home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΑργολίδαΚοινωνία

Κραυγή από Ναύπλιο για την τραγωδία στην Κοζάνη

Όχι άλλοι νεκροί στο βωμό του κέρδους και της αδιαφορίας διαμηνύει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρου Ναυπλίου, σχολιάζοντας το νέο εργατικό δυστύχημα με δύο νεκρούς στην Κοζάνη. Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση:

«Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ναυπλίου εκφράζει την οργή και την αγανάκτηση της για το θάνατο ακόμη δύο συναδέλφων εν ώρα εργασίας, 45 και 47 ετών αντίστοιχα. Μέσα σε ένα μήνα θρηνούμε 11 εργαζόμενους, με το σημερινό εργατικό δυστύχημα στην Κοζάνη να είναι το δεύτερο σε διάρκεια 10 ημερών με εργάτες που δούλευαν σε εργολάβο της ΔΕΗ. Πολλά και αναπάντητα τα ερωτηματικά για τις ανθρώπινες ζωές που χάνονται.

Η εντατικοποίηση, η υπερεργασία και η έλλειψη μέτρων Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία δημιουργούν θανατηφόρες συνθήκες για τους εργαζόμενους.

Το ΣΕΠΕ πρέπει να επέμβει άμεσα, να αυξήσει τους ελέγχους για τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας, να εξετάσει κατά πόσο τηρούνται τα μέτρα προστασίας, αν υπάρχει εντατικοποίηση της εργασίας, ώστε να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα.

Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Μέτρα πρέπει να ληφθούν εδώ και τώρα ώστε να διασφαλιστεί πάνω από όλα η ανθρώπινη ζωή. Η Κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί επιτέλους το μέγεθος της τραγωδίας και να αναλάβει ισχυρές και αποτελεσματικές πρωτοβουλίες».

Το δυστύχημα

Δύο τεχνίτες έχασαν τη ζωή τους στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου της ΔΕΗ όταν για άγνωστο λόγο λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής 16 Απριλίου έπεσαν στο έδαφος ενώ ήταν ανεβασμένοι σε καλάθι και εργάζονταν σε υψόμετρο στον πύργο ψύξης της 5ης μονάδας αποθείωσης του ατμοηλεκτρικού σταθμού.

Οι άτυχοι εργαζόμενοι, 45χρονος Έλληνας και 47χρονος Βούλγαρος, δούλευαν σε υπεργολαβική γερμανική τεχνική εταιρεία, στο έργο κατασκευής της μονάδας αποθείωσης του ατμοηλεκτρικού σταθμού, που είχε αναλάβει ελληνική εταιρεία. Ο πύργος ψύξης έχει υψόμετρο 108 μέτρα, απ’ όπου με ειδικά άγκιστρα και άλλους μηχανισμούς κρεμιούνται συρματόσχοινα με καλάθια για να εργαστούν στη συνέχεια τα τεχνικά συνεργεία.

Όπως δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο διευθυντής του εργοστασίου της ΔΕΗ, Βασίλης Τσίγκας, η εταιρεία και οι εργαζόμενοι διαθέτουν εμπειρία και φέρουν όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις για την εκτέλεση του έργου. Ο ίδιος σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι της εταιρείας είχαν ολοκληρώσει το φθινόπωρο τις εργασίες στον μισό πύργο ψύξης, αλλά σταμάτησαν λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών του χειμώνα, για να συνεχίσουν την άνοιξη.

Τη βαθιά του θλίψη για τον θάνατο των δύο εργαζομένων και τα συλλυπητήριά του στις οικογένειές τους εξέφρασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. Όπως ανέφερε, το ΥΠΕΝ και η ΔΕΗ έχουν ζητήσει την πλήρη διερεύνηση των αιτιών και των συνθηκών του δυστυχήματος.

ΔΕΗ: Οι ακριβείς συνθήκες εξετάζονται

Η ΔΕΗ έκανε γνωστό πως ανάδοχος του έργου είναι η εταιρεία ΑΒΑΞ και οι δύο άτυχοι εργαζόμενοι απασχολούνταν στον υπεργολάβο MUEHLHAN Cyprus Ltd του αναδόχου.

Όπως ενημέρωσε, τα αίτια και οι ακριβείς συνθήκες του δυστυχήματος εξετάζονται ήδη από τις αρμόδιες αρχές. Η ΔΕΗ ζητεί την πλήρη διερεύνηση και θα παράσχει κάθε διευκόλυνση.

Παράλληλα, εξέφρασε τη βαθιά θλίψη της για την απώλεια των δύο άτυχων εργαζομένων και τα ειλικρινή συλλυπητήριά της στις οικογένειές τους.

Τι λέει ο Όμιλος ΑΒΑΞ

Ανακοίνωση για το δυστύχημα στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου εξέδωσε ο Όμιλος ΑΒΑΞ. Όπως αναφέρει, «κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, δυο εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό (ΑΗΣ) Αγίου Δημητρίου στην Κοζάνη.

Οι θανόντες ήταν εργαζόμενοι εξειδικευμένης εταιρείας που έχει αναλάβει υπεργολαβικά το έργο συντήρησης και αποκατάστασης στον πύργο ψύξεως της μονάδας 5. Οι ακριβείς συνθήκες του δυστυχήματος διερευνώνται αρμοδίως».

Ο Όμιλος ΑΒΑΞ εκφράζει τα βαθύτατα συλλυπητήριά του στους οικείους των θανόντων.

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Αναζήτηση των ευθυνών που υπάρχουν

Σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, το νέο εργατικό δυστύχημα έγινε λίγες ημέρες μετά το δυστύχημα στην Εύβοια, όπου χάθηκαν άλλοι τρεις εργαζόμενοι, μεγαλώνοντας τη λίστα των θανάτων από εργατικά ατυχήματα στη χώρα.

Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ εκφράζει τη θλίψη της και τα θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των εργαζομένων που χάθηκαν.

Ταυτόχρονα, ζητεί την άμεση διερεύνηση των συνθηκών του εργατικού δυστυχήματος και την αναζήτηση των ευθυνών που υπάρχουν.

Όπως αναφέρει, «θέλει να υπογραμμίσει για μια ακόμη φορά τον κρίσιμο ρόλο των ελεγκτικών μηχανισμών όπως του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.), αλλά και την ανάγκη να ενισχυθεί αυτό, ώστε να ελέγχονται αποτελεσματικά τα μέτρα προστασίας και να σταματήσει η ασυδοσία στους χώρους εργασίας.

Για να σταματήσει η θλιβερή στατιστική των εργατικών ατυχημάτων, χρειάζεται η άμεση και αποτελεσματική κινητοποίηση όλων (υπουργείου Εργασίας, Ινστιτούτων όπως το ΕΛΙΝΥΑΕ αλλά και της ΓΣΕΕ των συνδικάτων αλλά και των εργοδοτικών οργανώσεων)».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button