home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΑργολίδαΠολιτική

Τρεις υπουργοί καλούνται να δώσουν λύση για τη ρύπανση στον Αργολικό

Την ανάγκη άμεσης εξεύρεσης λύσης στο σοβαρό και πολυεπίπεδο πρόβλημα του βιολογικού καθαρισμού λυμάτων που απορρέουν στον Αργολικό Κόλπο θέτουν με ερωτήσεις τους πολιτικοί, μεταξύ των οποίων ο βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Ανδριανός, ο οποίος απευθύνεται προς τους Υπουργούς Εσωτερικών Μάκη Βορίδη· Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα· και Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό.

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Η εμφανής μόλυνση στον Αργολικό κόλπο από λύματα του βιολογικού καθαρισμού καθιστά επιτακτική την εξεύρεση άμεσης και μόνιμης λύσης στο σοβαρό αυτό πρόβλημα.

Το χρονίζον και πολυεπίπεδο αυτό ζήτημα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην οικολογική ισορροπία της Αργολίδας καθώς επηρεάζει τον σημαντικό βιότοπο, τις συνθήκες ζωής και τον τουρισμό, καθώς, με τις τελευταίες εξελίξεις, και τους παραγωγούς δεδομένου του ότι σταματά η κοπή των πορτοκαλιών λόγω της μη λειτουργίας των συσκευαστηρίων, αφού δεν μπορούν οι επιστρεφόμενες μικρόκαρπες ποσότητες να πάνε προς χυμοποίηση, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα και στην καταβολή των συνδεδεμένων επιδοτήσεων που δικαιούνται οι παραγωγοί εσπεριδοειδών.

Καθίσταται συνεπώς επιτακτική η άμεση εξεύρεση λύσης στο σοβαρό και πολυεπίπεδο αυτό πρόβλημα με τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων και αρμόδιων φορέων, ώστε και το περιβάλλον να προστατεύεται με την αυστηρή τήρηση όλων των κατά νομό υποχρεώσεων, και ο αγροτικός κόσμος που έχει πληγεί σοβαρά από την πανδημία να μην πληρώσει το μάρμαρο.

Κατόπιν αυτών,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ:

  1. Με ποιες ενέργειες θα δοθεί άμεσα μόνιμη λύση στο σοβαρό και σύνθετο πρόβλημα του βιολογικού καθαρισμού λυμάτων που απορρέουν στον Αργολικό Κόλπο».

Ερώτηση Αρσένη

Ερώτηση για τη ρύπανση του Αργολικού Κόλπου κατέθεσε και ο βουλευτής του ΜέΡΑ 25 Κρίτων Αρσένης.

Όπως σημειώνεται σε αυτή:

«Ο υγρότοπος της Νέας Κίου έχει μήκος περίπου 6 χλμ. και βρίσκεται ανάμεσα στην παραλιακή οδό Νέας Κίου-Ναυπλίου και τη θάλασσα. Αν και υποφέρει από μπαζώματα και σκουπίδια έχει μεγάλη οικολογική αξία, διότι αποτελεί βιότοπο για πολλά υδρόβια και παρυδάτια πουλιά (περίπου 140 είδη). Επίσης, μαζί με τον υγρότοπο του Μουστού αποτελεί ενδιάμεσο σταθμό για τα μεταναστευτικά.

Στο υγρότοπο αυτόν για πολλοστή φορά και σύμφωνα με το ΑΠΕ στις 6.2.2021 “μεγάλη θαλάσσια ρύπανση προκλήθηκε από το βιολογικό στην Αργολίδα. Η έντονη δυσοσμία που επικράτησε το πρωί της Παρασκευής 5 Φεβρουαρίου στο Ναύπλιο και το Άργος από τον βιολογικό στην παραλιακή Ναυπλίου Νέας Κίου προκάλεσε την επέμβαση του Λιμεναρχείου. Στα πλαίσια της διερεύνησης του συμβάντος, το Λιμεναρχείο κατά την αυτοψία του διαπίστωσε εκτεταμένη ρύπανση στον Αργολικό κόλπο στην εκβολή των εκροών του βιολογικού, με έντονη δυσοσμία που προκλήθηκε από τα χυμοποιεία της περιοχής που αυτή την περίοδο δουλεύουν με εντατικούς ρυθμούς. Το σημείο που καταλήγει ο βιολογικός είναι άμεσα συνδεδεμένος με τον Υγρότοπο της περιοχής Ναυπλίου Νέας Κίου.”

Οι πολίτες της Αργολίδας γνωρίζουν ότι κατά πάσα πιθανότητα με την ανεξέλεγκτη ρίψη των υγρών αποβλήτων των χυμοποιείων, η μονάδα ουσιαστικά βγαίνει εκτός λειτουργίας, δημιουργώντας από τη μια αυτή την αποπνικτική δυσοσμία στην ατμόσφαιρα και από την άλλη, όλα τα λύματα διοχετεύονται ακάθαρτα στην παραλία του υγροβιότοπου και στον Αργολικό κόλπο. Την εγκατάσταση του βιολογικού καθαρισμού λειτουργεί μέσω σύμβασης ιδιωτική εταιρεία.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός :

Πόσες περιβαλλοντικές παραβάσεις έχουν διαπιστωθεί τα τελευταία χρόνια από τις αρμόδιες υπηρεσίες αναφορικά με τα απόβλητα των χυμοποιείων και τη λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού; Λειτουργεί σωστά ο βιολογικός; Υπαρχουν παράνομες εκροές αποβλήτων χυμοποιείων προς αυτόν ή κατευθείαν προς τον υγρότοπο Νέας Κίου; Τι μέτρα δεσμεύεται να πάρει η κυβέρνηση για την άμεση επίλυση του ζητήματος;

Σύμφωνα με την Ειδική Γραμματεία Υδάτων υπάρχουν δεκάδες Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Υδάτων στη χώρα σε μη συμμόρφωση, είτε γιατί δεν λαμβάνουν επαρκή αριθμό μετρήσεων ή γιατί παράμετροι που ελέγχονται στην εκροή δεν είναι εντός των ορίων που θέτει η σχετική Οδηγία. Τι δεσμεύεστε να κάνετε για την άμεση επίλυση του προβλήματος;»

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button