home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΑργολίδαΟικονομίαFeaturedFirst Featured

Ναύπλιο: Ανακαινίζουν καφέ και εστιατόρια – Πότε ανοίγει η εστίαση

Καφέ και εστιατόρια θα ανοίξουν πιθανότητα τις 15 Απριλίου και μόνο στους εξωτερικούς χώρους. Ήδη κάποιοι ιδιοκτήτες στο Ναύπλιο, καθώς και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας έχουν αρχίσει να ανακαινίζουν τα καταστήματά τους περιμένωντας να ακούσουν τα ευχάριστα για την εστίαση καθώς, όπως επισημαίνουν, δεν αντέχουν άλλο να παραμένουν εκτός αγοράς.

To σχέδιο της κυβέρνησης

Σκοπός της κυβέρνησης είναι το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς να ξεκινήσει από το τέλος Μαρτίου με προτεραιότητα στο λιανεμπόριο.

Ημερομηνία «κλειδί» για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου φαίνεται πως είναι η 29η Μαρτίου υπό την μορφή του click away, ενώ δεν αποκλείεται να προηγηθεί το άνοιγμα των συνοικιακών καταστημάτων.

Το λιανεμπόριο αναμένεται να επαναλειτουργήσει με αυστηρά μέτρα προστασίας για να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Σύμφωνα με τα όσα έκανε γνωστά ο Κυριάκος Πιερρακάκης θα μπορούσε να ισχύσει η αποστολή ενός μηνύματος στο 13032 που θα αφορά την μετάβαση σε κατάστημα, το οποίο θα έχει διάρκεια τρεις ώρες και θα μπορεί να αποστέλλεται μόνο μια φορά την ημέρα.

Αναφορικά με άνοιγμα των σχολείων, αυτό το τοποθετείται εάν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα στις 5 Απριλίου, ενώ αυτή τη φορά προτεραιότητα θα δοθεί σε γυμνάσια και λύκεια λόγω των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Η πρώτη χαλάρωση των μέτρων, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, αναμένεται να γίνει ως εξής:

  • Εξετάζεται άρση της απαγόρευσης μετακίνησης από δήμο σε δήμο και το όριο των δύο χιλιομέτρων ώστε να επιτραπεί ξανά η μετακίνηση με αυτοκίνητο εντός της περιφερειακής ενότητας με τον κωδικό «6».
  • Πλήρης επαναλειτουργία στις 29 Μαρτίου για το λιανεμπόριο.
  • Τα σχολεία αναμένεται να ανοίξουν στις 5 Απριλίου και όχι στις 29 Μαρτίου.
  • Άνοιγμα της εστίασης στις 19 Απριλίου με τραπέζια για τους πελάτες στους εξωτερικούς χώρους.

Αποφεύγει να δώσει ημερομηνία ο Σταμπουλίδης

Σε όρους δημοσίων εσόδων, το κόστος από το καθεστώς καθολικού lockdown ανέρχεται σε 1,4 δισ. ευρώ τον μήνα, αν προστεθούν όμως και οι αξίες προϊόντων, εταιριών, εμπορικών συμφωνιών κλπ, το κόστος είναι πολλαπλάσιο.

Αυτό τόνισει σε σημερινή συνέντευξη στο «Money Review» ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Σε ερώτηση, πότε θεωρεί ότι πρέπει να ανοίξει η εστίαση, ο γενικός γραμματέας είπε: «Είναι μια συζήτηση που δεν θα αργήσει να ξεκινήσει. Όμως δεν θα βοηθήσει επί του παρόντος να σας αναφέρω ημερομηνίες κλπ. Αυτό που μπορώ να σας πω, είναι ότι τα ανοίγματα είναι μπροστά μας και τα κλεισίματα πίσω μας».

Ο ίδιος προσεγγίζει το θετικό ισοζύγιο εγγραφών και διαγραφών στο ΓΕΜΗ ως παρακαταθήκη για την επόμενη μέρα αλλά και ως τεκμήριο της αποτελεσματικότητας των μέτρων στήριξης. Ωστόσο συμπληρώνει πως την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων δε μπορεί να την εγγυηθούν οι κρατικές ενισχύσεις. Χρειάζεται να ανοίξει η οικονομία το ταχύτερο δυνατό. Υπογραμμίζει δε, πως επικράτησαν στις πωλήσεις όσες επιχειρήσεις ήταν προετοιμασμένες με ανεπτυγμένες τις ψηφιακές υπηρεσίες τους.

Ο ίδιος αναφέρει ότι, «η χώρα μας εφάρμοσε πρακτικές που συνέβαλαν καθοριστικά στο να μειωθούν κατά το δυνατόν οι δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας στην λειτουργία των εμπορικών επιχειρήσεων. Το click away όσο και το click inside, βοήθησαν την οικονομία και φυσικά δεν επέδρασαν αρνητικά στην μετάδοση του ιού. Σήμερα όμως είμαστε σε άλλη φάση. Χρειάζεται να πορευτούμε αφενός μεν με ασφάλεια στην εμβολιαστική περίοδο που διανύουμε, αφετέρου να επανεκκίνησουμε μόνιμα τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου και των λοιπών υπηρεσιών. Είμαι βέβαιος ότι εάν οι πολίτες γνωρίζουν εξ αρχής ότι οι επιχειρήσεις δεν θα κλείσουν ξανά λίγες ημέρες αργότερα, θα επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και σύνεση στην τήρηση των μέτρων. Να είστε σίγουροι ότι ως οικονομικό υπουργείο έχουμε την ίδια αγωνία με τις επιχειρήσεις για την επαναλειτουργία τους. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με την πανδημία και την οικονομία ανοιχτή».

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button