home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΠελοπόννησοςΚοινωνίαFeatured

Πελοπόννησος: Γιατί τα Κέντρα Υγείας απειλούνται με κατάρρευση

Ο Σύλλογος Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Πελοποννήσου (ΣΕΥΠ-ΠΦΥ Πελοποννήσου), με ανακοίνωσή του κάνει λόγο για επαπειλούμενη κατάρρευση των Κέντρων Υγείας εν μέσω πανδημίας και ζητά άμεσες προσλήψεις και ενίσχυση εμβολιαστικών κέντρων με γιατρούς.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του συλλόγου:

«Οι συνθήκες της πανδημίας που ο πλανήτης βιώνει, έχουν επιβάλει νέες συνθήκες στην άσκηση του Ιατρικού έργου σε όλες τις βαθμίδες της Περίθαλψης στην χώρα μας, αλλά και στην Περιφέρεια μας.

Σε αυτά τα πλαίσια ο Σύλλογος μας δηλώνει για ακόμα μια φορά (όπως και η Ομοσπονδία μας το έπραξε ήδη) την συστράτευση των μελών του (γιατρών της πρωτοβάθμιας φροντίδας)  στην αντιμετώπιση της Covid-19 και των συνεπειών της.

Η διαθεσιμότητα μας όμως αυτή δεν θα πρέπει να εκληφθεί από την αρμόδια (6η) Υγειονομική Περιφέρεια και το Υπουργείο, σαν «λευκή επιταγή»!

Τα Κέντρα Υγείας αστικού τύπου της Πελοποννήσου απειλούνται, εν μέσω πανδημίας, με πλήρη και άμεση, λόγω δραματικής υποστελέχωσης, κατάρρευση! Οι προκηρύξεις θέσεων Ιατρικού προσωπικού,  που η ενεργοποίηση τους εκκρεμεί ήδη δυο χρόνια, πρέπει άμεσα να υλοποιηθούν! Είναι μάλιστα, ειδικά για την Πελοπόννησο, απαραίτητο να συμπληρωθούν με την αντικατάσταση των αποχωρήσεων που συντελέστηκαν και αυτών που λόγω παρατάσεων θα ακολουθήσουν στις 30 Ιουνίου. Στο ενδιάμεσο οι προσλήψεις επικουρικών γιατρών, όπου εκκρεμούν και παρά την πάγια θέση μας για αναγκαιότητα μόνιμων θέσεων εργασίας, πρέπει αυτονόητα να υλοποιούνται. Εννοείται η προτεραιοποίση, με μοριοδότηση, της μονιμοποίησης των ήδη υπηρετούντων επικουρικών συναδέλφων.

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την ανάσχεση της πανδημίας. Στην συγκεκριμένη χρονική συγκυρία ταλανίζεται από συγκεκριμένες δυσλειτουργίες που περιλαμβάνουν ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτριών που προαναφέρθηκαν , υπερεργασία του ήδη  υπηρετούντος προσωπικού (συνεχής 6ήμερη εργασία) κλπ.

Η πρόσφατη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας (έως τις 24.00) θεωρούμε πως ελάχιστα έως καθόλου θα συνεισφέρει στην επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος, και πάντως δυσανάλογα με την συνεπαγόμενη επιπλέον εξουθενωτική επιβάρυνση του προσωπικού των υποστελεχωμένων ΚΥ της περιφέρειας μας. Εδώ πρέπει να συνυπολογισθεί η για δεύτερο χρόνο αναβολή λήψης αδειών, η συνεισφορά αρκετών συναδέλφων σε εφημερίες Νοσοκομείων κλπ.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι στα περισσότερα ΚΥ της Πελοποννήσου, χωρίς νέες άμεσες προσλήψεις, αριθμητικά είναι ανέφικτη η διεύρυνση ωραρίου, ή η δημιουργία νέων εμβολιαστικών γραμμών. Εννοείται ότι για πολλούς από μας, η χρήση και αυτής ακόμα της εορταστικής άδειας των μιας ή δύο ημερών που ανακοινώθηκε, θα μείνει «στα χαρτιά», γεγονός που αποδεχόμαστε, γιατί αλλιώς θα έμεναν ανεμβολίαστοι συνάνθρωποί μας. Να τονισθεί επίσης ότι κάθε σκέψη για μετακίνηση συναδέλφων μας στα Νοσοκομεία για κάλυψη δικών τους κενών, αποτελεί βόμβα στα θεμέλια της λειτουργίας της Πρωτοβάθμιας και του εμβολιαστικού προγράμματος που κατά προτεραιότητα αυτή διεκπεραιώνει.

Έχει όμως παρατηρηθεί το φαινόμενο, Υπεύθυνοι ΚΥ, να δημιουργούν προβλήματα στην χρήση ακόμα και 2ωρων αδειών θεωρώντας τες «εθιμικό δίκαιο» (αναφέρεται μάλιστα περίπτωση και τιμωρίας συναδέλφου, με στέρηση μισθού, ως «αδικαιολόγητα απούσας»!). Επίσης αναφέρεται περίπτωση αδικαιολόγητης καλλιέργειας κλίματος εκφοβισμού με μεταφορά ανώνυμων, δήθεν καταγγελιών «πολιτών» ,σε βάρος συναδέλφων. Τέτοιες καταστάσεις, για τις οποίες βέβαια διαμαρτυρόμαστε, θεωρούμε ότι διαταράσσουν το κλίμα ομαλής λειτουργίας των μονάδων ΠΦΥ και την αποτελεσματικότητα του έργου που καλούμαστε να φέρουμε σαν γιατροί σε πέρας, αυτή την δύσκολη περίοδο. Αναμένουμε από την Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ, αναλαμβάνοντας την ευθύνη που της αναλογεί, να διευθετήσει τέτοιου τύπου προβλήματα. Δηλώνουμε ότι θα σταθούμε στο πλευρό κάθε συναδέλφου που κατηγορηθεί ή διωχθεί άδικα!

Τέλος επισημαίνουμε για ακόμα μια φορά ότι συνάδελφοι μας που επέστρεψαν με δικαστικές αποφάσεις εργάζονται απλήρωτοι ήδη πέντε μήνες και αυτό είναι μια κατάσταση που δεν μπορεί να συνεχιστεί, όπως δεν μπορεί να καθυστερήσουν επ άπειρο οι καταβολές αποζημίωσης για την υπερωριακή μας εργασία.

 Απαιτούμε:

  • Άμεσες προσλήψεις Ιατρικού προσωπικού στα Κέντρα Υγείας της Πελοποννήσου. Επιτάχυνση στην υλοποίηση των προκηρύξεων που εκκρεμούν ήδη δυο χρόνια!
  • Ενίσχυση των εμβολιαστικών κέντρων με επικουρικούς γιατρούς, για την ασφαλέστερη και πληρέστερη λειτουργία τους και την αποφυγή εργασιακής καταπόνησης των ήδη υπηρετούντων.
  • Καταβολή άμεση των καθυστερούμενων.
  • Διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των συναδέλφων από διοικητικές αυθαιρεσίες, ειδικά εν μέσω πανδημίας!

Ο πρόεδρος Κωστάκης Προκόπης
Ο γ. γραμματέας Λαφαζάνος Γεώργιος»

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button