home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Αργολίδα: Ξεσκεπάστηκε απάτη με ψεύτικα προφίλ στο διαδίκτυο

Τη δράση μιας συμμορίας τεσσάρων ατόμων, που με ψεύτικα προφίλ στο διαδίκτυο κατάφερνε να αποσπάσει χρηματικά ποσά από 22 ανυποψίαστα θύματα, εξιχνίασε μετά από μεθοδική και εμπεριστατωμένη έρευνα το Τμήμα Ασφάλειας Άργους-Μυκηνών.

Για τις υποθέσεις αυτές, κατηγορούνται τέσσερις (4) ημεδαποί, ηλικίας 27, 32 και 49 ετών, αντίστοιχα, καθώς και μία (1) 26χρονη, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για σύσταση συμμορίας και απάτη με υπολογιστή, που περιλαμβάνει και άγνωστο συνεργό τους.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της εμπεριστατωμένης αστυνομικής διερεύνησης, που διεξήχθη από το Τμήμα Ασφάλειας Άργους-Μυκηνών, προέκυψε ότι οι ανωτέρω, ενεργώντας με συγκεκριμένη μεθοδολογία, εξαπατούσαν άτομα, παραθέτοντάς τους ψευδή στοιχεία ως αληθή.

Πιο συγκεκριμένα, δημιουργούσαν ψεύτικα προφίλ σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, μέσω των οποίων αναρτούσαν αγγελίες πώλησης ειδών ρουχισμού και κινητών τηλεφώνων, σε δελεαστικές τιμές. Οι παθόντες πλήρωναν το αντίτιμο των παραγγελιών τους μέσω ταχυδρομικής επιταγής, ως αντικαταβολή, με αποτέλεσμα πρώτα να πληρώνουν και μετά να αντιλαμβάνονται την σε βάρος τους απάτη καθώς στα δέματα υπήρχαν ευτελούς αξίας ενδύματα ή χάρτινες συσκευασίες χυμών, προσομοιάζοντας το σχήμα των κινητών τηλεφώνων.

Από την μέχρι στιγμής έρευνα προέκυψε ότι οι ανωτέρω, κατά το χρονικό διάστημα από το Δεκέμβριο του 2018 έως και το Νοέμβριο του 2020, είχαν διαπράξει συνολικά είκοσι μία (21) περιπτώσεις απατών αποκομίζοντας από την εγκληματική τους δράση παράνομο περιουσιακό όφελος που ξεπερνά τις -2.000- ευρώ, καθώς και μία (1) περίπτωση απόπειρας απάτης.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου, ενώ η αστυνομική έρευνα και η προανάκριση, συνεχίζονται από το Τμήμα Ασφάλειας Άργους-Μυκηνών, για την ταυτοποίηση του συνεργού των ανωτέρω και την εξακρίβωση της τυχόν συμμετοχής τους σε διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας  (www.hellenicpolice.gr) έχουν αναρτηθεί οι ακόλουθες χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή περιπτώσεων εξαπάτησης:

  • Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών – φιλικών προσώπων.
  • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας.
  • Εφόσον άγνωστο άτομο εισέλθει στην οικία σας με οποιαδήποτε πρόφαση (π.χ. διεξαγωγή έρευνας, πώληση κάποιου προϊόντος, ανάγκη να πραγματοποιήσουν μια κλήση κ.λπ.), να μην επιτρέπετε να μεταβαίνει σε άλλους χώρους του σπιτιού σας, πέραν αυτών που χρειάζεται και ποτέ να μην χάνετε την οπτική επαφή μαζί του.
  • Στην περίπτωση αυτή, να προσέχετε τα προσωπικά σας αντικείμενα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αφαίρεσής τους με τη μέθοδο της απασχόλησης.
  • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).
  • Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
  • Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.
  • Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
  • Να μην πείθεσθε εύκολα σε ευκαιριακές αγορές προϊόντων που σας προτείνουν άγνωστα άτομα, ιδιαίτερα δε δίχως να δείτε πρώτα τα προϊόντα αυτά.
  • Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.
  • Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.
  • Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.
  • Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
  • Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.
  • Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

Σχόλια

Ένα σχόλιο

  1. Ευάγγελος Αλεξανδρής

    Κι όμως, κινείται!
    Η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος έδειξε τα δόντια της στην Αργολίδα, δάγκωσε έναν πυρήνα απατεώνων.
    Τρίπολη, Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021
    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
    Εξιχνιάστηκαν είκοσι δύο περιπτώσεις απατών και απόπειρα αυτής στην Αργολίδα
    Για τις υποθέσεις αυτές κατηγορούνται τέσσερα άτομα
    Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για σύσταση συμμορίας και απάτη με υπολογιστή που περιλαμβάνει και άγνωστο συνεργό τους
    Είχαμε καταγγείλει προ πολλού και πολλές φορές την ύπαρξη ψεύτικων προφίλ στην Αργολίδα που σκορπούσαν ψευδείς ειδήσεις στην τοπική κοινωνία με σκοπό αρχικά την παραπλάνηση κι εντοπισμό αφελών και στη συνέχεια την εξαπάτησή τους με πωλήσεις δήθεν “φτηνών” προϊόντων από “γνωστά” άτομα της μικρής τοπικής κοινωνίας, σχεδόν αγροτικού χωριού.
    Είχαμε την αίσθηση τόσο καιρό πως οι καταγγελίες μας έπεφταν στο κενό, αλλά με χαρά διαπιστώνουμε πως κάναμε λάθος. Οι έρευνες καρποφόρησαν, οι κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν στην εισαγγελία για τις διώξεις, οι χρήστες αντιλαμβάνονται πως πρέπει να αφυπνιστούν ώστε να ξεχωρίζουν τα αληθινά προφίλ από τα ψεύτικα, απατεωνίστικα και να παίρνουν τις σχετικές προφυλάξεις ώστε να μην γίνονται θύματα απλής παραπλάνησης αρχικά, νομίζοντας πως το διαδίκτυο είναι ακίνδυνο παιχνίδι. Διότι στη συνέχεια αντιλαμβάνονται με οδύνη πως οι εικονικές παγίδες που στήνονται στις οθόνες μας γίνονται πραγματικά επικίνδυνα τεχνάσματα για τη δημόσια ασφάλεια και τα περιουσιακά μας στοιχεία.
    Και μια συμβουλή πάντα στο τέλος που δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε για να κρατάμε καθαρό τον διαδικτυακό χώρο μας:
    Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.
    Ευάγγελος Αλεξανδρής
    Εκπαιδευτικός, Κοινωνιολόγος, Δημοσιογράφος

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis