home design 800x400
home design 1170Χ320

O καιρός τρελάθηκε: Άλματα 10 βαθμών στη θερμοκρασία μέσα σε μία ώρα

Ο καιρός τρελάθηκε γιατί η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και κάνει αισθητή την παρουσία της με πολλούς τρόπους. Ένας από αυτούς ήταν οι έντονες διακυμάνσεις στη θερμοκρασία μέσα σε μόνο μια ώρα, το θερμόμετρο ανεβοκατέβαινε σαν ασανσέρ σε περιοχές της Βόρειας Κρήτης.

Συγκεκριμένα το Σάββατο 17 Απριλίου οι εναλλαγές της θερμοκρασίας τρέλαναν τα θερμόμετρα σε περιοχές της Βόρειας Κρήτης. Την ευθύνη για αυτά τα φαινόμενα έχουν οι νότιοι άνεμοι δρουν ως καταβάτες θερμοί άνεμοι στις βόρειες περιοχές της Κρήτης, με αποτέλεσμα η θερμοκρασία να ανεβαίνει και να κατεβαίνει πολύ γρήγορα αναλόγως της διεύθυνσης του ανέμου.

Στους Κάμπους Κεραμιών Χανίων, περιοχή που βρίσκεται περίπου δέκα χιλιόμετρα νότια της πόλης των Χανίων, ο μετεωρολογικός σταθμός του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψε εντυπωσιακές διακυμάνσεις της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια του Σαββάτου. Το διάγραμμα του meteo.gr που παρατίθεται δείχνει τις μεταβολές θερμοκρασίας μέσα στην ημέρα όπου εντοπίζουμε συνεχείς μεταβολές της θερμοκρασίας οι οποίες συναρτώνται με τη διεύθυνση του ανέμου.

Έτσι τις πρώτες πρωινές ώρες είχαμε άνοδο της θερμοκρασίας κατά 13 βαθμούς μέσα σε μία ώρα. Λίγο αργότερα πτώση 10 βαθμών μέσα σε μία ώρα, τις μεσημεριανές ώρες είχαμε τέσσερις διαδοχικές φορές άνοδο και πτώση θερμοκρασίας κατά περίπου 7 βαθμούς κάθε φορά και προς το απόγευμα άνοδο 10 βαθμών μέσα σε 20 λεπτά.

Το φαινόμενο των απότομων και συνεχών αυξομειώσεων της θερμοκρασίας παρατηρήθηκε και σε άλλους σταθμούς της Κρήτης αλλά όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό όσο στον συγκεκριμένο σταθμό, καταδεικνύοντας για μια ακόμα φορά την ανάγκη πυκνών δικτύων μέτρησης ώστε να μπορούμε να εντοπίζουμε, να καταγράφουμε και να κατανοούμε καλύτερα φαινόμενα όπως αυτό το καταβατικών ανέμων στην Κρήτη.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis