home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Κορωνοϊός: Πώς έφθασε το Άργος στο νέο σκληρό lockdown

Lockdown στο Άργος

Η έκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού που παρατηρείται στον Δήμο Άργους – Μυκηνών ήταν ο λόγος που η περιοχή εντάχθηκε στις «κόκκινες», με τα ανάλογα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα που έζησε πάλι όλη η Αργολίδα πριν λίγο καιρό, όπου πάλι είχε επιβληθεί σκληρό lockdown σε όλο το νομό, σε αντίθεση με τώρα που περιορίζεται σε ένα Δήμο. Τα ενεργά κρούσματα στο Δήμο Άργους – Μυκηνών είναι αυτή τη στιγμή 59 ενώ στις 9 Φεβρουαρίου ήταν 16, παρουσιάζοντας μεγάλη αύξηση μέσα σε 10 μόλις μέρες.

Η γειτνίαση με το Ναύπλιο και η δυνατότητα που έχουν οι Αργείτες να πάνε να ψωνίσουν στον όμορο Δήμο, δεν μέτρησε στην απόφαση Χαρδαλιά, που πάρθηκε έπειτα από πρόταση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Έτσι λοιπόν κλείνει μόνο το Άργος και τα χωριά του, από τις 6 το πρωί του Σαββάτου μέχρι και την 1η Μαρτίου.

Η προέλευση των κρουσμάτων

Το άνοιγμα των σχολείων επιδείνωσε το πρόβλημα και στους δύο Δήμους της Αργοναυπλίας, καθώς τα κρούσματα σε μαθητές και τις οικογένειές τους ήταν συνεχή τις τελευταίες εβδομάδες, με αρκετά τμήματα, ακόμα και ολόκληρες σχολικές μονάδες, να κλέινουν, ανοίγοντας πάλι το δρόμο για την τηλεκπαίδευση.

Επίσης έχουν εντοπιστεί κρούσματα και σε μαζικούς χώρους δουλειάς όπως εργοστάσια και συσκευαστήρια, κάτι λίγο πολύ αναμενόμενο αυτή την εποχή.

Επιδιωκόμενος σκοπός των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων είναι και ο περιορισμός της κινητικότητας των Ρομά, που είναι δυσκολότερο να ελεγχθούν, εγκυμονώντας κινδύνους για περαιτέρω διασπορά στην κοινότητα. Η ευρύτερη περιοχή του Άργους έχει αρκετούς τέτοιους πληθυσμούς.

Έμφραγμα στην τοπική οικονομία

Με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που εξέτασαν οι λοιμωξιολόγοι, ο Δήμος Άργους – Μυκηνών εισήλθε σε επίπεδο αυξημένου κινδύνου. Αυτό σημαίνει πως το λιανεμπόριο θα πρέπει να λειτουργήσει πάλι με τη μέθοδο του click away, και κάποια συγκεκριμένα μαγαζιά με click in shop. Το ωράριο τους θα είναι μέχρι μέχρι τις 5 το απόγευμα, ενώ ακόμα δεν έχει υπάρξει κάποια αντίδραση από το μουδιασμένο Εμπορικό Σύλλογο Άργους.

Η απογοήτευση, η αγωνία και ο προβληματισμός για το μέλλον είναι τα συναισθήματα που κυριαρχούν πλέον στον εμπορικό κόσμο του Αργους που έβλεπε δειλά δειλά, έστω και με περιορισμένη κίνηση, να ανακτά κάπως μέρος των χαμένων εσόδων που χρειάζονταν τα καταστήματα για να καλύψουν σε πρώτη φάση τις συσωρευμένες υποχρεώσεις τους.

Οι εκπτώσεις ήταν ένα επιπλέον κίνητρο για τους καταναλωτές να βγουν και να κάνουν τα ψώνια τους όπως είχαν συνηθίσει και όχι με την αποτυχημένη μέθοδο του click away. Όπως όλα δείχνουν αυτό θα συνεχιστεί, με το Ναύπλιο να ωφελείται σε βάρος των εμπόρων του Άργους, καθώς οι Αργείτες πιθανότατα θα στραφούν προς τη γειτονική πόλη.

Η επόμενη «κόκκινη» μέρα

Στο επίπεδο Β, αυξημένου κινδύνου, στις «κόκκινες» δηλαδή περιοχές, όπου εντάσσονται από αύριο Άργος, Κόρινθος και Νεμέα, ισχύουν τα εξής μέτρα:

1ον. Η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί, πλην της Αττικής.

2ον. Λειτουργούν δια ζώσης μόνο τα Γυμνάσια (τα Λύκεια λειτουργούν με τηλε-εκπαίδευση)

3ον. Στους χώρους λατρείας, επιτρέπονται μέχρι 9 άτομα κατά την τέλεση λειτουργιών.

4ον. Η λειτουργία καταστημάτων γίνεται με την μέθοδο της παράδοσης click away. Στα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης, καθώς και τα κομμωτήρια, τα καταστήματα περιποίησης και τα βιβλιοπωλεία γίνεται με προκαθορισμένο ραντεβού (click-in-a-shop) και με 1 άτομο ανά 25 τ.μ. Κλειστά τα καταστήματα τις Κυριακές.

Σχόλια

Ένα σχόλιο

  1. αμα δεν σας τελειωσουν δεν θα ησυχασουν..κολληστε ολη μερα και το βραδυ απαγορευση παρανομη..οσο για τους ηλιθιους που πηγαν να κανουν τεστ..δωρεαν σου λεει ..καλο θα ναι..ο κορωνοιος θα εξαπλωθει παντου και τα εμβολια τους δεν λειτουργούν..

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis