home design800Χ400

home design 1170Χ320

Εμβόλιο: Ποια είναι τα συμπτώματα της θρόμβωσης

banner efxes anagn

Εμβολιασμός για τον κορωνοϊό Covid-19

Όλο και εντείνεται η συζήτηση γύρω από τα περιστατικά θρόμβωσης μετά τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού.  Ποια είναι όμως τα συμπτώματα και τι πρέπει να προσέξετε πριν και μετά το εμβόλιο;

 Μετά και το περιστατικό της διπλής θρόμβωσης, μετά από εμβολιασμό, ενός 35χρονου στην Κρήτη, η συζήτηση σχετικά με το αν προκαλούν και σε ποιο ποσοστό θρόμβωση τα εμβόλια του κορωνοϊού κλιμακώνεται.

 Ποια είναι τα συμπτώματα, όμως, της θρόμβωσης;

Ο καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, τα είχε αναφέρει την περασμένη Τετάρτη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Ο κ. Τζανάκης είπε:

«Κάποια από τα συμπτώματα της θρόμβωσης δεν είναι θανατηφόρα και ότι ενδεικτικά μπορεί να είναι ο πονοκέφαλος και άλλες διαταραχές που προσομοιάζουν με ένα εγκεφαλικό αν εντοπίζεται η θρόμβωση στο κεφάλι, αν πρόκειται για πνευμονική εμβολή ίσως υπάρχει αίσθημα δύσπνοιας, ταχυκαρδία ή τάση για λιποθυμία, ενώ αν είναι στα πόδια θα αρχίσουν να πονάνε, να είναι βαριά». Ωστόσο, τόνισε ότι «αυτό δεν σημαίνει πως όποιος κάνει το εμβόλιο και έχει κάνει ένα περπάτημα και πονάνε τα πόδια του ότι θα πρέπει να σκεφτεί ότι έχει κάτι τέτοιο».

 Σύμφωνα με τις οδηγίες που δημοσίευσαν στο έγκριτο περιοδικό Thrombosis and Haemostasis, η εκπαίδευση των γιατρών της πρωτοβάθμιας περίθαλψης στην διάγνωση του συνδρόμου VITT (σύνδρομο αυτοάνοσης θρόμβωσης και θρομβοπενίας που προκαλείται από τα εμβόλια της ASTRA-Zeneca, Johnson & Johnson) με βάση τον παρακάτω αλγόριθμο έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία για την ασφάλεια του εμβολιασμού:

  • Ισορροπία: ξαφνική απώλεια ισορροπίας με σοβαρό πονοκέφαλο ή ζάλη
  • Όραση: διαταραχές της όρασης (διπλωπία, ή θολή όραση που εμμένει αφού έχετε ανοιγοκλείσει τα μάτια σας)
  • Λιποθυμία (απώλεια συνείδησης)
  • Κοιλιακός πόνος: σοβαρός και επίμονος κοιλιακός πόνος, διάρροια, ναυτία, έμετος, αιματηρά ή πηκτά κόπρανα
  • Οίδημα: πρήξιμο του κάτω ή άνου άκρου (με ή χωρίς αλλαγή χρώματος), δύσπνοια, βήχας με πόνο στο στήθος ή αιμόπτυση
  • Χρόνος: Τα παραπάνω συμπτώματα εμφανίζονται μεταξύ 4 και 28 ημερών μετά τον εμβολιασμό

 Τι δεν πρέπει να κάνουμε πριν και μετά τον εμβολιασμό

Σύμφωνα πάντα με τις σχετικές οδηγίες στο περιοδικό «Thrombosis and Haemostasis», η ομάδα των 10 ειδικών αναφέρει τι δεν πρέπει να κάνουμε πριν και μετά τον εμβολιασμό:

 1. Όχι συστηματική χορήγηση αντιθρομβωτικών φαρμάκων. Δηλαδή δεν παίρνουμε (αν δεν υπάρχει ιατρική ένδειξη) αντιαιμοπεταλιακά (πχ ασπιρίνη) ή αντιπηκτικά φάρμακα

2. Όχι εργαστηριακός έλεγχος κληρονομικής ή επίκτητης θρομβοφιλίας, όχι ανοσολογικός έλεγχος

3. Όχι μέτρηση αντισωμάτων έναντι του 4ουαιμοπεταλιακού παράγοντα (HeparinInduced Thrombocytopeniaantibodies) πριν ή μετά τον εμβολιασμό

4. Όχι μέτρηση των D-dimers πριν και μετά τον εμβολιασμό.

5. Όχι συστηματικός έλεγχος του φλεβικού δικτύου με υπερήχους πριν ή/και μετά τον εμβολιασμό.

6. Δεν υπάρχει αντένδειξη του εμβολιασμού (είτε με εμβόλιο mRNA είτε με εμβόλιο της ASTRAZENECA ή Johnson&Johnson) σε πολίτες με ιστορικό:

  • φλεβικής ή αρτηριακής θρόμβωσης
  • αυτοάνοσης νόσου, συμπεριλαμβανομένης και της αυτοάνοσης θρομβοπενίας
    θρομβοπενίας που προκαλείται από την ηπαρίνη.
  • Σε αυτούς του πολίτες λόγω πιθανής «γενετικής ευαισθησίας» είναι προτιμότερη η επιλογή εμβολίου mRNA σε περίπτωση ιστορικού αλλεργίας.

Φυσικά αυτό δεν ισχύει με την αλλεργία μετά την πρώτη δόση οποιουδήποτε εμβολίου.

Σχόλια

newsletter banner anagnostis