home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Καιρός: Ανοιξιάτικη και χωρίς βροχές η εβδομάδα που έρχεται

Δεν τίθεται αμφιβολία ότι το σκηνικό του καιρού εδώ και ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, παρουσιάζει μία σταθερότητα ως προς τις συνθήκες που επικρατούν στο σύνολο της χώρας. Και αυτό διότι έχει παρέλθει μία μεγάλη περίοδος κατά την οποία οι βροχές απουσιάζουν από το σύνολο σχεδόν του Ελλαδικού χώρου, καθώς δεν μας έχει «επισκεφθεί» κάποιο βαρομετρικό χαμηλό που θα μπορούσε να προκαλέσει μεταβολή του καιρού.

Μάλιστα πολλές περιοχές έχουν καταγράψει από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα, πολύ χαμηλά ποσά υετού με αποτέλεσμα να υπάρχει ανομβρία σε μεγάλο μέρος της χώρας. Αυτό πάντως που έχει αλλάξει κατά τις τελευταίες ώρες, είναι η επικράτηση ισχυρών έως πολύ ισχυρών βοριάδων στο Αιγαίο (πρώιμο μελτέμι) το οποίο αφενός έχει ρίξει αισθητά την θερμοκρασία στην ανατολική χώρα (όχι στα δυτικά) και αφετέρου έχει εκτοπίσει εξ ολοκλήρου την αφρικανική σκόνη, ένα φαινόμενο το οποίο ταλαιπώρησε αρκετά την νότια κυρίως Ελλάδα.

Καιρικές συνθήκες 10 Μαΐου 2021
Τρέχουσα διάταξη αερίων μαζών, Κυριακή 09/05/2021 (GFS 00z). Οι θερμότερες αέριες μάζες έχουν υποχωρήσει σε μικρότερα γεωγραφικά πλάτη εξαιτίας των ισχυρών βοριάδων που πνέουν στο Αιγαίο. Αξίζει πάντως να παρατηρήσετε την διαφορά που υπάρχει στον χρωματισμό των αερίων μαζών, εκατέρωθεν της οροσειράς της Πίνδου, καθώς όπως είναι φυσικό, το μελτέμι δεν φτάνει στην δυτική Ελλάδα και έτσι εκεί οι θερμοκρασίες είναι αρκετά υψηλότερες.

Όσον αφορά τώρα την όλη εξέλιξη του καιρού για την ερχόμενη εβδομάδα στην χώρα μας, αυτό που θα πρέπει να πούμε, είναι ότι σε γενικές γραμμές δεν πρόκειται αυτή να παρουσιάσει κάποια ιδιαίτερη αλλαγή συγκριτικά με την εβδομάδα που μόλις μας πέρασε. Αυτό σημαίνει ότι και πάλι στο σύνολο σχεδόν της χώρας, ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος και οι βροχές θα απουσιάζουν σχεδόν από παντού. Κάποιες λίγες εξαιρέσεις, ενδέχεται να έχουμε στα μέσα της εβδομάδας στα πολύ βόρεια ορεινά ηπειρωτικά, όπου ίσως εκδηλωθούν πρόσκαιρες τοπικές μπόρες. Ωστόσο πρόκειται για μία λεπτομέρεια η οποία δεν θα επηρεάσει την γενική εικόνα του καιρού και η οποία θα εξεταστεί αναλυτικά στις επερχόμενες προγνώσεις μας.

Παρά το γεγονός ότι και αυτή η εβδομάδα σε γενικές γραμμές θα κυλήσει πολύ ομαλά, αυτήν την φορά αρχίζει σιγά σιγά να διαφαίνεται μία μεταβολή του καιρού η οποία κατά πάσα πιθανότατα θα γίνει αντιληπτή μετά τις 15 με 16 του μήνα. Τις τελευταίες ημέρες διαφαίνεται η δημιουργία μίας ατμοσφαιρικής διαταραχής στην περιοχή της δυτικής Μεσογείου προς τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας, η οποία δείχνει να κινείται ανατολικά και να μας επηρεάζει τουλάχιστον μερικώς μετά το τέλος της νέας εβδομάδας.

Πρόβλεψη καιρικών συνθηκών 10 Μαΐου

Θα δούμε και τις επόμενες ημέρες εάν αυτή η ατμοσφαιρική διαταραχή (είτε με την μορφή ενός αποκομμένου βαρομετρικού χαμηλού, είτε με την μορφή long wave trough), θα επηρεάσει την χώρα μας, ωστόσο αν αυτό γίνει, θα συμβεί γύρω στις 17 με 18 του μήνα και θα αφορά κυρίως την δυτική και βόρεια Ελλάδα.

Σε ότι αφορά τώρα το κομμάτι των ανέμωντο μελτέμι το οποίο κυριαρχεί τις τελευταίες ώρες στο Αιγαίο, θα διατηρηθεί μέχρι περίπου τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 12/05, καθώς από κει και ύστερα φαίνεται ότι ο νοτιάς θα πάρει το πάνω χέρι. Αντίθετα στο Ιόνιο δεν θα επικρατήσει κάποια κύρια διεύθυνση των ανέμων και θα πνέουν με ασθενείς έως μέτριες γενικά εντάσεις.

Τέλος στο κομμάτι της θερμοκρασίας, ούτε αυτή πρόκειται να παρουσιάσει κάποια αξιόλογη μεταβολή. Σε γενικές γραμμές η δυτική Ελλάδα θα έχει περισσότερη ζέστη από τα ανατολικά, καθώς το μελτέμι στο Αιγαίο θα δροσίζει αρκετά τις γύρω περιοχές. Αρκετή ψύχρα αναμένεται πάντως τις νυχτερινές και πρωινές ώρες των επόμενων 2 με 3 ημερών στα ηπειρωτικά, ενώ προς το Σ/Κ φαίνεται μία σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας στην νότια Ελλάδα.

Πηγή: hellasmeteo.gr

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis