Home design
home design

Lockdown: Την Πέμπτη οι αποφάσεις για το άνοιγμα των καταστημάτων

Κατάστημα με ρούχα

“Την Πέμπτη θα παρθούν οι όποιες αποφάσεις για το άνοιγμα των καταστημάτων”, τόνισε σε συνέντευξή του ο υπουργός Ανάπτυξης,  Αδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας παράλληλα πως σε συνεργασία με τους ειδικούς και τις εισηγήσεις που θα δώσουν, θα αποφασιστεί το πώς και πότε θα ανοίξει το λιανεμπόριο. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιστρέψουν στην μέθοδο του click away μετά την λήξη του αυστηρού lockdown ως τις 11 Ιανουαρίου, αρκεί να το επιτρέψουν και οι συνθήκες.

“Την Πέμπτη θα έχουμε νέα συζήτηση. Για τους επιδημιολόγους κρίνονται κρίσιμες οι επόμενες 48 ώρες, καθώς θα έχουν εικόνα για την περίοδο των Χριστουγέννων. Καλώς εχόντων των πραγμάτων στις 11 του μηνός θα επιστρέψουμε στο click away”, ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας στο Blue Sky.

Ανοίγουν σε δύο φάσεις τα καταστήματα

Σύμφωνα με τους ειδικούς, εάν η επιδημιολογική εικόνα στη χώρα είναι σχετικά καλή, τότε σε πρώτη φάση θα επαναλειτουργήσουν τα καταστήματα χωρίς φυσική παρουσία του πελάτη εντός, αλλά με τηλεφωνικές ή διαδικτυακές παραγγελίες. Ο πελάτης θα παραλαμβάνει το προϊόν έξω από το κατάστημα και χωρίς δοκιμή του και έπειτα από ραντεβού (click away), όπως λειτούργησε την γιορτινή περίοδο.

Μετά τις 15 Ιανουαρίου πιθανότατα να ανοίξει συνολικά το λιανεμπόριο με φυσική παρουσία των πελατών, αλλά μόνο με προκαθορισμένη επίσκεψη και υπό τους αυστηρούς περιορισμούς της τήρησης φυσικών αποστάσεων (click in shop).

Με το click in shop ο καταναλωτής θα μπορεί να κλείνει τηλεφωνικά ή διαδικτυακά ραντεβού για την επίσκεψή του στο κατάστημα σε προκαθορισμένη ώρα, να διαλέγει το προϊόν που τον ενδιαφέρει εκεί, να το δοκιμάζει εφόσον επιθυμεί και να το πληρώνει εντός του καταστήματος. Οπωσδήποτε θα ισχύει η υποχρέωση αποστολής μηνύματος με το ραντεβού από το κατάστημα προκειμένου να μπορέσει να μεταβεί εκεί ο καταναλωτής.

Με sms για ψώνια

Υποχρεωτική θα είναι η αποστολή sms στο 13033, με την ένδειξη 2 για να κάνετε τις αγορές σας. Τα μέτρα θα πρέπει να τηρούνται και εντός των καταστημάτων, με τη χρήση μάσκας και την τήρηση των αποστάσεων. Σε κάθε κατάστημα θα μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα έως 4 πελάτες ανά 100 τετραγωνικά μέτρα. Στις μεγαλύτερες αλυσίδες και στις επιχειρήσεις shop in a shop ο αριθμός των ατόμων θα είναι μεγαλύτερος, ωστόσο θα πρέπει να αποφεύγεται ο συνωστισμός και να υπάρχει απόσταση.

Μείζον ζήτημα είναι να επέλθει μία σχετική ομαλοποίηση της αγοράς έστω και με την προκαθορισμένη επίσκεψη σε καταστήματα προκειμένου κυρίως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να μη χάσουν και την περίοδο των εκπτώσεων μετά τη χαμένη για τους περισσότερους εορταστική περίοδο.

Σχόλια

coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis