home design

Κορωνοϊός: Μηδένισαν Αργολίδα και Μεσσηνία, με τη Λακωνία να συνεχίζει απτόητη

O ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Κυριακή 484 νέα κορωνοϊού, εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 17 νέα κρούσματα αλλά με μειωμένα τεστ λόγω σαββατοκύριακου. Από αυτά 8 εντοπίστηκαν στη Λακωνία, 6 στην Κορινθία και 3 στην Αρκαδία. Αργολίδα και Μεσσηνία δεν έδωσαν κάποιο νέο κρούσμα, σήμερα Κυριακή 31 Ιανουαρίου. Χθες είχαν δώσει 2 και 5 αντίστοιχα.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 156.957, εκ των οποίων 52.0% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5.953 (3.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 49.216 (63.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

255 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 έτη. 187 (73.3%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 86.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1113 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 17 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5796 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3406 (58.8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η κατανομή των 484 νέων κρουσμάτων:

 

Στην Ελλάδα η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη

Στη Θεσσαλονίκη μετέβησαν εκτάκτως ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, μετά τον εντοπισμό του στελέχους της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του κορωνοϊού στην περιοχή.

Η μετάβαση του υφυπουργού και του προέδρου του ΕΟΔΥ κρίθηκε απαραίτητη σε συνέχεια τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα με συμμετοχή του Σωτήρη Τσιόδρα και επιδημιολόγων για την αξιολόγηση της κατάστασης.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες τα κρούσματα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη εντοπίζονται σε ιερείς.

Πρόκειται για το πρώτο κρούσμα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης που εντοπίζεται στη χώρα μας, ωστόσο έχουν ήδη βρεθεί τουλάχιστον 66 του βρετανικού στελέχους του κορωνοϊού.

Τι γνωρίζουμε γι’ αυτή τη μετάλλαξη

Οι ιοί μεταλλάσσονται συνεχώς και έτσι δεν προκαλεί καμία έκπληξη στους ειδικούς που ο κορωνοϊός ο οποίος εμφανίστηκε στην Κίνα στα τέλη του 2019 δεν είναι ο ίδιος με αυτόν που μεταδίδεται τώρα ανά τον πλανήτη.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ, η παραλλαγή της Νοτίου Αφρικής προκαλεί μια κάποια ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα.

Και αυτό γιατί, όπως ακριβώς και στην περίπτωση της βρετανικής παραλλαγής, φαίνεται πως η μετάλλαξη αυτή είναι πιο μεταδοτική.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνηγορούν στο ότι είναι πιο θανατηφόρα.

Ο εντοπισμός του νέου αυτού στελέχους έγινε στις 18 Δεκεμβρίου του 2020, με τις Αρχές της Νοτίου Αφρικής να ανακοινώνουν πως εξαπλωνόταν ταχύτατα σε τρεις επαρχίες.

Η μετάλλαξη 501Υ.V2, όπως ονομάστηκε, έχει εντοπιστεί στη Γαλλία, την Ελβετία, την Ιαπωνία, την Αυστρία και τη Ζάμπια.

Μάλιστα, αρκετές χώρες έχουν απαγορεύσει τις πτήσεις από τη Νότιο Αφρική λόγω της μετάλλαξης αυτής.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα
Exit mobile version