Home Design
ΑρκαδίαΑυτοδιοίκησηFirst Featured

Η ΕΕ αρνείται να πληρώσει το λιμάνι

Με επιστολή τους προς τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκος Γόντικας και Γιάννης Κελλάρης ζητούν να έρθει το θέμα στο Περιφερειακό συμβούλιο και να εξεταστεί εις βάθος από την ημέρα δημοπράτησής του:
«Πρόσφατα πραγματοποιήσατε δύο συναντήσεις με τον Δήμαρχο Βόρειας Κυνουρίας για το λιμάνι του Παράλιου Άστρους και δηλώσατε ότι επειδή υπάρχουν ευθύνες και της Περιφέρειας, σε ένα έργο που αρνείται να πληρώσει η Ε.Ε και καλείται ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας να καταβάλει 4 εκατομμύρια ευρώ, θα κάνετε παρέμβαση στο ΣΤΕ υπέρ του Δήμου.
Σωστά γιατί αν πληρώσει 4 εκατομμύρια ο Δήμος σημαίνει ότι χρεοκόπησε. Όμως τι θα γίνει; Ποιος θα πληρώσει; Σε ένα έργο που έχουν γίνει σημεία και τέρατα.

Σύντομο ιστορικό

Το έργο π/υ 5.300.000 ευρώ δημοπρατήθηκε στις αρχές του 2013 κακώς από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας με μια στημένη διαδικασία διαγωνισμού, αφού οι δύο πρώτοι διαγωνισμοί απέβησαν άκαρποι γιατί όλως τυχαίως έγιναν σε ημερομηνίες που υπήρχε απεργία των μηχανικών, ο τρίτος διαγωνισμός απέβη κι αυτός «άκαρπος» παρότι παρευρίσκοντο κάμποσοι μεγαλοεργολάβοι, αλλά κανείς πάλι όλως τυχαίως δεν έδωσε προσφορά.

Στη συνέχεια η Περιφέρεια Πελοποννήσου προχώρησε σε προσκλήσεις με περιορισμένο αριθμό εταιριών να δώσουν προσφορά και πάλι όλως τυχαίως αποκλείστηκε εταιρία που δήλωσε ότι έδινε έκπτωση τουλάχιστον 25%, και το έργο δόθηκε σε ανάδοχο με έκπτωση 12% !!!
Έτσι το έργο δημοπρατήθηκε όπως δημοπρατήθηκε και ξεκίνησαν οι εργασίες όχι μόνο χωρίς άδεια, αλλά δεν τηρήθηκαν ούτε στοιχειωδώς οι όροι και οι προϋποθέσεις που έβαζαν τα τεύχη δημοπράτησης και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.).

Για ένα τρίμηνο ο ανάδοχος χωρίς απόφαση έγκρισης εκτέλεσης εργασιών, μετέφερε σύμφωνα με καταγγελίες των κατοίκων και έριχνε στο λιμάνι μπάζα από πρανή δρόμων, ακόμη και μπάζα από ανενεργό σκουπιδότοπο με ανυπολόγιστες συνέπειες στο έργο και στο περιβάλλον.

Στις 25 Σεπτέμβρη του 2013 η Κτηματική Υπηρεσία διέκοψε την εκτέλεση των παράνομων εργασιών ενώ στη θάλασσα επέπλεαν μεγάλες ποσότητες από σκουπίδια (σακούλες, φελιζόλ, ξύλα κ.α.) που έριχνε ο εργολάβος στο λιμάνι.
Την επόμενη μέρα σε χρόνο de te στις 26 Σεπτέμβρη του 2013 υπογράφεται από το Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης η απόφαση έγκρισης εκτέλεσης των εργασιών στο λιμάνι.

Ενώ πουθενά, ούτε στη Μ.Π.Ε., ούτε στα τεύχη δημοπράτησης, ούτε στο συμφωνητικό με την εταιρία, δεν αναφέρεται ότι θα της παραχωρηθούν αδρανή υλικά από δημόσιους χώρους κοντά στο έργο, στις 19 Αυγούστου 2013, έξι μήνες μετά τη δημοπράτηση του έργου ενώ ο ανάδοχος είχε ξεκινήσει τις εργασίες, εμφανίστηκε μια τεχνική περιγραφή τελικού σχεδιασμού του έργου, από ιδιώτη περιβαντολλόγο που έλεγε ότι δε θα χρησιμοποιήσει τα πιστοποιημένα υλικά που ήταν υποχρεωμένος να πάρει από νόμιμα λειτουργούντα λατομεία σύμφωνα με τη Μ.Π.Ε., αλλά θα έπαιρνε τα αδρανή δωρεάν από δημόσιους χώρους σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων από το λιμάνι. Από περιοχές δηλαδή που δεν έχει γίνει καμία πιστοποίηση.

Μόνο από αυτή την αλλαγή πέραν των άλλων ο ανάδοχος είχε όφελος πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ.

Αφού πάγωσαν για πάνω από ένα χρόνο το έργο, προετοιμάζοντας το έδαφος για συμπληρωματική σύμβαση ύψους 900.000 ευρώ με έκπτωση 12%, σε χρόνο de te υλοποιούν τη φόρμουλα. Ο κ. Περιφερειάρχης παρακάμπτει την Οικονομική Επιτροπή και στις 27 Μαρτίου 2015 ορίζει Αθηναίο δικηγόρο της αρεσκείας του για να δώσει νομιμοφάνεια στο όλο εγχείρημα. Στις 31 Μαρτίου 2015 η αρμόδια Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Πελοποννήσου αποστέλλει το φάκελο και πριν προλάβει ο δικηγόρος να τον παραλάβει έχει συντάξει τη γνωμάτευσή του στις 3 Απριλίου 2015 που δίνει το πράσινο φως. Στο ενδιάμεσο 1 Απριλίου 2015 η Οικονομική Επιτροπή, χωρίς να γνωρίζει τίποτα σχετικό, κατά πλειοψηφία εγκρίνει τον ορισμό του δικηγόρου.

κ. Περιφερειάρχα μετά από όλα αυτά ερωτάσθε:

-Γιατί τελικά το έργο δημοπρατήθηκε από την Περιφέρεια και όχι από τον Δήμο που διέθετε διαχειριστική επάρκεια;
-Θα γίνει έλεγχος στο σύνολο του έργου συνολικά και όχι στα γραφειοκρατικά για τα οποία όπως δηλώσατε αρνείται να πληρώσει το έργο η Ε.Ε;
-Θα φέρετε για συζήτηση στο ΠεΣυ το ιστορικό του συγκεκριμένου έργου για να βγουν συμπεράσματα για τον τρόπο δημοπράτησης και εκτέλεσης των δημοσίων έργων, για να καταλογιστούν ευθύνες πολιτικές και όχι μόνο, σε αυτούς που τις έχουν;»

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Ένα σχόλιο

  1. Πρόοδος με την όπισθεν.
    Για πολλοστή φορά στην Πελοπόννησο ένα έργο ευρωπαϊκών προδιαγραφών και χρηματοδοτήσεων, καταντάει λεβαντίνικη υπόθεση καταδικασμένη σε αστοχία.
    Είναι κρίμα μια τόσο πολύτιμη περιοχή της Ευρώπης, με μνημειακό αρχαιολογικό πλούτο, να παραμένει δέσμια νοοτροπιών αδράνειας και προχειρότητας σε όλα και παντού.
    Μια χώρα που έχει χρεοκοπήσει τουλάχιστον 6 φορές επίσημα στη σύντομη ιστορία της και κρατιέται εν ζωή στην εντατική από την Ευρώπη, πρέπει να δείξει μέγιστη σοβαρότητα στη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα διαχείρισης των πόρων με πλήρη νομιμότητα διαδικασιών. Πριν τον Καλλικράτη, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελληνικών Δήμων είχαν κηρυχτεί κόκκινοι φορείς, αφερέγγυοι για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση σε απευθείας διαγωνισμούς. Αυτό άλλαξε με την αλλαγή κωδικών ΦΠΑ των νέων Δήμων και φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δυο βαθμίδων, αλλά τα δείγματα συμπεριφοράς παραμένουν ανησυχητικά και παραπέμπουν σε νέα πρόστιμα και αποκλεισμούς από προσεχείς συγχρηματοδοτήσεις. Όπως συνέβη ήδη στο έργο του Άστρους. Γιατί η αστοχία ενός έργου σημαίνει για τα ευρωπαϊκά ελεγκτικά θεσμικά όργανα αφερεγγυότητα του φορέα υλοποίησης για μελλοντικές συνεργασίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε ακόμα

Back to top button