home design 800x400
home design 1170Χ320

Απόκριες με μάσκες κορωνοϊού και επετειακή 25η Μαρτίου από τον καναπέ!

Βενετσιάνικο καρναβάλι στο Ναύπλιο

Αν και αργοπορημένα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, η χώρα μας βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με ένα τρίτο κύμα του κορωνοϊού, αλλά και με τα μεταλλαγμένα στελέχη από Βρετανία και Νότια Αφρική που η χάρη τους έφθασε μέχρι και την Πελοπόννησο.

Μπορεί η σημαντική μείωση κρουσμάτων και διασωληνωμένων τον περασμένο μήνα να μας γέμισε ελπίδα, αλλά η σημερινή έξαρση επαναφέρει την ανησυχία και έτσι φουντώνουν οι φήμες για ένα νέο γενικό lockdown.

Άλλωστε και μόνο από τις αποφάσεις της κυβέρνησης να κλείσει ξανά το λιανεμπόριο στις «κόκκινες» περιοχές, επαναφέροντας το click away, προμηνύεται το τι θα γίνει στη συνέχεια. Όλα δείχνουν πως και φέτος ξεχνάμε απόκριες και 25η Μαρτίου, και μάλιστα σε μία επετειακή χρονιά, όπου γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821. Το ίδιο ισχύει και για το Πάσχα, όπως όλα δείχνουν, καθώς τα μέτρα και οι απαγορεύσεις θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι και τότε.

Τρομάζει η έξαρση της πανδημίας

Οι ειδικοί έχουν στραμμένη την προσοχή τους στο ΕΣΥ, το οποίο πρέπει πάση θυσία να μην επιβαρυνθεί ξανά όπως τον Νοέμβριο.

Σε κάθε περίπτωση όλα δείχνουν πως τα επιδημιολογικά δεδομένα θα χειροτερέψουν τις επόμενες ημέρες, και ήδη αυτό φάνηκε από τα σημερινά νούμερα, που επέστρεψαν σε τετραψήφιο μετά από αρκετό καιρό.

Το κοντέρ «χτύπησε» 1.261 κρούσματα την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου, τρομάζοντας τους ειδικούς. H κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων σε συνδυασμό με υψηλό δείκτη μεταδοτικότητας RT στην Αττική, ο οποίος βρίσκεται στο 1.01 οδηγεί στο συμπέρασμα πως όχι μόνο είναι νωρίς να μιλάμε για το άνοιγμα της εστίασης, αλλά και πως για ακόμη μία φορά δεν θα γιορτάσουμε γιορτές και έθιμα που συνηθίζαμε αυτή την περίοδο.

Ούτε και φέτος θα κάνουμε απόκριες

Πρώτη για το γεγονός πως φέτος δεν θα γιορτάσουμε ούτε Απόκριες, ούτε 25η Μαρτίου, ούτε Καθαρά Δευτέρα είχε μιλήσει στο MEGA η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών, Ματίνα Παγώνη.

Η ίδια είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν πρέπει να κάνουμε πλάνα ούτε για τις Απόκριες. «Απόκριες δε θα κάνουμε, αλλά μάσκες θα φοράμε. Θα είναι σαν να κάνουμε Απόκριες. Θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες πόσο θα κρατηθούν τα μέτρα. Είναι δύσκολες μέρες, το ξέρουμε όλοι. Καρναβάλι δε θα γίνει, είναι δυνατόν με τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας να γίνονται καρναβάλια;» είχε πει η κ. Παγώνη.

Φρένο Χαρδαλιά για το Πάσχα

Ωστόσο για ένα διαφορετικό Πάσχα μίλησε και χτες στον Ant1 ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανέφερε χαρακτηριστικά πως «Πάσχα δεν θα κάνουμε όπως είχαμε μάθει ούτε φέτος», ξεκαθαρίζοντας ουσιαστικά πως θα συνεχίζουν να ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό.

Στον πάγο εστίαση και γυμναστήρια

Σε ερώτηση για το αν τα γυμναστήρια και η εστίαση θα είναι τα τελευταία που θα ανοίξουν, ο κ. Χαρδαλιάς απάντησε «ναι, και ίσως όχι με αυτή τη σειρά», καθώς, όπως εξήγησε, η αίσθησή του είναι ότι η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους θα προηγηθεί, αλλά απέχει ακόμα ο καιρός που θα συμβεί αυτό, καθώς βήμα βήμα εδραιώνεται η στρατηγική σε αυτό και που σχετίζεται με τους εμβολιασμούς και με την εξέλιξη της πανδημίας γενικά. Ειδικότερα για τα γυμναστήρια ανέφερε ότι «επιστημονικές μελέτες σε όλο τον κόσμο συνδέουν το κομμάτι της διασποράς με τη λειτουργία των γυμναστηρίων ειδικά στον κλειστό χώρο, την άσκηση σε κλειστό χώρο, και αυτό προφανώς επηρεάζει τις εισηγήσεις και τις αποφάσεις των λοιμωξιολόγων».

Ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι «αν πάνε όλα καλά με τα εμβόλια, θα έχουμε χτίσει το τείχος ανοσίας μέχρι τον Ιούνιο-Ιούλιο, οπότε θα αλλάξουν νομίζω κάποια δεδομένα, αρκεί να μην έχουμε οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη που μπορεί να μας δημιουργήσει πρόβλημα».

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis