άνω, σύμφωνα δηλαδή με τις εγκυκλίους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους κανόνες της IATA.

Η υποχρέωση για απομόνωση κρούσματος ή στενών επαφών θεσπίστηκε πλέον να ανέρχεται σε 10 και όχι 14 ημέρες. Έτσι ώστε να προσαρμοστεί στις νέες οδηγίες του ECDC.

Να επιτρέπεται πλέον η είσοδος με PCR 72 ωρών ή πιστοποιητικό εμβολιασμού από το Μαυροβούνιο, χωρίς περιορισμό ατόμων και

Να επιτρέπονται οι ξεναγήσεις σε εξωτερικούς χώρους σε γκρουπ των 20 ατόμων αντί 15 που ισχύει αυτή τη στιγμή.

Ταξίδι με πλοίο

Διαθέσιμη είναι από τις 4 Ιουνίου, στο επιβατηγό κοινό της ακτοπλοΐας, η ηλεκτρονική Δήλωση Υγείας την οποία είναι υποχρεωμένοι όλοι οι ταξιδιώτες να συμπληρώνουν πριν από την επιβίβασή τους στα ακτοπλοϊκά πλοία κατά τις μετακινήσεις τους από την ηπειρωτική Ελλάδα προς τα νησιά και αντίστροφα.

Η Δήλωση Υγείας για ταξίδια με πλοίο:

Πρέπει να συμπληρώνεται από οποιονδήποτε ενήλικα (18+) επιθυμεί να ταξιδέψει με πλοίο εντός Ελλάδας

Αφορά όλους τους ταξιδιώτες, Έλληνες και Αλλοδαπούς

Πρέπει να συμπληρώνεται εντός 24 ωρών πριν το εκάστοτε ταξίδι με πλοίο

Όλα τα πεδία της φόρμας είναι υποχρεωτικά

Εάν το ταξίδι συμπεριλαμβάνει αλλαγή πλοίου, τότε ο ταξιδιώτης πρέπει να συμπληρώνει ξεχωριστή Δήλωση Υγείας για κάθε σκέλος του ταξιδιού του

Κατά την επιβίβαση στο πλοίο, ο ταξιδιώτης πρέπει να έχει μαζί του την συμπληρωμένη Δήλωση Υγείας του, είτε σε ηλεκτρονική μορφή (στο κινητό/ τάμπλετ του) είτε εκτυπωμένη, και να την επιδείξει στο προσωπικό του πλοίου που κάνει τον έλεγχο των εισιτηρίων

Χωρίς Δήλωση Υγείας δεν θα επιτραπεί σε κανέναν ταξιδιώτη να επιβιβαστεί σε πλοίο

Κάθε ταξιδιώτης (διεύθυνση/ λογαριασμός email) μπορεί να καταχωρήσει έως 4 Δηλώσεις ανά ημέρα ανά λιμάνι επιβίβασης, ώστε να μπορεί εκτός από την δική του δήλωση να καταχωρήσει και τις Δηλώσεις 3 ακόμα ενήλικων μελών της οικογένειάς του

Τα ανήλικα παιδιά (κάτω των 18 ετών) συμπεριλαμβάνονται στην δήλωση υγείας του γονέα ή συνοδού

Η φόρμα πρέπει να συμπληρώνεται με λατινικούς χαρακτήρες

Τα στοιχεία στην φόρμα πρέπει να είναι συμπληρωμένα όπως εμφανίζονται στην ταυτότητα/διαβατήριο σας και στο εισιτήριο του πλοίου.

Η δήλωση είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του υπουργείου Ναυτιλίας.

Η υποβολή της θα εξακολουθήσει να είναι δυνατή και σε έγχαρτη μορφή για εκείνους τους ταξιδιώτες που δεν διευκολύνονται στην έκδοση της ηλεκτρονικής.

Σχόλια

coffee berry
alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis