home design 800x400
home design 1170Χ320

Τρομερές απώλειες για την αγκινάρα σε Ίρια και Άργος

Τρομερές απώλειες έχει υποστεί η καλλιέργεια της αγκινάρας σύμφωνα με γεωπόνους και παραγωγούς των περιοχών του Άργους και των Ιρίων. Ο κ. Γαμβρουλάς Γιώργος, γεωπόνος στην περιοχή του Νέου Ήραιου εξηγεί ότι η καλλιέργεια της αγκινάρας έχει περιοριστεί δραματικά τα τελευταία χρόνια καθώς δεν προτιμάται από τους καταναλωτές ως νωπό προϊόν.

Στην περιοχή του καλλιεργούνται συνολικά περίπου 60 στρέμματα και οι συγκομιδές ξεκινάνε τέλη Μαρτίου, δηλαδή έχουν καλλιεργηθεί όψιμα. Όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες, σε περιοχές που καλλιεργήθηκε πρώιμα, δημιουργήθηκε μεγάλο πρόβλημα με τις συγκομιδές καθώς τώρα οι αγκινάρες βρίσκονται στη διαμόρφωση του ανθικού στελέχους, το οποίο έχει καεί, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει εμπορεύσιμο προϊόν.

Ο κ. Μπέκος Κώστας είναι παραγωγός αγκινάρας 40 χρόνια στο χωριό Δαλαμανάρα, στο Άργος. Φέτος καλλιέργησε μόνο 13 στρέμματα σε σύγκριση με άλλες χρονιές που καλλιεργούσε τα διπλάσια. Η καταστροφή που υπέστει προβλέπεται να είναι σημαντική καθώς οι πρώιμες ποικιλίες, όπως οι καλαματιανές και οι λευκαδίτικες, όπου ήδη έχει ξεκινήσει η συγκομιδή, κάηκαν, ενώ κανονικά θα γινόντουσαν άλλες 8 συγκομιδές. Περιορισμένα έχει βάλει και την ποικιλία της κόκκινης αγκινάρας, η οποία είναι όψιμη και δεν έχει επηρεαστεί.

Με πληροφορίες από agrotypos.gr.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis