Home design
home design 800x400

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των αγροτών στην Πάτρα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας οργάνωσαν σήμερα Μ. Τρίτη 27/04 οι αγρότες Αχαΐας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση στην Πάτρα, κάνοντας λόγο για δυσβάσταχτα οικονομικά προβλήματα που τους έχουν οδηγήσει σε απόγνωση και ζητώντας την άμεση στήριξή τους από την πολιτεία.

Στην περιορισμένη, λόγω κορωνοϊού, συγκέντρωση οι αγρότες επέδωσαν ψήφισμα ενώ σε σχετική ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

“Βιώνουμε μια σειρά από χρόνια, οξυμένα προβλήματα που όχι μόνο δεν επιλύονται, αντιθέτως οξύνονται, μεγαλώνουν. Η κατάσταση για την πλειοψηφία μας, έχει φτάσει στο απροχώρητο και από τις επιπτώσεις της πανδημίας, ένα και πλέον χρόνο τώρα. Στα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε για την υγεία τη δική μας και τον παιδιών μας έρχεται να προστεθεί ότι, δεν πάρθηκε κανένα ουσιαστικό μέτρο ενίσχυσής μας. Παραμένει, το αυξημένο κόστος παραγωγής και οι εξευτελιστικές τιμές πώλησης των προϊόντων μας. Παράδειγμα η περσινή σοδειά για τα οινοποιήσιμα σταφύλια, που παρά τις υποσχέσεις και τα θα Κυβέρνησης, Υπουργείου, Περιφέρειας, μήνες τώρα, καμιά υπόσχεση δεν έχει υλοποιηθεί. Αντίστοιχα η εξευτελιστική τιμή του ελαιόλαδου από την τελευταία ελαιοκομική περίοδο στους μεγαλέμπορους και μεταποιητές, αλλά και οι ζημιές από καιρικά φαινόμενα πολλές από τις οποίες ακόμη δεν έχουν αποζημιωθεί, δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο τη ζωή στα χωριά μας.

Την ίδια ώρα, που μας λένε για τις αντοχές τις Οικονομίας (όταν αυτές αφορούν τις διεκδικήσεις μας), μόνον για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού, στους μεγαλοσχήμονες μοιράστηκαν 32 δις ευρώ για το 2020, ενώ για την αγροτιά όπως και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, τα όποια μέτρα ήταν σταγόνα στον ωκεανό.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Η κατάσταση απαιτεί την άμεση αντίδρασή μας, την ενίσχυση των δράσεών μας, το δυνάμωμα των συλλόγων μας.

Έχουμε συνολικά να αντιμετωπίσουμε: 

-Το αίσχος των «ανοιχτών» και απαράδεκτα χαμηλών τιμών παραγωγού για την πλειοψηφία των αγροτικών μας προϊόντων. Για ορισμένα από αυτά, όπως το σταφύλι στην Αχαΐα, η τιμή πέρυσι ήταν πολύ χαμηλότερη και από πρόπερσι. Κάτι ανάλογο αναμένεται να συμβεί με την κορινθιακή σταφίδα, καθώς έχουμε μειωμένες εξαγωγές στο προϊόν. Την ίδια στιγμή τα προϊόντα μας φτάνουν στη λαϊκή κατανάλωση πανάκριβα, με αποτέλεσμα να κερδίζουν μια χούφτα μεγαλέμποροι, μεταποιητές, βιομήχανοι και αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

-Παραμένει δυσβάσταχτο και συνεχώς αυξάνει το κόστος παραγωγής. Το πετρέλαιο συνεχίζουμε να το πληρώνουμε 2,5 φορές ακριβότερο σε σχέση με τους αγρότες των χωρών της ΕΕ, ενώ για μας συνεχίζουν  οι αστείες δικαιολογίες ότι δεν το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές συνθήκες.

-Η κατάσταση με τον ΕΛΓΑ  που χρηματοδοτείτε μόνο από τις εισφορές των παραγωγών για τις αποζημιώσεις και για όλα τα έξοδα του οργανισμού, ενώ η πολιτεία δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ  από τα  χρήματα που οφείλει τα τελευταία δέκα χρόνια. Δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών, την στιγμή που πολλές περιοχές του Νομού, έχουν πληγεί από παγετό και χαλαζοπτώσεις με τους παραγωγούς να είναι σε απόγνωση.

-Η κατάσταση που συνεχίζεται με την πανδημία του κορονοϊου που σε αυτή τη φάση της, μας προσθέτει προβλήματα, ενώ παραμένουμε υγειονομικά απροστάτευτοι όπως και η πλειοψηφία του λαού.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

· Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να εξασφαλίζουν ένα εισόδημα για την παραμονή μας στα χωράφια και την εργασία μας και ταυτόχρονα τα προϊόντα μας να μπορούν να καταναλωθούν από τα λαϊκά στρώματα. Κάλυψη του χαμένου εισοδήματος σε όλους όσοι τα προϊόντα τους έχουν πληγεί από τον κορονοϊό  (σταφύλια, κηπευτικά, λάδι, σταφίδα, κ.ά.) και τις αθρόες εισαγωγές από τρίτες χώρες(λεμόνια κ.α.).Εντατικοί έλεγχοι για παράνομες ελληνοποιήσεις.

· Άμεση ενίσχυση στους παραγωγούς οινοποιήσιμων σταφυλιών, που είδαν 30% πτώση στην παραγωγή τους και 40% μείωση στην τιμή των προϊόντων τους, στο Νομό Αχαΐας. Τα μέτρα που πήρε το υπουργείο για “πράσινο τρύγο” και κυρίως η “απόσταξη κρίσης”, εξυπηρέτησαν μόνο τις οινοποιητικές επιχειρήσεις.

· Στελέχωση με το απαιτούμενο προσωπικό των δημόσιων κτηνιατρείων. Να καλύπτονται οι ανάγκες των κτηνοτρόφων για τους εμβολιασμούς και τις ασθένειες των ζώων.

· Να παρθούν μέτρα ώστε να μην έχουμε φαινόμενα αισχροκέρδειας από εμπόρους και μεγαλοεπιχειρήσεις – βιομηχανίες. Να ανασταλούν προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, όλοι οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις, κάθε είδους μέτρο αναγκαστικής είσπραξης.

· Αφορολόγητο πετρέλαιο τώρα. Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, καμιά διακοπή αγροτικού ή οικιακού ρεύματος. Κατάργηση των χαρατσιών (ΕΝΦΙΑ, δηλώσεις ΟΣΔΕ, κτηματολόγιο,  ηλεκτρονική σήμανση των ζώων κ.α.) Να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος. Να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ.

· Να δοθεί άμεσα η 13η σύνταξη στους συνταξιούχους αγρότες, αγρότισσες στην ύπαιθρο.

· ΕΛΓΑ κρατικός φορέας με αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού και λόγω της κλιματικής αλλαγής, που  να αποζημιώνει άμεσα και δίκαια για κάθε αγροτικό προϊόν, σε ποσοστό 100% τους πληγέντες αγρότες- παραγωγούς  για τις ζημιές  στο φυτικό κεφάλαιο και τους κτηνοτρόφους  για  το ζωικό κεφάλαιο και τις σταβλικές εγκαταστάσεις. Άμεση καταβολή στο 100% των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ και των αποζημιώσεων μέσω ΠΣΕΑ. Έχουμε ήδη προπληρώσει αυτά τα χρήματα στον ΕΛΓΑ, καμιά κυβέρνηση εδώ και 10 χρόνια δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ στον ΕΛΓΑ, είναι δικά μας χρήματα και τα δικαιούμαστε.

· Έργα υποδομής και αξιοποίηση όλων των υδάτινων πόρων με διαχείριση του νερού, ως κοινωνικού αγαθού προς όφελος του λαού, χωρίς καμία σκέψη για ιδιωτικοποίηση. Κρατική χρηματοδότηση για το έργο στον ποταμό Σελινούντα. Να δοθεί από το φράγμα Πύρρου-Παραπύρρου νερό για την άδρευση των αγροκτημάτων της περιοχής. Εκτροπή του ποταμού Πηνειού για την κάλυψη των αναγκών στην Δυτική Αχαΐα. Άμεσα έργα βελτίωσης για την αγροτική οδοποιία.

· Σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή για τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους. Αλλαγή του τρόπου χαρακτηρισμού των ορεινών και ημιορεινών περιοχών, για να αποφευχθεί η απώλεια εισοδήματος στην εξισωτική αποζημίωση, στα σχέδια βελτίωσης και σε κάθε έμμεση ενίσχυση.

· Να καταβληθούν άμεσα οι ενισχύσεις που οφείλονται στους παραγωγούς από το 2015, λόγω λάθους του υπουργείου (ΟΠΕΚΕΠΕ) με τη “Γαία Επιχειρείν”.

· Οικονομική ενίσχυση των σταφιδοκαλλιεργητών, ώστε να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση των καλλιεργειών τους, όπως ισχύει στα υπόλοιπα αμπελοείδη με χρήση πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού με ευθύνη του κράτους.

· Να επιταχυνθεί η διαδικασία εμβολιασμού του πληθυσμού με όλα τα διαθέσιμα και ασφαλή εμβόλια. Άμεσα, να στελεχωθούν με το απαραίτητο προσωπικό τα νοσοκομεία του Νομού και τα Κέντρα Υγείας της υπαίθρου με τις απαραίτητες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού. Δωρεάν δημόσια υγεία και πρόνοια”.

  •  ΑΣ ΑΙΓΙΟΥ «ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ-ΝΤΡΙΝΙΑΣ»
  • ΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΧΑΪΑΣ – ΑΣ ΠΑΤΡΑΣ – ΑΣ ΩΛΕΝΙΑΣ

ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ Μ. ΤΡΙΤΗΣ ΣΤΙΣ 11ΠΜ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Τα ΔΣ των  ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

  • ΑΙΓΙΟΥ “ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ-ΝΤΡΙΝΙΑΣ”
  • ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΧΑΙΑΣ
  • ΠΑΤΡΑΣ
  • ΩΛΕΝΙΑΣ”

φωτογραφία:tempo24.news

Σχόλια

coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis