home design
ΑργολίδαΚοινωνίαFeatured

Ερμιονίδα: Ο Πασχαλιάτικος καύσωνας έπληξε τις ελιές

Ζημιές στα ελαιόδεντρα στην περιοχή της Ερμιονίδας, προκάλεσε ο απρόσμενος καύσωνας τις ημέρες του Πάσχα. Για το λόγο αυτό υπήρξε αίτημα του δημάρχου Ερμιονίδας Γιάννης Γεωργόπουλο στο οποίο συνεπικουρεί ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Γκιόλας μέσω επιστολής που απέστειλε προς τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Λυκουρέντζο.

Μέσω αυτής ζητά να ενεργοποιηθούν άμεσα οι αρμόδιες Υπηρεσίες ώστε να γίνει καταγραφή των ζημιών στα ελαιόδεντρα. Ο Γιάννης Γκιόλας επεσήμανε την ιδιαιτερότητα της Ερμιονίδας, ξηροθερμική περιοχή , ανυδρία, κλιματική κρίση και πρόωροι καύσωνες, τα οποία προκαλούν ζημιές στην καρπόδεση και συνακόλουθα στη μείωση της παραγωγής των ελαιόδενδρων.

Η επιστολή Γκιόλας προς τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ:

«Με αφορμή τη χθεσινή επιστολή που σας απέστειλε ο Δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Ιωάννης Γεωργόπουλος επισημαίνοντας την πρόκληση ζημιών στην καρπόδεση των ελαιοδένδρων στην Ερμιονίδα λόγω των ασυνήθιστα πολύ υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν στην περιοχή τις ημέρες του Πάσχα, επικροτώντας και συνηγορώντας απόλυτα με τα υποβληθέντα προς τον Οργανισμό αιτήματά του είναι αναγκαίο να εκτεθούν και τα εξής:

Η περιοχή της Ερμιονίδας περιλαμβάνεται στις πλέον ξηροθερμικές ζώνες της πατρίδας μας. Επιπροσθέτως η γη αυτή παρ’ ότι ιδιαίτερα εύφορη και παράγουσα υψηλής ποιότητας αγροτικά προϊόντα (λάδι, ρόδια κλ.) τυγχάνει να είναι και πολύ άνυδρη.

Οι συνθήκες αυτές σε συνδυασμό με τις υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν τις ημέρες του Πάσχα, προκάλεσαν, με τη βοήθεια και της άπνοιας που υπήρξε, συνθήκες καύσωνα που επέφερε έντονες και εκτεταμένης, σχεδόν καθολικής κλίμακας ζημιές στην καρπόδεση των ελαιοδένδρων.

Συνεπώς, κρίνεται επιβεβλημένη η κινητοποίηση των αρμοδίων οργάνων του Οργανισμού για την καταγραφή των ζημιών και όλων των απαραίτητων διαδικασιών, ώστε τελικά να επιδοτηθούν οι παραγωγοί για τις απώλειες της παραγωγής και του εισοδήματός των.

Βεβαίως και μεσομακροπρόθεσμα πρέπει να διερευνηθούν επιστημονικά προτάσεις και λύσεις για να αντιμετωπισθούν οι ζημιές κατά την καρπόδεση των ελαιών, που λόγω της διατάραξης του κλίματος και των ολοένα και συχνότερων πρώϊμων καυσώνων θεωρούνται πλέον αναμενόμενοι.

Ένας παράγοντας που μπορεί να βοηθήσει  στη λύση του προβλήματος ασφαλώς είναι και ο εμπλουτισμός του υδροφόρου ορίζοντα, που πρέπει να γίνει τόσο με την ταχεία μεταφορά αρδευτικού νερού από τον Ανάβαλο, όσο και με την ανάσχεση απορροής των νερών της βροχής με επιφανειακές παρεμβάσεις, επί παραδείγματι κατασκευή μικρών  φραγμάτων και λεκανών συλλογής αυτού.

Επί του παρόντος  και λόγω των πολλαπλών και αλλεπάλληλων ζημιών που υφίστανται συνεπεία της κλιματικής κρίσης οι αγρότες της Ερμιονίδας, επικροτώντας και ενισχύοντας το αίτημα του κ. Δημάρχου παρακαλώ κι εγώ να αναλάβετε στο συντομότερο δυνατό χρόνο τα ενδεδειγμένα μέτρα για την επανόρθωση των προκληθεισών ζημιών στους παραγωγούς  των ελαιοδένδρων της Ερμιονίδας».

Ακολουθήστε το www.anagnostis.org στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο www.anagnostis.org

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε ακόμα

Back to top button