Home design
home design

O Μυστικός Δείπνος στη Δημητσάνα και η σπίθα για την Επανάστση του 1821

Το Διασυνεδριακό Πολιτιστικό Κέντρο Δημητσάνας στα πλαίσια των δράσεων που έχει προγραμματίσει για τον εορτασμό της επετείου των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 παρουσιάζει αυτό το σύντομο ντοκιμαντέρ για την Ιστορία του Αρχοντικού των Αντωνόπουλων στη Δημητσάνα.

Μετά από τη μυστική συνάντηση της Βοστίτσας, ο Παπαφλέσσας, πηγαίνει στις 2 Φεβρουαρίου του 1821, στα Λαγκάδια Γορτυνίας, για να πείσει τους αδελφούς Δεληγιάννη να συμμετέχουν στην επικείμενη εξέγερση. Οι Δεληγιανναίοι ήταν μια πολύ σημαντική οικογένεια της εποχής εκείνης. Ήταν αρχηγοί των Προκρίτων της Πελοποννήσου και η συμμετοχή τους στην Επανάσταση ήταν καθοριστικής σημασίας. Ο Κανέλλος Δεληγιάννης όμως αντιπαθούσε τον Παπαφλέσσα και τον έδιωξε λέγοντας ότι φερόταν «ως μαινόμενος».

Ο Παπαφλέσσας, του οποίου η μητέρα ήταν Δημητσανίτισσα, είχε διατελέσει μαθητής της Σχολής της Δημητσάνας. Στα τέλη Φεβρουαρίου πηγαίνει στη Δημητσάνα και ζητάει από τον πρόκριτο και Φιλικό Θανάση Αντωνόπουλο, που είχε παντρευτεί την αδελφή των Δεληγιανναίων, να πείσει τον Κανέλλο. Ο Αντωνόπουλος, καλεί στο σπίτι τον Δημητράκη και τον Κανέλλο Δεληγιάννη, δήθεν για να συζητήσουν το θέμα των μπαρουτόμυλων με τους αδελφούς Σπηλιωτόπουλους.

Στο πολυτελές για την εποχή σαλόνι του αρχοντικού των Αντωνόπουλων, οι δύο μεγάλες οικογένειες άκουσαν από τον ενθουσιώδη Παπαφλέσσα τα σχέδια της Φιλικής Εταιρείας για την εξέγερση. Οι Δεληγιανναίοι διστάζουν, γιατί, εκτός της δυσπιστίας, έχουν έναν αδερφό όμηρο πίστης στην Κωνσταντινούπολη και έναν ακόμη, φυλακισμένο στην Τριπολιτσά. Στην κρίσιμη στιγμή, παρεμβαίνει η αδελφή τους Θανάσω λέγοντας ότι, αν είναι να χαθούν τα δύο τους αδέρφια για τη λευτεριά της πατρίδας, ας γίνει το θέλημα του Θεού.

Στην συνάντηση αυτή, που ονομάστηκε «Μυστικός Δείπνος», οι Δεληγιανναίοι υπογράφουν το «συνωμοτικόν», τη μυστική συμφωνία για την άμεση συμμετοχή τους στην επανάσταση.

Αυτή ήταν η σπίθα, που άναψε την μεγάλη φωτιά της επανάστασης του ’21.

Έχοντας πλέον την υποστήριξη των δύο από τις ισχυρότερες οικογένειες της Πελοποννήσου, των Αντωνόπουλων και των Δεληγιανναίων, ο Παπαφλέσσας ενθουσιασμένος, πετάει το ράσο του και ντυμένος με φουστανέλες και βρίσκει στις αρχές Μαρτίου, τον Λόντο και τους άλλους πρόκριτους των Καλαβρύτων. Βλέποντας αυτοί τις υπογραφές των Αντωνόπουλων, των Σπηλιωτόπουλων και των Δεληγιανναίων, έδωσαν και αυτοί, αμέσως τον «Μέγαν Όρκον».

Από τότε, η αίθουσα του αρχοντικού των Αντωνόπουλων θεωρείται ιερή. Μάλιστα, όταν ο Γενναίος Κολοκοτρώνης επισκέφτηκε την Δημητσάνα κατά την διάρκεια των εκλογών του 1859, έσπευσε να επισκεφθεί την οικογένεια των Αντωνόπουλων, παρόλο που ανήκαν σε αντίπαλο συνδυασμό. Μπροστά στα έκπληκτα μάτια των συνυποψήφιων και των αντιπάλων του, ο Γενναίος πέφτει στα γόνατα λέγοντας:

«ευλαβής σιγή αρμόζει εν τη αιθούση εκείνη, ήτις πρώτη ήκουσε το μέγα μήνυμα, όπερ, εκείθεν σκορπισθέν και θριαμβεύσαν, κατέστησε την Ελλάδα ελεύθερον Βασίλειον, εκλέγον ήδη αντιπροσώπους».

Σχόλια

coffee berry
expo360x90
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis