home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

ΣΔΙΤ Πελοποννήσου: Το τέλος της φαρσοκωμωδίας, ή η αρχή του δράματος;

Η υπογραφή της σύμβασης για την έναρξη της κατασκευής του έργου ΣΔΙΤ της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, θα μπορούσε να είναι ο επίλογος μιας φαρσοκωμωδίας μακράς διάρκειας.

Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η περιφερειακή παράταξη «Νέοι Δρόμοι για την Πελοπόννησο» του Γιώργου Δέδε, σχολιάζοντας τις πρόσφατες υπογραφές της σύμβασης που σηματοδοτούν και την έναρξη των εργασιών για τη ΣΔΙΤ Πελοποννήσου που φιλοδοξεί να λύσει το χρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλοι οι νομοί της Περιφέρειας με τα σκουπίδια.

Όπως σημειώνεται ακόμα στη σχετική ανακοίνωση Δέδε:

«Ο νυν Περιφερειάρχης, κ. Νίκας, πανηγυρίζει για την έναρξη κατασκευής ενός έργου που ο ίδιος ως Δήμαρχος Καλαμάτας και ως υποψήφιος Περιφερειάρχης το 2019 έχει αποδοκιμάσει και καταγγείλει σε όλους τους τόνους. Αφορίζει δε, το σύστημα της απλής αναλογικής στους Δήμους και τις Περιφέρειες ως υπεύθυνο των καθυστερήσεων στην πορεία του έργου «ευλογώντας τα γένια του» (την Κυβέρνηση δηλαδή) για τη «σωτήρια» νομοθετική παρέμβαση της περικοπής αρμοδιοτήτων από το Περιφερειακό Συμβούλιο και τη μεταφορά τους στην παραταξιακά ελεγχόμενη Οικονομική Επιτροπή.

Ο πρώην Περιφερειάρχης, κ. Τατούλης, σε μια εντυπωσιακή επίδειξη αυτοθαυμασμού και ιδιοκτησιακής αντίληψης των έργων, πανηγυρίζει επίσης γιατί μετά από μια δεκαετία (!) παλινωδιών το «δικό του» έργο ξεκινά να υλοποιείται και καταγγέλλει ταυτόχρονα όσους δεν τον κάλεσαν να συνυπογράψει…

Δυστυχώς, δεν πρόκειται για φαρσοκωμωδία. Πρόκειται για την απαρχή μιας δυσοίωνης πραγματικότητας για την Πελοπόννησο και τους πολίτες της, που θα πληρώσουν το «μάρμαρο» της δήθεν πιλοτικής διαχείρισης απορριμμάτων. Συγκεκριμένα:

  • Η Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση (ΕΣΠΑ) για το έργο που ανερχόταν σε 62,5 εκατ. ευρώ (στο σύνολο των 152 εκατ. ευρώ του έργου) δεν είναι εξασφαλισμένη. Είναι γνωστό ότι από πέρυσι η αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή «μπλόκαρε» τη χρηματοδότηση με καίριες παρατηρήσεις και επισημάνσεις σημαντικών λαθών και ελλείψεων στο μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων και γενικότερα στο φάκελο του έργου. Εκκίνηση του έργου συνεπάγεται ότι σε αυτή τη φάση η χρηματοδότηση θα γίνει αποκλειστικά από Εθνικούς Πόρους.
  • Υπάρχουν σε εκκρεμότητα σωρεία προσφυγών – αιτήσεων ακύρωσης για το έργο, που δεν έχουν ακόμη εκδικασθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
  • Αγνοήθηκαν και αποκρύφτηκαν τα θετικά κεκτημένα για το κόστος του έργου και το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον, που δημιουργήθηκαν μετά τη διαπραγμάτευση της προηγούμενης Κυβέρνησης και της αρμόδιας διϋπουργικής επιτροπής με την ανάδοχο εταιρεία. Πριν από τις εκλογές του Ιουλίου 2019, η ανάδοχος εταιρεία είχε αποδεχθεί μετά από μακρές και έντονες διαπραγματεύσεις πολύ σημαντικές τροποποιήσεις της σύμβασης που μείωναν δραστικά το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων και βελτίωναν σημαντικά τους περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς όρους του έργου. Παρά το γεγονός ότι η Περιφερειακή ηγεσία είχε ενημερωθεί αρμοδίως και είχε τη δυνατότητα περαιτέρω διαπραγμάτευσης και ολοκλήρωσης της διαδικασίας με τρόπο επωφελέστερο για το δημόσιο συμφέρον, δεν το έπραξε.

Σήμερα, οι κ. Νίκας και Τατούλης διαγκωνίζονται για το μεγαλύτερο μερίδιο του καθενός στους πανηγυρισμούς για την έναρξη του έργου. Μένει να δούμε, ποιος θα σπεύσει να λογοδοτήσει πρώτος στους Πελοποννήσιους πολίτες  που σε σύντομο χρόνο θα κληθούν να πληρώσουν το τίμημα της αντιοικονομικής και αντιπεριβαλλοντικής διαχείρισης των απορριμμάτων που οι ίδιοι επέβαλλαν».

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button