ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

ΣΔΙΤ Πελοποννήσου: Πώς αντέδρασαν παρατάξεις της αντιπολίτευσης στην υπογραφή της σύμβασης

Το έργο της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, μέσω ΣΔΙΤ, υπογράφηκε στην Αθήνα σήμερα Παρασκευή 29 Ιανουαρίου, από τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Μανώλη Μαραγκουδάκη και τον ομόλογό του της Περιβαλλοντικής Πελοποννήσου Γιώργο Αγραφιώτη.

Η αντίδραση Τατούλη

Η παράταξη του Πέτρου Τατούλη «Νέα Πελοπόννησος» με ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:

«Το συμβόλαιο που υπέγραψα με τους πολίτες το 2011 είχε έναν και μοναδικό όρο να αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις, ώστε η Πελοπόννησος να μετατραπεί σε μία δυνατή Περιφέρεια αειφορίας, αξιοποιώντας τα ανταγωνιστικά συγκριτικά της πλεονεκτήματα, ανοίγοντας νέες ευκαιρίες ανάπτυξης.

Ανέλαβα προσωπικά την ευθύνη να λύσω το πιο δύσκολο πρόβλημα της Πελοποννήσου, που επί σειρά ετών δεν είχε επιλυθεί από την Κεντρική Κυβέρνηση και τους φορείς της Αυτοδιοίκησης. 

Διαβάστε ακόμα

Την τολμηρή μου πρόταση, πρωτοποριακή για όλη τη χώρα, της ολοκληρωμένης διαχείρισης με ΣΔΙΤ για τα απορρίμματα της Πελοποννήσου, την ανακοίνωσα στην αρμόδια Διϋπουργική Επιτροπή με επικεφαλής τον κ.Θεόδωρο Πάγκαλο και μετά από σθεναρή επιμονή μου έγινε αποδεκτή. 

Μόλις λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου, τον Δεκέμβριο του 2011, θέσαμε τα θεμέλια για την επίλυση του προβλήματος, δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα  μοντέλο διαχείρισης για ολόκληρη την Επικράτεια. Η διαδρομή ήταν δύσκολη. Εγώ και οι συνεργάτες μου αντιμετωπίσαμε επιθέσεις, ύβρεις, συκοφαντίες, δεχτήκαμε την ωμή βία ακόμη και σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, η οποία διεξήχθη με την παρουσία των ΜΑΤ, διακινδυνεύοντας ακόμα και τη σωματική μας ακεραιότητα.

Το έργο μας αποτέλεσε «βορά» στη πολιτική αντιπαράθεση των κομμάτων. Άλλοτε όταν ήταν προς το συμφέρον τους προσπάθησαν να μας το «κλέψουν» και άλλοτε όταν θεωρούσαν ότι τους βλάπτει πολιτικά, προσπάθησαν να το αποποιηθούν.

Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ ένωσαν δυνάμεις στη Βουλή και υπερψήφισαν χέρι-χέρι τροποποίηση του Νόμου της Κυβέρνησης Σαμαρά προκειμένου να δημιουργήσουν πρόβλημα στο έργο. Εγώ και οι συνεργάτες μου αντισταθήκαμε σθεναρά σε όλο αυτό το βρώμικο πόλεμο που δεχτήκαμε, είτε αφορούσε τα κόμματα είτε συγκεκριμένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που είδαν το έργο μας ως πηγή «χρηματοδότησης» τους.  

Το 2018, μετά από την τεράστια καθυστέρηση που υπήρξε από τα αρμόδια Υπουργεία για την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) καθώς και τις παλινωδίες του κ.Νίκα ως Προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Πελοποννήσου αλλά και του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), καταφέραμε να υπογραφεί η σύμβαση και να δοθεί το οριστικό τέλος για την διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο.

Δυστυχώς στη συνέχεια η προεκλογική περίοδος των εκλογών του 2019 αποτέλεσε μεγάλο τροχοπέδη για την εξέλιξη του έργου. Ο κ.Νίκας και οι αποστάτες της παράταξης μου, τέως Αντιπεριφερειάρχες μου, κ.Περικλής Μαντάς, κ.Πελοπίδας Καλλίρης, κα.Ελένη Αλειφέρη και κα.Ελένη Παναγιωτοπούλου, έθεσαν το πολιτικό τους συμφέρον πάνω από το δημόσιο συμφέρον.    

Ο κ.Νίκας ως υποψήφιος Περιφερειάρχης με «πρωτοπαλίκαρό» του τον κ.Περικλή Μαντά, καλούσε τους Περιφερειακούς Συμβούλους της παράταξης μου σε αποστασία, έτσι ώστε να μη πιστωθεί η «Νέα Πελοπόννησος» και εγώ προσωπικά την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου. 

Οι αποστάτες φυσικά είχαν ήδη διαπραγματευτεί τα ανταλλάγματά τους…!!

Σήμερα με την υπογραφή του κ.Νίκα, ενός ανθρώπου που δεν πίστεψε και δεν πιστεύει στο συγκεκριμένο έργο, αρχίζει η έναρξη ισχύος της σύμβασης που είχα υπογράψει το 2018. Ουσιαστικά ξεκινάει η έναρξη των εργασιών της κατασκευής των μονάδων και αρχίζει να μετράει αντίστροφα ο χρόνος για τη μεταφορά των απορριμμάτων με ευθύνη της αναδόχου εταιρείας. 

Ελπίζω ο κ.Περιφερειάρχης να αντιλαμβάνεται τη μεγάλη ευθύνη που έχει πλέον προσωπικά ο ίδιος, για την αποφυγή λαθών που πιθανόν να ζημιώσουν την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Σήμερα η «Νέα Πελοπόννησος» γράφει ιστορία.

Από τα βάθη της καρδιάς μου ευχαριστώ τους συνεργάτες μου, που στάθηκαν στην πρώτη γραμμή και δεν δείλιασαν, δεν αποστάτησαν, δεν τρομοκρατήθηκαν.

Ιδιαίτερα ευχαριστώ την αρμόδια Αντιπεριφερειάρχη και Πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής κα. Ντίνα Νικολάκου, η οποία κατάφερε να σταθεί όρθια σε όλα τα προβλήματα, τις συκοφαντίες και τη λάσπη που δέχτηκε για το συγκεκριμένο έργο.

Υγ. 

  • Αποτελεί ντροπή για το σάπιο πολιτικό σύστημα που διοικεί την Πελοπόννησο η παρουσία του κ.Νίκα συνοδευόμενου από τον αποστάτη-«προδότη» κ. Περικλή Μαντά, ο οποίος χωρίς ίχνος ντροπής και αξιοπρέπειας δέχτηκε να παρευρεθεί στη συγκεκριμένη «τελετή» που διοργάνωσε  ο κ.Νίκας.
  • Αποτελεί ντροπή η παρουσία στην υπογραφή της σύμβασης ενός από τους μεγαλύτερους εχθρούς του έργου, νυν Αντιπεριφερειάρχη και τέως Αντιδημάρχου Οιχαλίας, ο οποίος συμμετείχε στις ακραίες επιθέσεις που δέχτηκαν στελέχη της παράταξης μας επειδή υπερασπίστηκαν το έργο.
  • Μεγαλύτερη ντροπή όμως απ’όλα αποτελεί η αναξιοπρεπής και μικρόψυχη στάση του κ.Νίκα, πέρα και έξω από κάθε έννοια πολιτικής ηθικής, ο οποίος δεν είχε καν την πολιτική ευθιξία να καλέσει στην υπογραφή της έναρξης του έργου, τον πολιτικό που οραματίστηκε, σχεδίασε, ωρίμασε, δημοπράτησε και υπέγραψε τη σύμβαση του έργου, που όπως γνωρίζουν πολύ καλά οι πολίτες είναι ο Πέτρος Τατούλης».    

Συνέντευξη Πετράκου – Λυμπεροπούλου

Οι περιφερειακές παρατάξεις «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» και «Πράσινη Πελοπόννησος» που αμφότερες διαφωνούν με τη ΣΔΙΤ Απορριμμάτων παραχώρησαν πολύωρη συνέντευξη τύπου, την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε παρακάτω:

 

Δήλωση Γόντικα

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Πελοποννήσου Νίκος Γόντικας που και αυτός διαφωνεί με τη ΣΔΙΤ, δήλωσε τα εξής:

«Η περιφερειακή αρχή Νίκα υπέγραψε την ενεργοποίηση της σύμβασης Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα που ετοίμασε η περιφερειακή αρχή Τατούλη (ΣΔΙΤ) και παραδίδουν τη διαχείριση των απορριμμάτων της περιφέρειας Πελοποννήσου στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ με όρους και προϋποθέσεις εγγυημένης μακροχρόνιας κερδοφορίας (τουλάχιστον 28 χρόνια) για την εταιρεία, με βαρύ οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος για τα λαϊκά στρώματα της Πελοποννήσου.

Για αυτή την εγκληματική σύμβαση που πενταπλασιάζει τα ανταποδοτικά τέλη πανηγυρίζουν όλοι οι συνένοχοι και παράλληλα στήνουν καβγαδάκια αποπροσανατολισμού. Ερίζουν για την πατρότητα του εγκλήματος.

Απαιτούμε να δώσουν τώρα στη δημοσιότητα το παράρτημα 6 της σύμβασης ΣΔΙΤ που αφορά τους μηχανισμούς πληρωμών που διασφαλίζει πλήρως τα συμφέροντά της ΤΕΡΝΑ και προβλέπει ακόμη και πανωπροίκια σαν αυτά που δίνονται στον Μορέα, αυτοκινητόδρομο Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα. Μέχρι το Μάρτη του 2020 εκτός από τα τσουχτερά διόδια έχει πάρει 204 εκατομμύρια ευρώ πανωπροίκια και για το εξάμηνο Μάρτης – Σεπτέμβρης μέσα στην πανδημία του κορονοϊού παίρνει άλλα 12.395.000 ευρώ από την άγρια φορολόγηση το λαϊκών στρωμάτων.

Για πάνω από 10 χρόνια, οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ (Σαμαρά-Βενιζέλου), ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και οι δυνάμεις τους στην Περιφέρεια και τους Δήμους της Πελοποννήσου με απαράδεκτες μεθοδεύσεις και νομοθετικές παρεμβάσεις, με απόλυτη σύμπλευση και μοιρασμένους ρόλους, που συχνά εναλλάσσονταν, ανάλογα με το ποια δύναμη ήταν στην κυβέρνηση, την περιφερειακή και δημοτική διοίκηση, διαμόρφωσαν αυτή την εγκληματική σύμβαση.

Τώρα που οι συνέπειες των πράξεών τους φτάνουν στις λεηλατημένες τσέπες μας προσπαθούν να θολώσουν τα νερά. Οι δήθεν σκοτωμοί τους δεν έχουν καμία σχέση με τα λαϊκά συμφέροντα, τις ευθύνες τους θέλουν να κρύψουν, ψάχνουν για φύλλο συκής. Όσο και να προσπαθούν δεν μπορούν να κρυφτούν».

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε ακόμα

Back to top button