home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Άργος: Πράσινη «ανάπτυξη» με δανεικά

|

Χρόνος ανάγνωσης

2 λεπτά

|

0 Σχόλια στο Άργος: Πράσινη «ανάπτυξη» με δανεικά
αλλαγή λάμπας

Με επιστολή τους στα ΜΜΕ οι δημοτικοί σύμβουλοι της ήσσονος αντιπολίτευσης Νίκος Κοντός και Γιάννης Λυκοσκούφης αμφισβητούν ευθέως την αποδοτικότητα της πράσινης ενέργειας σε συνδυασμό με το κόστος αντικατάστασης του υπάρχοντος δημοτικού φωτισμού:

«Η Πράσινη ανάπτυξη με πολιτικές παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες μορφές, φιλικές προς το περιβάλλον, αφενός για τη μείωση των παραγόμενων ρύπων αλλά και αφετέρου για τη μείωση των δημοτικών εξόδων, έπρεπε να αποτελούσε την πολιτική συμβολή των δήμων στην προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων της ρύπανσης του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής.

Ο νεοσύστατος Δήμος Άργους-Μυκηνών το 2011 διακήρυξε και μελέτησε την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ στο κτίριο της Δημοτικής επιχείρησης Αργώ Τουριστική ΑΕ στην Νέα Κίο. Η μελέτη προέβλεπε ότι, μετά από δέκα χρόνια, από τα έσοδα της φωτοβολταϊκής εγκατάστασης, το Ξενοδοχείο στην Πλατεία της Νέας Κίου και τα καταστήματα θα πλήρωναν ελάχιστα στην ΔΕΗ.
Υλοποιήθηκε αυτός ο μεγαλεπήβολος σχεδιασμός τα τελευταία 10 χρόνια; Φυσικά και ΟΧΙ!!!

Και ξαφνικά, η δημοτική αρχή, η οποία διοικεί το Δήμο τα τελευταία 11 χρόνια, ανακάλυψε ένα νέο πράσινο σχεδιασμό, που αφορά ολόκληρο τον Δήμο!

Ο νέος, μεγαλεπήβολος σχεδιασμός περιλαμβάνει την αντικατάσταση όλου του Δημοτικού οδοφωτισμού με ειδικά φωτιστικά εξοικονόμησης ενέργειας τα οποία παράγουν περισσότερο φως και καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια επομένως, ο Δήμος θα πληρώνει λιγότερα στη ΔΕΗ. Επί της αρχής ιδανική ιδέα!!!

Για την υλοποίηση αυτής της ιδέας, η Δημοτική μας αρχή επιθυμούσε την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου και έτσι ενημέρωσε τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Κατά τη συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο, παραμονές του Πάσχα, ακούσαμε από τους επικεφαλείς των δύο παρατάξεων της Αντιπολίτευσης να υπερψηφίζουν την πρόταση της Δημοτικής αρχής και να δίνουν δημόσια συγχαρητήρια στον Δήμαρχο και την Δημοτική αρχή για το σπουδαίο αυτό έργο! Μάλιστα ισχυρίστηκαν ότι αποτελούσε και δική τους προεκλογική δέσμευση!

Όμως ο σχεδιασμός αυτός κοστίζει και απαιτεί ο Δήμος να λάβει ένα δάνειο ύψους 12,5 εκατομμυρίων ευρώ, με διάρκεια αποπληρωμής 10 χρόνια, με συνολικό κόστος μαζί με τους τόκους 14,2 εκατομμύρια ευρώ.

Για να τεκμηριώσει την αναγκαιότητα και την οικονομικότητα του εγχειρήματος, η Δημοτική αρχή ισχυρίζεται ότι, ο Δήμος σε βάθος 15 ετών θα έχει κέρδος περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ, από την αντικατάσταση των παλαιών λαμπτήρων με λαμπτήρες εξοικονόμησης με διάρκεια ζωής 15 χρόνια. Όμως, τον 16ο χρόνο, που θα έχει λήξει η διάρκεια ζωής των νέων λαμπτήρων, θα απαιτηθεί εκ νέου η αντικατάσταση τους, η οποία θα στοιχίσει περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ.

Προς τι λοιπόν ο θρίαμβος;

Όταν καθυστερεί η υλοποίηση μεγαλόπνοων υποσχέσεων, όπως το Μυθολογικό Πάρκο στις Μυκήνες, το υδατοδρόμιο στη Ν.Κίο, η Δημοτική αρχή επαναφέρει σαν ξαναζεσταμένο φαγητό λωτοφάγων τα αρχαιοελληνικά αγάλματα, το τελεφερίκ, και στην ανάγκη της ένδειας της, μας αλλάζει και τα φώτα!!!»

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis