home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΠελοπόννησοςΑυτοδιοίκηση

Κέντρο Παρακολούθησης Κλιματικής Αλλαγής στην Πελοπόννησο

Η παρακολούθηση της κλιματικής αλλαγής σχεδιάζεται στην Πελοπόννησο με τη δημιουργία Κέντρου Παρακολούθησης στην Τρίπολη, με στόχο να διεξάγει βασική και εφαρμοσμένη έρευνα για την προστασία του περιβάλλοντος, μέσω της επεξεργασίας και ανάλυσης δεδομένων και της παρακολούθησης κατάλληλων δεικτών.

Το Κέντρο Παρακολούθησης Κλιματικής Αλλαγής θα στελεχωθεί με ομάδα επιστημόνων υψηλού κύρους και υποστηρικτικό προσωπικό με υψηλής ταχύτητος υπολογιστικό σύστημα, με στόχο να αποτελέσει έναν ζωντανό οργανισμό.

Βασικός στόχος είναι να θωρακιστεί η Πελοπόννησος και να μειωθεί σημαντικά το κόστος των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής σε όλες τις οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες.

Η πρόταση

Από τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Ερευνών και Γενικό Γραμματέα τη Ακαδημίας Αθηνών, ακαδημαϊκό Χρήστο Ζερεφό, υποβλήθηκε πρόταση για τη δημιουργία δομής στην Πελοπόννησο για την παρακολούθηση της κλιματικής αλλαγής και έγινε αποδεκτή από την Περιφέρεια μπαίνοντας σε δημόσια διαβούλευση με την προοπτική να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 21-27.

Εκτός των άλλων το Κέντρο Θα παρέχει επιστημονικές συμβουλές και οδηγίες από ειδικούς σε οργανισμούς ΟΤΑ Α Βαθμού, σε φορείς του αγροτικού και τουριστικού τομέα, στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και θα συνεισφέρει στην ευαισθητοποίηση σε θέματα επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στους επιμέρους τομείς της οικονομίας, της κοινωνίας και του Φυσικού περιβάλλοντος της Πελοποννήσου.

Ουσιαστικά, το Κέντρο θα λειτουργήσει αναβαθμίζοντας σημαντικά τις υπάρχουσες περιορισμένες πληροφορίες και δεδομένα σε κρατικό και ιδιωτικό επίπεδο, ενώ η αποκληθείσα τεχνογνωσία θα αποτελέσει πηγή εσόδων για την Περιφέρεια αλλά και το ίδιο το ΚΕΠΚΑ στη μετέπειτα της πενταετίας περίοδο, οπότε υπολογίζεται ότι το Κέντρο Θα μπορεί να λειτουργεί ως οικονομικά αυτοδύναμη οντότητα της Περιφέρειας λόγω των προβλεπόμενων σημαντικών εσόδων από τις υπηρεσίες που Θα προσφέρει τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα.

Κύριοι στόχοι του Κέντρου Παρακολούθησης

Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μέσω παρακολούθησης των σημαντικών κλιματικών μεγεθών και διεξαγωγής προσομοιώσεων με μαθηματικά μοντέλα για την εκτίμηση των επιπτώσεων και υπολογισμού των εκπομπών θερμοκηπικών αερίων.

Τράπεζα γεωατμοσφαιρικών δεδομένων και εκτιμήσεων για το μέλλον που είναι απαραίτητα για τον οικονομοτεχνικό σχεδιασμό των δραστηριοτήτων.

Αξιοποίηση δορυφορικών μετρήσεων και διεξαγωγή επίγειων και καθ΄ ύψος μετρήσεων με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα.

Ανάλυση της διείσδυσης των ΑΠΕ και των επιπτώσεών τους στις εκπομπές θερμοκηπικών αερίων και αερίων ρύπων.

Εκτίμηση επικινδυνότητας υποβάθμισης των εδαφών και πολιτικές προστασίας και περιορισμού της υποβάθμισής τους.

Εκτίμηση των επιπτώσεων της ερημοποίησης στην βιοποικιλότητα και στην αγροτική παραγωγή.

Παρακολούθηση ποσοτικών και ποιοτικών χαρακτηριστικών των υδατικών αποθεμάτων επιφανειακών και υπογείων.

Κέντρο εκπαίδευσης ερευνητών και μεταπτυχιακών φοιτητών καθώς και στελεχών των αρμοδίων υπηρεσιών της Περιφέρειας.

Παρακολούθηση της εξέλιξης των έργων που άπτονται της κλιματικής αλλαγής.

Υποστήριξη των δομών της Περιφέρειας στους παραπάνω τομείς.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button