home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Βιολογικός: Πότε κλείνουν οι στρόφιγγες; Θα οδηγηθούν σε κλείσιμο 4 βιομηχανίες;

Ρύπανση στον Αργολικό κόλπο από τα λύματα που πάνε στο βιολογικό Άργους - Ναυπλίου από τα χυμοποιία

Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η διαδικασία της καταγγελίας των συμβάσεων τεσσάρων βιομηχανιών της Αργολίδας με το Βιολογικό καθαρισμό Άργους – Ναυπλίου για την διοχέτευση λυμάτων στο βιολογικό καθαρισμό, κάτι που θα γίνει αύριο, σύμφωνα με δηλώσεις του Πέτρου Διολίτση στο anagnostis.org

Η απόφαση της ΔΕΥΑ Άργους – Μυκηνών που λήφθηκε την Τρίτη, μετά το σάλο που έχει δημιουργηθεί με τη ρύπανση του Αργολικού Κόλπου, αφορά την πρόθεση της διαχειρίστριας δημοτικής επιχείρησης να σταματήσει να δέχεται τα λύματα. Δηλαδή δεν έκλεισε κάποια στρόφιγγα, ώστε να σταματήσει να τα δέχεται.

Η ΔΕΥΑΑΡ-Μ μέχρι στιγμής έχει αποφασίσει:

  • Εγκρίνει να ληφθεί απόφαση, δυνάμει της οποίας η Δ.Ε.Υ.Α.ΑΡ.Μ., κατ’ εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 5 των ενεργών μεταξύ μας συμβάσεων, να καταγγείλει τις συμβάσεις αυτές που έχει καταρτίσει και με τις τέσσερις ελεγχόμενες βιομηχανίες, καθόσον οι τελευταίες έχουν παραβιάσει τις συμβατικές τους υποχρεώσεις, που απορρέουν από τις παρ. 1, 4, και 7 του άρθρου 2, των ιδίων ως άνω συμβάσεων.
  • Να κοινοποιηθεί η παρούσα με δικαστικό επιμελητή στις εμπλεκόμενες βιομηχανίες έτσι ώστε να λάβουν γνώση και να διακόψουν την παροχέτευση των βιομηχανικών αποβλήτων τους προς την μονάδα του βιολογικού καθαρισμού Άργους – Ναυπλίου
  • Η παρούσα να κοινοποιηθεί με δικαστικό επιμελητή και προς τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες (Εισαγγελία Ναυπλίου, Λιμενικό Σώμα, Δ/νση Περιβάλλοντος, Δ/νση Ανάπτυξης), καθώς και στο γραφείο του κ. Αντιπεριφερειάρχη για τις περαιτέρω δικές τους ενέργειες.

Η καταγγελία

Ο anagnostis.org επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑ Άργους Μυκηνών Πέτρο Διολίτση, μετά την επίσκεψή του στον εισαγγελέα Ναυπλίου, κατά την οποία τον ενημέρωσε για την πρόθεση της δημοτικής επιχείρησης.

Σύμφωνα με τον κο Διολίτση μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει επιδοθεί η καταγγελία της σύμβασης, κάτι που όπως δηλώνει θα πράξει αύριο Πέμπτη. Έχει όμως ληφθεί η απόφαση της ΔΕΥΑΡΜ. Η επίδοση της καταγγελίας των συμβάσεων θα γίνει την Πέμπτη τονίζει ο κος Διολίτσης.

Να σημειωθεί ότι μετά από αυτή την ενέργεια υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να ανακληθεί η άδεια των εργοστασίων, εκτός κι αν υπάρξει εναλλακτική λύση για τα λύματα με άλλον βιολογικό καθαρισμό.

Η απόφαση της ΔΕΥΑΡΜ

Η απόφαση της ΔΕΥΑΡΜ με την οποία αποφασίζει να καταγγελθεί η σύμβαση με τις βιομηχανίες έχει αναρτηθεί ήδη στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και αναφέρει μεταξύ άλλων:

Επιβολή κυρώσεων στις βιομηχανίες χυμοποίησης λόγω διοχέτευσης λυμάτων εκτός συμβατικών ρυπαντικών ορίων της σύμβασης.

Δειγματοληπτικοί έλεγχοι

Στα πλαίσια της υπ’ αριθμ. 2150/9-10-2020 Σύμβασης για τη «Λειτουργία – Συντήρηση Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Άργους – Ναυπλίου», ανατέθηκε σε συγκεκριμένη εταιρεία να διεξέγει σειρά δειγματοληψιών από τις βιομηχανίες χυμοποίησης, με τις οποίες έχουν καταρτιστεί συμβάσεις παροχέτευσης Βιομηχανικών Λυμάτων στις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων Άργους Ναυπλίου, ενώ παράλληλα η άνω ανάδοχος εταιρεία πραγματοποίησε διεξοδικούς ελέγχους, για την εκ μέρους τους υλοποίηση των συμβατικών τους υποχρεώσεων.

Συγκεκριμένα, κατά το χρονικό διάστημα από 2 έως 14-2-2021, πραγματοποιήθηκαν εντατικοί και κυκλικοί έλεγχοι, μέσω τυχαίων δειγματοληψιών στις συμβεβλημένες με εμάς βιομηχανίες χυμοποίησης, με σκοπό τον προσδιορισμό των ρυπαντικών παραμέτρων των εξερχόμενων υγρών αποβλήτων, από τις παραγωγικές μονάδες χυμοποίησης, σύμφωνα με τα όρια που έχουν καθοριστεί στις συμβάσεις με τη ΔΕΥΑΑΡ-Μ. Συνολικά έγιναν 3 κυκλικές δειγματοληψίες σε 24ωρη βάση (κατ’ ελάχιστον τρία δείγματα ανά ημέρα), ανά βιομηχανία.

Τι έδειξαν οι αναλύσεις

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων για τις χημικές παραμέτρους C.O.D και B.O.D. 5, ανά βιομηχανία χυμοποίησης, αποτυπώνονται αναλυτικά στους ακόλουθους πίνακες:

Από τα ως άνω αποτελέσματα των αναλύσεων προκύπτει ότι οι παράμετροι C.O.D και B.O.D. 5, των εισερχόμενων λυμάτων και των τεσσάρων ως άνω ελεγχόμενων βιομηχανιών χυμοποίησης στην Ε.Ε.Λ., ήταν άνω του ανώτατου επιτρεπόμενου ορίου και μάλιστα με μεγάλη απόκλιση, κατά παράβαση της παρ. 7 του άρθρου 2 των μεταξύ μας συμβάσεων.

Ακολούθως, κατόπιν επισκέψεως, στις 10-2-2021, στις εγκαταστάσεις των βιομηχανιών χυμοποίησης, μεικτού κλιμακίου, απαρτιζόμενο από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΑΡ-Μ Πέτρο Διολίτση, του υπαλλήλου της δημοτικής επιχείρησης, Δημητρίου Μπούτσικου και των υπαλλήλων της αναδόχου εταιρείας Μιχαήλ Βεληβασάκη και Γιάννη Όλγα, διαπιστώθηκαν συγκεκριμένες παραβάσεις, σε σχέση με τις συμβατικές τους υποχρεώσεις, όπως η μη εγκατάσταση οργάνων μέτρησης ρυπαντικών παραμέτρων C.O.D και B.O.D. 5. ή η μη σωστή λειτουργία του συγκεκριμένου οργάνου.

Γιατί καταγγέλλονται οι συμβάσεις

Η ΔΕΥΑ Άργους – Μυκηνών βλέποντας ότι δεν τηρούνται κάποιοι από τους όρους που έχουν συμφωνηθεί με τις ελεγχόμενες βιομηχανίες χυμοποίησης αποφάσισε να καταγγείλει τις συμβάσεις αυτές που έχει καταρτίσει και με τις τέσσερις επιχειρήσεις, καθόσον οι τελευταίες έχουν παραβιάσει τις συμβατικές τους υποχρεώσεις, που απορρέουν από τις παρ. 1, 4, και 7 του άρθρου 2, των ιδίων ως άνω συμβάσεων.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΑΡ-Μ Λουκάς Κούρος: «Ζητάμε να προβείτε σε όλες τις νόμιμες διαδικασίες για να διασφαλίσετε τους όρους της σύμβασης με τα εργοστάσια που έχουν υπογράψει. Η ρύπανση του Αργολικού κόλπου είναι αδιαπραγμάτευτη. Όλα τα στοιχεία και οι μετρήσεις του φορτίου που δέχεται ο βιολογικός θα πρέπει να ελέγχονται καθημερινά ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα ρύπανσης που πρόσφατα όλοι είδαμε. Εκτός των μετρήσεων της εταιρείας με την επωνυμία «ΔΙΑΛΥΝΑΣ ΑΕ» και της «ΑΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΑΘΗΝΩΝ» και το γενικού χημείου του κράτους θα πρέπει να κάνει μετρήσεις προς αποφυγή αμφισβητήσεων και διασφάλιση των Σελ. 6/7 περιβαλλοντικών όρων της λειτουργίας του βιολογικού. Κακώς επιτρέψατε τη λειτουργία όλο το προηγούμενο διάστημα χωρίς να υπάρχει εγκαταστημένο όργανο μέτρησης του ρυπαντικών παραμέτρων C.O.D και BOD5, των βιομηχανιών καθώς επίσης και ηλεκτρονικό αρχείο δεδομένων. Με την ανοχή σας αυτή είδαμε τα αποτελέσματα. Έστω και καθυστερημένα να αναλάβετε τις ευθύνες σας με βάση το νόμο. Ψηφίζουμε ναι με την προϋπόθεση ότι έχουν τηρηθεί όλες οι νόμιμες διαδικασίες από τον κ. Πρόεδρο και το Γενικό Διευθυντή και τα στοιχεία που προσκομίστηκαν είναι νόμιμα και έγκυρα».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Πέτρος Διολίτσης απαντώντας στον κ. Κούρο σημείωσε: «Σας υπενθυμίζω ότι με βάση τη σύμβαση που έχουμε καταρτίσει με την Ανάδοχο εταιρεία «ΔΙΑΛΥΝΑΣ ΑΕ», η τελευταία έχει αναλάβει τη λειτουργία και τη συντήρηση της Ε.Ε.Λ. Άργους Ναυπλίου, δηλαδή μεταξύ των συμβατικών της υποχρεώσεων είναι ο έλεγχος των ρυπαντικών παραμέτρων των εξερχόμενων υγρών αποβλήτων, από τις παραγωγικές μονάδες χυμοποίησης. Η ανάδοχος μας γνωστοποίησε για πρώτη φορά ότι τα προαναφερόμενα εργοστάσια χυμοποίησης στερούνταν εγκατεστημένου οργάνου μέτρησης των ρυπαντικών παραμέτρων C.O.Dκαι B.O.D. 5. και ηλεκτρονικού αρχείου δεδομένων, μόλις την 5η-2-2021, μέσω γραπτού μηνύματος που απέστειλαν στην προσωπική μου διεύθυνση στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Αμέσως, μόλις διάβασα το μήνυμα επικοινώνησα με τον Εμμανουήλ Διαλυνά, στον οποίο έδωσα εντολή στην Ανάδοχο να προβεί σε εντατικούς ελέγχους, μέσω κυκλικών δειγματοληψιών, προκειμένου να εντοπιστεί το πρόβλημα και να επιβληθούν κυρώσεις στους παραβάτες. Επίσης αναφορικά με τις αναλύσεις των μετρήσεων από την εταιρεία «ΔΙΑΛΥΝΑΣ Α.Ε.» θα πρέπει να σας πω ότι το εργαστήριο της είναι πιστοποιημένο από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ.) και η «ΑΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΑΘΗΝΩΝ» είναι ίσως το μεγαλύτερο εργαστήριο που υπάρχει στην Ελλάδα ομοίως και αυτό πιστοποιημένο από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ.), οπότε όπως φαντάζομαι καταλαβαίνετε δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης των αποτελεσμάτων των μετρήσεων».

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΑΡ-Μ κατόπιν των όσως προαναφέρθηκαν και μετά από διαλογική συζήτηση, ομόφωνα αποφάσισε:

  1. Αποδέχεται την εισήγηση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Πέτρου Διολίτση
  2. Εγκρίνει να ληφθεί απόφαση, δυνάμει της οποίας η Δ.Ε.Υ.Α.ΑΡ.Μ., κατ’ εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 5 των ενεργών μεταξύ μας συμβάσεων, να καταγγείλει τις συμβάσεις αυτές που έχει καταρτίσει και με τις τέσσερις ελεγχόμενες βιομηχανίες, καθόσον οι τελευταίες έχουν παραβιάσει τις συμβατικές τους υποχρεώσεις, που απορρέουν από τις παρ. 1, 4, και 7 του άρθρου 2, των ιδίων ως άνω συμβάσεων.
  3. Να κοινοποιηθεί η παρούσα με δικαστικό επιμελητή στις εμπλεκόμενες βιομηχανίες έτσι ώστε να λάβουν γνώση και να διακόψουν την παροχέτευση των βιομηχανικών αποβλήτων τους προς την μονάδα του βιολογικού καθαρισμού Άργους – Ναυπλίου
  4. Σελ. 7/7 4.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis