Σάββατο, 15 Μαΐου, 2021
Home design
ΑρχικήΕιδήσειςΟικονομίαΤι διαπίστωσε ο ΕΛΓΑ στα Ίρια και ποιους πληρώνει

Τι διαπίστωσε ο ΕΛΓΑ στα Ίρια και ποιους πληρώνει

Τι απαντά ο Λιβανός σε Ανδριανό για τις αποζημιώσεις στην Αργολίδα από την κακοκαιρία «Μήδεια» και τον παγετό του Φεβρουαρίου

Σχετικά

Περισσότερα

Στην Ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Ανδριανός με θέμα την ανάγκη άμεσης έναρξης από τον ΕΛΓΑ της διαδικασίας αποζημίωσης και στήριξης των πληγέντων παραγωγών της Αργολίδας και ιδίως των Ιρίων από την κακοκαιρία «Μήδεια» και τον παγετό που ακολούθησε, απάντησε ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός.

Στην απάντηση του υπουργού, μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:

«Όσον αφορά στις ζημιές που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία “Μήδεια” σε διάφορες καλλιέργειες της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, συμπεριλαμβανομένης και της περιοχής των Ιρίων, σημειώνεται ότι από τις επισημάνσεις που διενεργήθηκαν από τις γεωτεχνικές υπηρεσίες του Υποκαταστήματος ΕΛ.Γ.Α. Τρίπολης, στη δικαιοδοσία του οποίου ανήκει η ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Αργολίδας, διαπιστώθηκαν ζημιές σε διάφορα λαχανικά (όπως, μαρούλια κ.λπ.), σε αγκινάρες, σε πρώιμα πυρηνόκαρπα που ευρίσκοντο στο στάδιο της ανθοφορίας και σε όψιμα εσπεριδοειδή, οι οποίες ζημιές οφείλονται στον παγετό του μηνός Φεβρουαρίου (16-17/2/2021) και είναι σύμφωνες με τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του ΕΛ.Γ.Α.

Το έργο των εκτιμήσεων για τις ανωτέρω καλλιέργειες (κηπευτικά, πυρηνόκαρπακ.λπ.) έχει ήδη ξεκινήσει. Δόθηκε προτεραιότητα στις ευπαθείς καλλιέργειες και θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες.

Όσον αφορά στις όψιμες ποικιλίες των εσπεριδοκαλλιεργειών (όπως, βαλέντσια κ.λπ.), σημειώνεται ότι από τις επισημάνσεις που διενεργήθηκαν από τα προαναφερόμενο Υποκατάστημα του ΕΛ.Γ.Α., διαπιστώθηκε ότι το φαινόμενο του παγετού είναι σε εξέλιξη. Για τον λόγο αυτόν, οι υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α. διενήργησαν συνεχόμενες επισημάνσεις, οι οποίες και ολοκληρώθηκαν. Στη συνέχεια, θα διενεργηθεί για τις συγκεκριμένες ζημιές των όψιμων ποικιλιών μία πρώτη προεκτίμηση των ζημιών και, κατόπιν, θα διενεργηθεί η τελική εκτίμηση, όπως ορίζεται από τον ανωτέρω Κανονισμό Ασφάλισης, για την ακριβέστερη διατύπωση του ύψους των ζημιών προς όφελος των παραγωγών.

Στη συνέχεια, για όλες τις παραπάνω ζημιές θα κοινοποιηθούν τα πορίσματα και θα ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς.

Τέλος, επισημαίνεται ότι βασική αρχή του ΕΛ.Γ.Α. είναι η καταβολή των αποζημιώσεων να γίνεται, εφόσον είναι εφικτό, σε έγκαιρους χρόνους, τηρώντας τις διαδικασίες που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Home design


Στοιχεία Επικοινωνίας Δ/νσης Τουρισμού Περιφέρειας Πελοποννήσου: Ναυπλίου 57 Τρίπολη, Τ.Κ. 22132, Τηλ.: 2713 610171, email: tourismos@arcadia.gr, www.mythicalpeloponnese.gr
 Στοιχεία Επικοινωνίας Aναπτυξιακής Πάρνωνα: Λεωνίδιο Αρκαδίας, Τ.Κ. 22300, Τηλ.: 27570 22807, email: info@parnonas.gr, www.parnonas.gr