home design 1800x300 (banner)
ΠολιτικήΑρχείο

Κορινθία: Ελλείψεις και προβλήματα στις δομές υγείας διαπιστώνει ο Ανδρέας Πουλάς

Σημαντικά προβλήματα και ελλείψεις στις δομές υγείας της Κορινθίας διαπιστώσει ο βουλευτής Αργολίδας του ΚΙΝΑΛ και ιατρός Ανδρέας Πουλάς. Σε σχετική ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας, συνέχεια παλαιότερης ερώτησης που είχε καταθέσει στις αρχές Δεκεμβρίου 2020, ο τομεάρχης Υγείας του Κινήματος Αλλαγής αναδεικνύει την αδυναμία της Κυβέρνησης να δώσει λύσεις και απαντήσεις στα προβλήματα που υπάρχουν στις δομές υγείας της Κορινθίας. 

Ο Ανδρέας Πουλάς εντοπίζει σοβαρές αδυναμίες που διαιωνίζονται τόσο στο Νοσοκομείο όσο και στα Περιφερειακά Ιατρεία, όπου ακόμη και σήμερα εξακολουθούν να εντοπίζονται μεγάλες ελλείψεις σε πνευμονολόγους και παθολόγους. 

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής αποδίδει τις ελλείψεις στις δομές υγείας στις πρόχειρες αποσπασματικές λύσεις τις οποίες εφάρμοσε η κυβέρνηση και οι οποίες επέφεραν την πλήρη απαξίωση των περιφερειακών ιατρείων που σήμερα υπολειτουργούν ή δεν λειτουργούν καθόλου. 

Αναλυτικά η ερώτηση του Ανδρέα Πουλά αναφέρει: 

«Όπως αναδείξαμε και σε προηγούμενη Ερώτηση μας στις 10.12.20 (ΑΠ2549) για την οποία δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση, η αδυναμία της κυβέρνησης να ενισχύσει έγκαιρα το Εθνικό Σύστημα Υγείας με μόνιμες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού άφησε την Κορινθία αλλά και ολόκληρη τη χώρα ανοχύρωτη μπροστά στο 2Ο κύμα έξαρσης του κορονοϊού.

Πιο συγκεκριμένα όπως είχαμε τονίσει και στις 10.12.20, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και στην περίπτωση της Κορινθίας επέλεξε να καλύψει τις ελλείψεις και τις ανάγκες σε προσωπικό που δημιουργήθηκαν, λόγω της πανδημίας, με πρόχειρες και αποσπασματικές λύσεις. Προχώρησε σε αποφάσεις μετακινήσεων γιατρών από τα Περιφερειακά Ιατρεία κυρίως προς το Νοσοκομείο Κορίνθου το οποίο όμως ακόμη και σήμερα εξακολουθεί να έχει μεγάλες ελλείψεις σε πνευμονολόγους και παθολόγους, τη στιγμή μάλιστα που εκτός των κρουσμάτων στην ΜΕΘ, καλείται να διαχειριστεί και τα ήπια και τα ύποπτα κρούσματα COVID-19, καθώς επίσης και την υπόλοιπη νοσηρότητα του Νομού Κορινθίας. Επιπλέον οι ανάγκες του νοσοκομείου σε υγειονομικό προσωπικό έχουν αυξηθεί από την στιγμή που στο Νοσοκομείο Κορίνθου λειτουργούν δύο γραμμές εμβολιασμού.

H μετακίνηση γιατρών από τα περιφερειακά ιατρεία αποδυνάμωσε την ΠΦΥ που θα έπρεπε να είναι η πρώτη γραμμή άμυνας απέναντι στον κορονοϊό βοηθώντας στην αποσυμφόρηση του Νοσοκομείου Κορίνθου. Σήμερα, ενάμισι μήνα μετά την προηγούμενη Ερώτηση μας, δεν έχουν γίνει διορθωτικές ενέργειες και τα προβλήματα παραμένουν τα ίδια.

Ειδικότερα, το Περιφερειακό Ιατρείο Αθικίων που καλύπτει υγειονομικά μία περιοχή 3.000 κατοίκων περίπου δεν έχει ακόμα γιατρό, το Περιφερειακό Ιατρείο Περαχώρας που ήταν κλειστό τον μήνα Δεκέμβριο λειτουργεί μία μόνο ημέρα κάθε εβδομάδα, ενώ μία ημέρα την εβδομάδα λειτουργούν και τα Περιφερειακά Ιατρεία Ισθμίων και Λουτρών Ωραίας Ελένης. Επιπλέον, το περιφερειακό Ιατρείο των Αγ. Θεοδώρων έμεινε κλειστό για αρκετές ημέρες μέσα στο μήνα Ιανουάριο, ενώ το περιφερειακό ιατρείο στους Καλλιάνους, που εξυπηρετεί μία ορεινή περιοχή και καλύπτει περισσότερα από δέκα χωριά, λειτουργεί μία ή στην καλύτερη περίπτωση δύο ημέρες το μήνα.

Στο Κέντρο Υγείας Λουτρακίου δεν έχει ακόμη πληρωθεί η κενή θέση Διευθυντή αλλά ούτε και οι θέσεις μακροχρόνια ασθενών Ιατρών στα Περιφερειακά του Ιατρεία, ενώ στο Κέντρο Υγείας Νεμέας εξακολουθούν να υπάρχουν ελλείψεις υγειονομικού προσωπικού και προσωπικού καθαριότητας.

Λόγω του επικείμενου εμβολιασμού κατά του COVID-19 που θα ξεκινήσει το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου σε περιφερειακά κέντρα υγείας της Κορινθίας, υπάρχει ο κίνδυνος πολλά περιφερειακά ιατρεία να χρειαστεί να παραμείνουν κλειστά τις ημέρες που ο γιατρός τους θα έχει υπηρεσία στα κέντρα εμβολιασμού. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, τα Περιφερειακά Ιατρεία Χιλιομοδίου και Αγ. Βασιλείου όπου οι γιατροί τους θα έχουν υπηρεσία στο κέντρο υγείας- εμβολιασμού στη Νεμέα. Τονίζεται ότι από το κέντρο υγείας Νεμέας έχουν αποσπαστεί τέσσερις ιατροί (τρεις προς το Νοσοκομείο Κορίνθου και μία προς το Κέντρο Υγείας Νέας Ιωνίας) η παραμονή των οποίων στο Κέντρο υγείας Νεμέας θα καθιστούσε ομαλή την λειτουργία του.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

⦁ Είναι στις προθέσεις σας η κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων στο Νοσοκομείο Κορίνθου και με ποιο χρονοδιάγραμμα;

⦁ Προτίθεστε να προχωρήσετε σε προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού στις δομές υγείας της Κορινθίας λόγω και των αυξημένων αναγκών που θα προκύψουν με την έναρξη των εμβολιασμών κατά του COVID-19 στα Περιφερειακά κέντρα υγείας και με ποιο χρονοδιάγραμμα;

⦁ Ποιες κενές θέσεις ιατρών προβλέπεται να καλυφθούν στα περιφερειακά ιατρεία της Κορινθίας ώστε να επανέλθει η ομαλή λειτουργία τους και με ποιο χρονοδιάγραμμα;

⦁ Ποιος είναι ο προγραμματισμός και το χρονοδιάγραμμα για προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας στα κέντρα υγείας της Κορινθίας που παρουσιάζουν ελλείψεις;

⦁ Λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες στη μεταφορά –διανομή – συντήρηση του εμβολίου της Pfizer, αλλά και του γεγονότος ότι η συμμετοχή στους αρχικούς εμβολιασμούς στο νοσοκομείο Κορίνθου ήταν μικρότερη από την αναμενόμενη, ποιος είναι ο σχεδιασμός σας για τους εμβολιασμούς στα περιφερειακά κέντρα εμβολιασμών;

⦁ Είναι στις προθέσεις σας η ένταξή του υγειονομικού προσωπικού της χώρας στο καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών;

Ο ερωτών βουλευτής
Ανδρέας Πουλάς»

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε ακόμα

Back to top button