home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΟικονομίαΑρχείο

Ελαιόλαδο: Άγγιξε τα 3€ – Αισιοδοξούν οι παραγωγοί

Η έντονη κινητικότητα αποτελεί το βασικό χαρακτηριστικό της αγοράς ελαιολάδου το τελευταίο διάστηµα, µε την εικόνα που στέλνουν τα µεγαλύτερα παραγωγικά κέντρα της χώρας να αφορά ανάκαµψη των τιµών παραγωγού.

Σύµφωνα µε το ρεπορτάζ του agronews.gr, στη Λακωνία οι τιµές διατηρούν τη βάση των 2,80 ευρώ το κιλό, καθώς και το ταβάνι των 3 ευρώ το κιλό, µε σηµαντικές ποσότητες ωστόσο να φεύγουν πέριξ των 2,95 ευρώ το κιλό. Μάλιστα, να σηµειωθεί ότι η συγκοµιδή του καρπού βρίσκεται πλέον στα τελειώµατα, κάτι που συνάγεται εισροή σταθερά λιγότερων ποσοτήτων σε καθηµερινή βάση, που σε συνδυασµό µε την ούτως ή άλλως µικρή φετινή παραγωγή, δείχνει πως οι τιµές µπορούν να κινηθούν κατά βάση ανοδικά από ‘δω και στο εξής.

Ήδη το προηγούµενο διάστηµα στην Κρήτη οι τιµές παραγωγού προσέγγισαν επίπεδα πέριξ των 2,90 ευρώ το κιλό για το πρώτης ποιότητας ελαιόλαδο, ενώ στη Μεσσηνία οι τιµές προσεγγίζουν τα 2,60 ευρώ. Κατά τ’ άλλα µεγάλη µερίδα παραγωγών και συνεταιρισµών εξακολουθούν σε αυτή τη φάση να αποθηκεύουν ποσότητες ελαιολάδου, ευελπιστώντας σε ένα άνοιγµα της αγοράς µέσα στους επόµενους µήνες µε ορίζοντα την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Όπως εξηγούν άνθρωποι της αγοράς, ήδη η στασιµότητα των προηγούµενων εβδοµάδων υποχωρεί, παρά το γεγονός ότι η βιοµηχανία τυποποίησης διατηρεί µια διστακτικότητα σχετικά µε το τι µέλλει γενέσθαι στις ευρωπαϊκές αγορές. Πάντως, βλέποντας και την απροθυµία των παραγωγών να συνεχίσουν σε πράξεις κάτω του εύρους των 3 ευρώ το κιλό, απλά προµηθεύονται µικρές ποσότητες, τόσες όσες είναι αρκετές για να καλύψουν τις άµεσες ανάγκες τους.

Κάπως έτσι διαµορφώνεται µια συνθήκη συσσώρευσης στην αγορά που µένει να εκτονωθεί σε ένα ανοδικό µοµέντουµ µε τιµές άνω των 3 ευρώ το κιλό. Άλλωστε ήδη οι τιµές που πληρώνονται τώρα, βρίσκονται πιο κοντά στη δυναµική της Ισπανίας των 2,60 ευρώ το κιλό, παρά της Ιταλίας των 4,70 ευρώ το κιλό.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όσο η λιανική παραµένει το βασικό κανάλι απορρόφησης του προϊόντος, δύσκολα µπορεί να σπάσει η ατσάλινη γραµµή που επιβάλουν οι µεγάλες αλυσίδες για παραλαβές φθηνού προϊόντος.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button