home design 1800x300 (banner)
ΑργολίδαΠολιτική

Γκιόλας κατά Κωστούρου: Oι αλήθειες που ξέχασε ο δήμαρχος για το νοσοκομείο Ναυπλίου

Με αφορμή προχθεσινό δελτίο τύπου υπογραφόμενο από το «Δήμο Ναυπλιέων» που αφορά προκήρυξη επτά θέσεων ιατρών για το νοσοκομείο Ναυπλίου, την οποία θεωρεί αναβάθμιση που βάζει τέλος «σε παλαιότερες άστοχες πρακτικές προσπάθειας υποβάθμισης του ρόλου του Νοσοκομείου Ναυπλίου», απευθύνοντας έτσι μομφή στις ενέργειες της προηγούμενης πολιτικής και διοικητικής ηγεσίας, υπουργείου και νοσοκομείων, και προκειμένου να αποκατασταθεί η αλήθεια, υπενθυμίζονται τα εξής:

  • Κατά την προηγηθείσα περίοδο (υπό το καθεστώς των μνημονιακών περιορισμών) προκηρύχθηκαν 13 συνολικά θέσεις μόνιμων ιατρών για τη Ν.Μ. Ναυπλίου (2 Χειρουργικής, 2 Αναισθησιολογίας, 2 Ψυχιατρικής, 1 Παθολογίας, 1 Οφθαλμολογίας, 1 Καρδιολογίας, 1 Παιδοψυχιατρικής, 1 Παθολογικής ογκολογίας, 1 Ακτινοδιαγνωστικής, 1 Ιατρικής Βιοπαθολογίας). Αν λοιπόν η σημερινή προκήρυξη των 7 θέσεων συνιστά αναβάθμιση, τότε κατά μείζονα λόγο συνιστούσε αναβάθμιση η προκήρυξη των διπλάσιων θέσεων.
  • Επιπλέον, κατά την προηγηθείσα περίοδο, με σχετική απόφαση και στενή προσωπική μέριμνα των διοικήσεων των Νοσηλευτικών Μονάδων, εκπονήθηκε και κατατέθηκε πρόταση ΕΣΠΑ μέσω της οποίας προστέθηκε νέος και αντικαταστάθηκε παλιός εξοπλισμός αξίας 398.000 ευρώ.  Για πρώτη φορά αξιοποιήθηκε πρόγραμμα ΕΣΠΑ για τη Ν.Μ. Ναυπλίου αναβαθμίζοντας στην πράξη την ποιότητα αλλά και το εύρος των παρεχόμενων υπηρεσιών με τα παρακάτω εννέα (9) έργα:

– ένα πλήρες λαπαροσκοπικό σύστημα HD, 3D για τις ανάγκες της χειρουργικής κλινικής,

– ένα πλήρες αναισθησιολογικό συγκρότημα,

– ένα νέο ακτινογραφικό συγκρότημα,

– ένα νέο σύγχρονο φορητό ακτινογραφικό μηχάνημα,

– μία σύγχρονη συσκευή ηλεκτροθερμικής συγκόλλησης αγγείων,

– μία τελευταίας τεχνολογίας σκιαλυτική λυχνία με δορυφόρο, τύπου led για το χειρουργείο,

– μία τράπεζα γενικής χειρουργικής σύγχρονη και εργονομική σε αντικατάσταση παλαιότερης 25ετιας,

– μία πλήρης εξεταστική μονάδα «ΩΡΛ-unit»,

– ένα ψηφιακό ενδοσκοπικό σύστημα βίντεο-βρογχοσκόπησης για το πνευμονολογικό τμήμα).

  • Επίσης, κατά την προηγηθείσα περίοδο και με απόφαση του τότε Διοικητικού Συμβουλίου του νοσοκομείου αποφασίστηκε η εγκατάσταση και λειτουργία αξονικού τομογράφου στη Ν.Μ. Ναυπλίου -για πρώτη φορά- αναβαθμίζοντας ουσιαστικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες που λαμβάνουν σήμερα οι προσερχόμενοι ασθενείς, γεγονός που αναγνωρίστηκε και πλέον αναγνωρίζεται από τους πάντες.

Από την -ενδεικτική και μόνο- αναφορά των παραπάνω ενεργειών καθίσταται φανερό ότι όχι μόνο δεν υπήρξε υποβάθμιση κατά την προηγούμενη περίοδο αλλά αντιθέτως υπήρξε μία εν τοις πράγμασι ουσιαστική αναβάθμιση της Ν.Μ. Ναυπλίου.

Τέλος, δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε και να μην εκφράσουμε τη χαρά μας που επιτέλους βλέπουμε τη Δημοτική Αρχή να επαναλαμβάνει αυτολεξεί το λόγια μας και να δηλώνει σήμερα ότι πρέπει «να γίνει συνείδηση όλων ότι οι δύο μονάδες πρέπει να αλληλοσυμπληρώνονται και συνεργάζονται για τον πολίτη της Αργολίδας, στα πλαίσια του σχηματισμού που ονομάζεται Γενικό Νοσοκομείο Αργολίδας», υιοθετώντας έτσι κατά λέξη την από 1-4-2019 δημόσια δήλωση της τότε Διοικήτριας του Γ.Ν.Α. ότι «η αξιοποίηση και συμπληρωματική λειτουργία των δύο Νοσηλευτικών Μονάδων Άργους και Ναυπλίου είναι απολύτως απαραίτητη και συνιστά μονόδρομο» και ότι «Στη δημόσια υγεία δεν χωρούν εξαιρέσεις ούτε επιτρέπονται τοπικιστικές διακρίσεις και λογικές».

Η πορεία (εξέλιξη) των θέσεων που προκηρύχθηκαν έχει ως εξής:

• Χειρουργικής 2 Διορίστηκε Την άλλαξαν με άλλη ειδικότητα σε επόμενη προκήρυξη (2020)
• Ψυχιατρικής 2 Διορίστηκε Βγήκε άγονη και επαναπροκηρύχθηκε
• Αναισθησιολογίας 2 Διορίστηκε Αναμένεται ο διορισμός
• Παθολογίας 1 Βγήκε άγονη και επαναπροκηρύχθηκε
• Οφθαλμολογίας 1 Διορίστηκε. Έμεινε κάποιους μήνες και στη συνέχεια έφυγε για Αθήνα
• Καρδιολογίας 1 Διορίστηκε Επίσης στις 23−11−2015 (με ΥΥ τον Ξανθό) διορίστηκε ο καρδιολόγος Γ. Φαβατάς
• Παιδοψυχιατρικής 1 Διορίστηκε
• Παθολογικής ογκολογίας 1 Αναμένεται ο διορισμός
• Ακτινοδιαγνωστικής 1 Αναμένεται ο διορισμός
• Ιατρικής Βιοπαθολογίας 1 Αναμένεται ο διορισμός

ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Όταν εμείς υποστηρίζαμε ότι, με τα σημερινά δεδομένα, η αξιοποίηση και συμπληρωματική λειτουργία των δύο Νοσηλευτικών Μονάδων Άργους και Ναυπλίου είναι απολύτως απαραίτητη και συνιστά μονόδρομο (βλέπε Α), ο Δήμαρχος υποστήριζε ότι το Νοσοκομείου Ναυπλίου πρέπει να απαγκιστρωθεί από το Νοσοκομείο Άργους, αφού το πείραμα της συγχώνευσης των δύο νοσοκομείων απέτυχε παταγωδώς (βλέπε Β), για να δηλώσει σήμερα ότι: «να γίνει συνείδηση όλων ότι οι δύο μονάδες πρέπει να αλληλοσυμπληρώνονται και να συνεργάζονται για τον πολίτη της Αργολίδας, στα πλαίσια του σχηματισμού που ονομάζεται Γενικό Νοσοκομείο Αργολίδας (βλέπε C).

A. Στη δημόσια υγεία δεν χωρούν εξαιρέσεις ούτε επιτρέπονται τοπικιστικές διακρίσεις και λογικές. Όλοι μας έχουμε υποχρέωση και καθήκον να ενεργούμε έτσι ώστε να επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τον πολίτη/ασθενή, ιδίως όταν πρόκειται για απρόβλεπτες, επείγουσες και απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις που καθημερινά καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.
Είναι γνωστό σε όλους τους εμπλεκόμενους και ιδιαιτέρως σε όσους γνωρίζουν τα θέματα της δημόσιας υγείας στο νομό ότι, με τα σημερινά δεδομένα, η αξιοποίηση και συμπληρωματική λειτουργία των δύο Νοσηλευτικών Μονάδων Άργους και Ναυπλίου είναι απολύτως απαραίτητη και συνιστά μονόδρομο, καθώς μέσα από τις συνέργειες που αναπτύσσονται επιτυγχάνεται η ουσιαστική υγειονομική κάλυψη των πολιτών και επισκεπτών του νομού μας.

B. Η υγεία του πολίτη είναι πάνω από παραταξιακές και κομματικές σκοπιμότητες και γι αυτό τον λόγο θα πρέπει ενωμένοι να απαιτήσουμε την “επιστροφή στην κανονικότητα” του Νοσοκομείου Ναυπλίου, όπου κανονικότητα για μας σημαίνει την διοικητική απαγκίστρωση από το Νοσοκομείο Άργους, αφού το πείραμα της συγχώνευσης των δύο νοσοκομείων απέτυχε παταγωδώς.
Η αποσύνδεση και η ανεξάρτητη λειτουργία του Νοσοκομείου μας είναι η μοναδική βιώσιμη λύση, με δεδομένη την αύξηση των οικονομικών παροχών και την στελέχωση με ανθρώπινο δυναμικά όπως και τον εκσυγχρονισμό του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

C. Πρέπει να γίνει συνείδηση όλων ότι η Ν.Μ Ναυπλίου δεν είναι κατώτερη της Ν.Μ. Άργους, αλλά ότι και οι δύο αλληλοσυμπληρώνονται και συνεργάζονται για τον πολίτη της Αργολίδας, στα πλαίσια του σχηματισμού που ονομάζεται Γενικό Νοσοκομείο Αργολίδας.

Γιάννης Γκιόλας, Βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε ακόμα

Back to top button