home design
ΚοινωνίαΑρχείο

Κορωνοϊός: Αναμένονται 2.500 κρούσματα το Μάρτιο

Την πρόβλεψη ότι ο Μάρτιος θα μας βρει με 2.000-2.500 κρούσματα κορωνοϊού την ημέρα έκανε ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης με βάση τα προγνωστικά μοντέλα που έχει στη διάθεσή του. 

Όπως ανέφερε ο καθηγητής, την επόμενη Κυριακή, τα κρούσματα θα φτάσουν τα 1.400, γύρω στις 20 Φεβρουαρίου θα αγγίξουν τα 1.800, ενώ στις 5/3  θα έχουν φτάσει τις 2.400. «Τα μοντέλα γίνεται για να διαψευστούν και να πάρουν μέτρα οι αρμόδιοι, όχι για να επιβεβαιωθούν. Θα είναι απίθανο να πέσουν τα κρούσματα. Οι διοικούντες γενικά έχουν καταφέρει να είναι ελεγχόμενα τα διάφορα κύματα και να μην φτάσουμε σε άλλα επίπεδα. Αν δεν φτάσουμε πάνω από 3.000 – 4.000 κρούσματα η κατάσταση θα είναι ελεγχόμενη και η εξίσωση θα έχει λυθεί. Αν τυχόν δυσκολέψουν τα κρούσματα, τότε θα πρέπει να παραταθούν τα μέτρα», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη «Η άλλη λύση είναι να πάμε σε lockdown τύπου Μαρτίου, το οποίο θα καταστρέψει την κοινωνική και οικονομική ζωή και δεν το θέλει κανείς. Από τον Δεκέμβριο υπάρχει μια αύξηση κρουσμάτων και σε σχέση με τις αρχές του προηγούμενου κύματος, αλλά αυτή τη φορά μπορούμε να ανακαλύψουμε περισσότερα κρούσματα, γιατί κάνουμε περισσότερα τεστ».

Όπως δείχνουν τα στοχαστικά μοντέλα, η καμπύλη ανεβαίνει με πιο ελεγχόμενο τρόπο, και αυτή η ελεγχόμενη κλίση ανόδου της ανόδου των κρουσμάτων θα βοηθήσει ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί καλύτερα το σύστημα υγείας. Όσον αφορά στις μεταλλάξεις, ο καθηγητής ανέφερε ότι δεν αντικατοπτρίζονται καλά στο μοντέλο και είναι ένας παράγοντας που μπορεί να διαψεύσει το μοντέλο και να είναι χειρότερη η εικόνα, αλλά αν ληφθούν μέτρα να ανατραπεί η εικόνα.

καμπύλη κρουσμάτων

Ο καθηγητής ανάρτησε στο λογαριασμό του στο Facebook το παραπάνω διάγραμμα που δείχνει τη δυναμική της πανδημίας και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι: «Σήμερα αναρτώ το επικαιροποιημένο μοντέλο με προσθήκη των αναγκαίων παραδοχών λόγω των νέων περιοριστικών μέτρων…. Η νέα ανάλυση μας δείχνει πολύ μικρές διαφοροποιήσεις με μικρότερες του 5% μειώσεις από την αρχική πρόβλεψη, καθώς το μοντέλο παρουσιάζει επιπλέον προσαρμογή ενσωματώνοντας μετρήσεις 7 επιπλέον ημερών…. Ανακοινώθηκαν περαιτέρω περιοριστικά μέτρα η επίδραση των οποίων ενσωματώθηκε στην νέα ανάλυση. Στο σχήμα με την χρωματισμένη περιοχή αναπαριστώνται οι πραγματικές μετρήσεις των κρουσμάτων… Με τους ανοικτούς κύκλους απεικονίζονται οι προβλεπόμενες τιμές από το μοντέλο ενώ με τα μπλέ spikes παρουσιάζεται η βραχυχρόνια πρόβλεψη ενός μηνός…. 

Η αρχική εκτίμηση για 1800 κρούσματα από τις 20 Φλεβάρη και μετά παραμένει σταθερά, ενώ την πρώτη βδομάδα του Μαρτίου τα κρούσματα που προβλέπει το μοντέλο θα είναι μεταξύ 2200-2400 ανά ημέρα… Το επικαιροποιημένο μοντέλο επιβεβαιώνει ότι η κλίση της ανοδικής καμπύλης αυτού του κύματος είναι ηπιότερη από το προηγούμενο δηλαδή η αύξηση των κρουσμάτων μέρα με τη μέρα θα είναι ηπιότερη…..αυτό είναι πολύ σημαντικό για την πίεση στα Νοσοκομεία και τις ΜΕΘ…. Το τρίτο κύμα σύμφωνα με το μοντέλο δεν έχει προλάβει να δώσει σαφές αποτύπωμα στις ΜΕΘ και στην θνησιμότητα αν και μόλις επισημαίνεται αναστροφή τη πτωτικής καμπύλης του αριθμού των διασωληνωμένων ένδειξη ανόδου των κλινών από την νέα βδομάδα. 

Με την ευκαιρία θα ήθελα να τονίσω ότι οι προβλέψεις των μοντέλων, όπως και αυτό εδώ, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη με πολύ προσοχή καθώς μπορεί να διαψευστούν επί τα χείρω σε περίπτωση εισόδου στο σενάριο βλαπτικών προσδιοριστών πχ. μεταλλάξεις αυξημένης μεταδοτικότητας….. Μπορεί όμως να διαψευστούν και επί τα βελτίω αν παρθούν μέτρα πρόληψης από τους ιθύνοντες ή αν εμείς οι ίδιοι βελτιώσουμε τη συμπεριφορά μας δλδ τα μέτρα ατομικής προστασίας (μάσκες, αποστάσεις, υγιεινή χεριών)».

Ακολουθήστε το www.anagnostis.org στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο www.anagnostis.org

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε ακόμα

Back to top button