home design 800x400
home design 1170Χ320

ΚΚΕ: Άχρηστος ο Βιολογικός Ναυπλίου – Άργους

Βιολογικός Ναυπλίου Άργους

Μεγάλοι κίνδυνοι για την υγεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της Αργολίδας από τη ρύπανση του Αργολικού κόλπου και την μόλυνση του περιβάλλοντος, συντελείται από την προβληματική λειτουργία της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (Ε.Ε.Λ.) Άργους – Ναυπλίου. Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Αργολίδας του ΚΚΕ. Και συνεχίζει:

«Η κατάσταση έχει φτάσει σε οριακό σημείο εξαιτίας της πολιτικής που εφάρμοσαν τόσο οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών όσο και οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές που έχουν και την άμεση ευθύνη.

Τα προβλήματα που υπάρχουν στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων, έχουν να κάνουν με  το μηχανολογικό εξοπλισμό που λόγο παλαιότητας παρουσιάζει πολλά προβλήματα στη  λειτουργία του (έχει να αντικατασταθεί από το 1993), αλλά και λόγω τεχνολογικής ανεπάρκειας αδυνατεί να επεξεργαστεί τόσο όγκο λυμάτων με αποτέλεσμα, τις συχνές βλάβες σε πολλά σημεία και συχνά-πυκνά έξοδο ανεπεξέργαστων λυμάτων. Παράλληλα μια  σειρά από φθορές, όπως ο  αγωγός που πάνε τα λύματα στο βιολογικό καθαρισμό καθώς και ο υποθαλάσσιος αγωγός εκροής έχουν σαπίσει, είναι σχεδόν κατεστραμμένοι, όταν βρέχει παρατηρούνται μεγάλες εισροές όμβριων κλπ με αποτέλεσμα ποσότητες λυμάτων να καταλήγουν στα θάλασσα. Ενώ κάθε φορά που έχουμε έντονη βροχόπτωση η μονάδα προκειμένου να μη πλημμυρίσει, διακόπτει τη λειτουργία της.

Το πιο επικίνδυνο και εγκληματικό για την υγεία που προκύπτει από τη λειτουργία της Ε.Ε.Λ., είναι η ανεξέλεγκτη διάθεση της ρυπογόνου λυματολάσπης. Αυτή διατίθεται στον ΧΑΔΑ στα «Γκριμάρια»και στραγγίζει- καταλήγει στη θάλασσα.

Χυμοποιεία και πυρηνελουργεία πολλές φορές δεν λειτουργούν τους βιολογικούς καθαρισμούς όπως προβλέπεται ή δεν τους αναβαθμίζουν, γιατί αυτό κοστίζει και μειώνει τα κέρδη τους.

Η καταγγελία της σύμβασης της ΔΕΥΑ του Δήμου Άργους-Μυκηνών με τα χυμοποιεία που υπογράφτηκε ως αορίστου χρόνου λίγες μέρες πριν, ενώ ήξεραν τι γίνεται, είναι μια κίνηση εντυπωσιασμού και συγκάλυψης των ευθυνών.Να αφήσουν έξω από τα «παιχνίδια τους» και τις διαμάχες τους -βιομήχανοι, Περιφέρεια και δήμοι- τους εργαζομένους στα εργοστάσια και τους βιοπαλαιστές αγρότες που αγωνιούν καθημερινά για την επιβίωση των οικογενειών τους.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με ανεξέλεγκτες ΧΑΔΑ που υπάρχουν στις θέσεις «Γκριμάρια» και «Καραθώνα» αντίστοιχα στους δήμους Άργους-Μυκηνών και Ναυπλίου, με τα  στραγγίδια από τους ΧΑΔΑ να καταλήγουν στον Αργολικό κόλπο, έχει σαν αποτέλεσμα την τεράστια περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής, την δυσοσμία και κινδύνους μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα.

Μέσα από την υποστελέχωση και την έλλειψη μόνιμου και ειδικευμένου προσωπικού, η μονάδα του βιολογικού καθαρισμού παραχωρήθηκε μέσω σύμβασης σε ιδιωτική εταιρεία, χωρίς ταυτόχρονα να λύνονται τα σοβαρά λειτουργικά προβλήματα, αφού ούτε η αναβάθμιση του εξοπλισμού είναι στην προτεραιότητα, ούτε η συντήρησή του γίνεται σωστά και με επάρκεια. Επιπλέον, το μεγάλο κόστος της ενέργειας και οι όποιες σοβαρές βλάβες που παρουσιάζονται, επιβαρύνουν οικονομικά τα λαϊκά στρώματα της περιοχής μέσα από τα τιμολόγια και τα χαράτσια. Οι έλεγχοι για την σωστή λειτουργία και την ποιότητα εκροής είναι σχεδόν ανύπαρκτοι.

Την ευθύνη για όλη αυτή τη κατάσταση φέρουν όλες οι κυβερνήσεις και οι τοπικές δημοτικές αρχές Άργους-Μυκηνών και Ναυπλίου καθώς και η Περιφέρεια Πελοποννήσου, που χωρίς σχεδιασμό και πρόγραμμα αδιαφορούν για τις αναγκαίες  υποδομές οργάνωσης και προστασίας του περιβάλλοντος, τη προστασία της δημόσιας υγείας και την ποιότητα ζωής. Γιατί έχουν κριτήριο το «κόστος- όφελος» και επιλέγουν να εξυπηρετούν τα συγκεκριμένα συμφέροντα των ομίλων και των βιομηχάνων, επιλέγουν έργα βιτρίνας, αναπλάσεις κλπ  και αδιαφορούν για τις υποδομές, τις κοινωνικές ανάγκες και την ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος.

Ο αποπροσανατολιστικός διαδικτυακός καυγάς μεταξύ των δύο δημοτικών αρχών δεν μπορεί να κρύψει ούτε τις ευθύνες τους ούτε τη συμφωνία τους στο κύριο. Ότι η πολιτική τους έχει κριτήριο το κέρδος και ότι στο τέλος το λογαριασμό θα τον στείλουν στους δημότες.

Αποδεικνύεται ακόμα μια φορά, ότι εντός των τειχών του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και των δεσμευτικών οδηγιών της ΕΕ, καμιά αστική κυβέρνηση, καμία δημοτική και περιφερειακή αρχή, δεν μπορεί να διασφαλίσει φιλολαϊκή διαχείριση τέτοιων ζητημάτων, με βάση την  ουσιαστική ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών.

Οι δυνάμεις του ΚΚΕ τόσο στα περιφερειακό συμβούλιο όσο και στους δήμους Άργους και Ναυπλίου, έχουν αναδείξει τα ζητήματα τόσο του βιολογικού όσο και συνολικά της ιδιωτικοποίησης διαχείρισης των απορριμμάτων κ.α.

H Tομεακή Επιτροπή Αργολίδας του ΚΚΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους, όλο τον λαό της περιοχής, να βγάλει τα συμπεράσματά του και να απαιτήσει εδώ και τώρα λύσεις για όλα τα παραπάνω προβλήματα του βιολογικού καθαρισμού και συνολικά τηπροστασία από τηρύπανση του Αργολικού κόλπου. Να καταδικάσει όλες αυτές τις δυνάμεις που από τη μια αποθεώνουν την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και από την άλλη υπερασπίζονται μέχρι κεραίας την πολιτική που οδηγεί σε  καταστροφή του περιβάλλοντος και υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων με ταυτόχρονους κινδύνους για την υγεία του.

• Να προχωρήσουν άμεσα όλα τα απαιτούμενα έργα αναβάθμισης της μονάδας και των αντίστοιχων δικτύων, μέσα από ολοκληρωμένη επιστημονική μελέτη και επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων. Άμεσα πρόσληψη μόνιμου απαραίτητου προσωπικού στις ΔΕΥΑ και το βιολογικό καθαρισμό, με εφαρμογή όλων των μέτρων ασφάλειας και υγιεινής.Κανένας ιδιώτης στη διαχείριση του βιολογικού.

• Να υποχρεωθούν οι βιομήχανοι να λειτουργούν τους βιολογικούς που διαθέτουν, σύμφωνα με όλες τις επιστημονικές οδηγίεςγια ασφαλή λειτουργία και να τους αναβαθμίσουν.

• Να μειωθούν τα δημοτικά τέλη στις λαϊκές οικογένειες των δήμων Αργούς-Μυκηνών και Ναύπλιου που επιβαρύνονται οικονομικά τόσα χρόνια χωρίς ουσιαστικά να έχουν βιολογικό.

• Να γίνονται ουσιαστικοί έλεγχοι από δημόσιες υπηρεσίες για τη τήρηση των περιβαλλοντολογικών ορών».

Σχόλια

Ένα σχόλιο

  1. Σόφη Θεοδωρίδου

    Επιτέλους, μια ολοκληρωμένη τοποθέτηση για το ζήτημα.

riviera banner

newsletter banner anagnostis